Hrozba bombového útoku ochromila centrum Říčan

30. 1. 2014

Ve středu 22. ledna dopoledne došlo k vyklizení a evakuaci zaměstnanců dvou budov Městského úřadu na Masarykově náměstí v Říčanech. Důvodem bylo anonymní oznámení Městské policii, že se v budově radnice nachází výbušné zařízení.

"Na dvě hodiny se zastavil život na radnici. Jsem však rád, že nedošlo k tomuto oznámení večer a nenarušilo se tak zasedání zastupitelstva. V mimořádném termínu totiž právě dnes probíhá hlasování o výstavbě nové mateřské školy Zahrádka v Říčanech. Musíme do konce týdne schválit dokumenty pro podpis smlouvy s ROP střední Čechy na evropské peníze," říká starosta města Vladimír Kořen /Klidné město/ s tím, zrušení zastupitelstva by celý proces přijetí dotace výrazně ohrozilo.

Hlídka Městské policie Říčany přijala v 8.08 na služební telefon oznámení ve formě zprávy sms, že je v budově MěÚ v Říčanech na Masarykově náměstí uložena taška s bombou. Městští strážníci pak spolu s policií ČR kompletně vyklidili budovu MěÚ a staré radnice. Zároveň evakuovali děti z 1. ZŠ, jejíž některé třídy se nachází v objektu staré radnice. Školáci setrvali do odvolání akce v hlavní budově školy.

Místo události zkontrolovali dva speciálně vycvičení psi na hledání výbušnin. Žádnou bombu v budovách ani v jejich okolí naštěstí nenalezli a po dvou hodinách prostory zpřístupnili.

"Strážníci v součinnosti s policií zajišťovali příjezdové a přístupové trasy, kde odkláněli dopravu a chodce od přístupu k náměstí z důvodu uzavření nejbližšího okolí místa události. Prostor byl vymezen páskou se zákazem vstupu, a pomocí služebních vozidel hlídky na místě upozorňovaly na zákaz vstupu a vjezdu z důvodu mimořádné události – nahlášení bomby," sdělil vedoucí Městské policie Václav Řezáč.

Uzavřeny byly hlavní tahy městem a anonym tak zkomplikoval dopravu stovkám řidičů.

"Celou událost si v rámci dalšího vyšetřování převzala služba kriminální policie a vyšetřování ČR, pachateli hrozí odnětí svobody od 6 měsíců až na 3 roky," upřesňuje Petr Kůstka z Policie ČR a dodává: "Šance na dopadení pachatele je v podobných případech poměrně vysoká."

 

Adéla Michalová

Tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena