Husova knihovna Říčany

3. 11. 2019

Výpůjční hodiny:

Oddělení pro dospělé:

pondělí až pátek od 8.30 do 18.00, sobota 8.30 – 12.00

Oddělení pro děti:

pondělí od 12.00 do 18.00, úterý od 12.00 do 17.00, středa a čtvrtek od 8.30 do 18.00, pátek od 12.00 do 17.00 a každou první sobotu v měsíci od 8.30 do 12.00.

 

Pořady v zahradě knihovny – ohlédnutí

Už je tomu více než rok, kdy se knihovna přestěhovala do Teršípova domu, reprezentačně působícího objektu. Na začátku jsme se postupně „zabydlovali“ a přizpůsobovali provoz novým podmínkám - prostorové dispozice se od těch, v kterých knihovna působila dříve, velmi lišily. Kromě situování knihovny do více pater bylo novinkou také to, že součástí knihovny se stalo i nádvoří se zahradou, které volalo po využití. Za zvážení rozhodně stojí zastavit se s vypůjčenou knížkou venku a v klidu si chvíli číst, případně vychutnat si hezkou vyhlídku na zeleň a rybník. A nemusí zůstat jen u toho, možností využití tohoto hezkého místa je spousta, stačí jen trocha fantazie.

Náš zřizovatel, město Říčany, nám pomohl v nutném vybavení, poskytl přenosné stolky, židle a slunečníky. Zahradu jsme upravili a doplnili o další okrasné rostliny. Vzniklo skvělé místo k posezení, podobné tomu na letním Masarykově náměstí, ale s výhledem na zeleň a vodu a jaksi „intimnější“, tišší, chráněné před ruchem frekventované ulice, což návštěvníci začali také využívat.

Začali jsme přemýšlet o dalších akcích, které by zde šlo dělat. Uskutečnilo se zde např. první promítání říčanského letního kina – filmu Zelená kniha. Na konci léta jsme zde s úspěchem uspořádali další pořady. Prvním byl koncert a autorské čtení Richarda Pachmana. Počasí nám přálo. Dále jsme přivítali písničkáře Jana Buriana, kdy ale byla zima a umělce jsme museli k vystoupení v exteriéru přemlouvat. Přesto vše proběhlo k velké spokojenosti mnoha návštěvníků a nakonec i Jana Buriana samotného. Ideální počasí panovalo při pestré akci „Loučení s létem“. Přišlo opravdu hodně lidí, opékaly se buřty, nechybělo další pohoštění a občerstvení (díky spolupracující restauraci U labutě), hrála výborná kapela Blek flek a rozdávaly se knihy z přebytečných zásob knihovny. Poslední plánovanou akci, cestovatelské povídaní s Marcelou a Jiřím Filčevovými s hlavním tématem potápění v exotických místech, jsme nakonec vzhledem k počasí i s ohledem na kvalitu promítání cenných záběrů přesunuli dovnitř, což ale na zajímavosti nic neubralo.

Očekáváme, že se bude zahrada co nejvíce využívat i nadále, jakmile to počasí dovolí. Na další rok se navíc plánují stavební a rekonstrukční práce, které umožní bezpečný a komfortní přístup k rybníku, čímž by se využití těchto míst dále rozšířilo.

Vladimír Levický

 

 

 

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena