Husova knihovna Říčany

1. 1. 2020

Výpůjční hodiny:

Oddělení pro dospělé:

pondělí až pátek od 8.30 do 18.00, sobota 8.30 – 12.00

Oddělení pro děti:

pondělí od 12.00 do 18.00, úterý od 12.00 do 17.00, středa a čtvrtek od 8.30 do 18.00, pátek od 12.00 do 17.00 a každou první sobotu v měsíci od 8.30 do 12.00.

 

Ohlédnutí za minulým rokem – „konsolidace, normalizace“

Rok 2019 byl prvním rokem souvislého provozu v novém působišti knihovny na Masarykově nám. 66, v „Teršípově domě“, kam se v červnu 2018 přestěhovalo oddělení pro dospělé. Dá se tedy již mluvit o ustáleném stavu. Knihovnice i čtenáři si na nové prostory zvykli. Ukazatele návštěvnosti opět rostou po zakolísání v době, kdy se pro knihovnu hledaly nové prostory a kdy knihovna pracovala v nouzovém režimu. Ten probíhal v období od léta 2017 do léta 2018. V původních prostorách knihovny byly nalezeny historické malby, ty byly následně restaurovány a vznikla zde výstavní síň a sál. Pro knihovnu se dlouho (nakonec naštěstí úspěšně)hledalo nové místo. Z hlediska knihovny to bylo přes nezpochybnitelnou podporu Města dost obtížné období, dokonce až „krizové“ (při tomto slově se mi vždy jako pamětníkovi vybaví pojmy 50 let staré, jako např. „konsolidace“, „normalizace“ či slavný tragikomický dokument „Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti“).

Provoz v „Teršípáku“ se ustálil, knihovna je skutečně „konsolidovaná“ a poskytuje služby v plném rozsahu bez omezení. Čtenáři opět přibývají, mnozí oceňují exkluzivní prostředí v novém objektu. Významně roste návštěvnost v oddělení pro děti, z čehož máme zvlášť radost. V době uzávěrky Kurýru nebyla ještě známa čísla za celý rok, vypadá to však, že se vrací trend stálého růstu, na který jsme byli zvyklí, pokud byl v knihovně celoroční provoz. Nové prostory v Teršípově domě jsme využili také k akcím v exteriéru – na nádvoří a v zahradě, kde proběhlo několik autorských čtení, koncertů, promítání filmu apod. Mimoto vzniklo na zahradě místo pro příjemné posezení, což bylo dosti návštěvníky využíváno. Ještě více bude možné tyto prostory využít po rekonstrukci spodní části u rybníka, plánované v tomto roce.               

Do dalšího období se tedy díváme s optimismem. Zveme všechny do knihovny!

Vladimír Levický

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena