Husova knihovna Říčany

1. 6. 2020

Oddělení pro dospělé
Masarykovo nám. 66
Tel. 323 602 654
E-mail:

dospele.odd@knihovna.ricany.cz

 

Oddělení pro děti
Komenského nám. 1910
Tel. 323 605 920
E-mail:

detske.odd@knihovna.ricany.cz

 

Otevírací doba:

oddělení pro dospělé (Masarykovo nám. 66):

pondělí až pátek 9.00 – 18.00

oddělení pro děti (Komenského nám. 1910):

pondělí až pátek 12.00 – 17.00

 

Připravujeme:

Vlastimil Vondruška

 – autorské čtení a beseda – úterý 22. 9.

V době uzávěrky minulého vydání Kurýru to vypadalo, že při částečném uvolňování vládních opatření budou knihovny jedny z posledních institucí, kterých se to bude týkat. Povinné uzavření knihoven mělo trvat do 8. června.  V tomto směru jsme také naše čtenáře informovali. Za několik dní po uzávěrce – ve čtvrtek 23. dubna ve večerních hodinách – však přišla překvapivá zpráva, že bude povoleno knihovny otevřít již od 27. dubna, samozřejmě s přísnými omezeními danými epidemiologickou situací. K tomuto „revolučnímu skoku“ ve vládním rozhodnutí (zkrácení o šest týdnů) zřejmě přispěly návrhy Knihovnické rady ČR, která se obrátila na ministra kultury s vlastním plánem postupného znovuotevření. Uvítali jsme, že období povinného zavření končí, i když to přišlo neočekávaně a náhle. 

Bylo nutné zajistit ochranu čtenářů i zaměstnanců. Znamenalo to částečně změnit prostorové uspořádání (např. vyčlenit prostor pro třídenní karanténu vrácených knih, instalovat ochranná plexiskla k výpůjčním pultům, upravit prostor pro vrácení knih apod.), pro čtenáře i pro zaměstnance pořídit roušky, rukavice, dezinfekci apod. Také bylo nutné urychleně dokončit a „nějak uzavřít“ právě konané nejrůznější knihovnické, kontrolní a udržovací práce.  Na ně při běžném provozu není čas, běžně se provádějí právě při obdobných dočasných uzavírkách. To vše, spolu s dodacími lhůtami potřebného dovybavení, si vyžádalo další (zkrácený) pracovní týden.

V pondělí 4. května jsme otevřeli. Čtenáře jsme informovali o nutnosti dodržovat závazná pravidla. Jedná se zejména o tyto zásady:

- vstupovat pouze s nasazenou rouškou

- při vstupu aplikovat dezinfekci na ruce

- k výpůjčnímu pultu přistupovat jednotlivě

- dodržovat vzájemný odstup alespoň 2 metry

- omezit čas pobytu v knihovně na nezbytnou dobu.

Dalším menším omezením je, že dočasně nejsou poskytovány služby ve studovně (pročítání časopisů, internet, databáze apod.)

Jak jsme předpokládali, zájem čtenářů byl značný a naše kolegyně se dost „zapotily“. Hned první den nám čtenáři přinesli k vrácení v oddělení pro dospělé cca 500 knih, v oddělení pro děti 400. Ty putují do karantény, kde čekají tři dny, teprve poté se mohou znovu zařadit do fondu k půjčování. Z provozních důvodů daných knihovnickým softwarem jsou čtenáři odepsány z jeho konta jako vrácené až po těch třech dnech.

Obdobně postupují další knihovny v ČR, mezi nimiž ta naše zaujímá důstojné místo. V současnosti platná omezení provozu v zásadě nijak nebrání knihovnu navštívit. Všechny proto do naší knihovny zveme!

Vladimír Levický

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena