Husova knihovna Říčany

29. 11. 2020

V době uzávěrky prosincového Kurýru platí vládní nařízení, nařizující fyzické uzavření knihoven. Návštěvy knihovny nyní nejsou možné. Čtenáře odkazujeme na výpůjčky e – knih (ty v tomto období skutečně rostou). Ve spolupráci s Národní knihovnou pak připravujeme projekt „Díla nedostupná na trhu“. Jedná se o knihy a další dokumenty, které jsou dosud chráněny autorským zákonem (tj. neuplynulo 70 let od smrti všech autorů), ale nejsou již dostupné na knižním trhu. Velká část z nich již byla českými knihovnami zdigitalizována a dosud byla přístupná jen v budově příslušné knihovny vlastnící daný dokument. Nyní by se k nim mohli dostat i čtenáři registrovaní v naší knihovně online z domova.

Po dobu, kdy je knihovna nuceně uzavřena, jsme se rozhodli nabídnout novou službu – dopravovat knihy čtenářům domů. To (podle převažujících výkladů) vládním nařízením neodporovalo. Knihy jseme rozváželi vždy v pondělí od 14 do 17 hodin a ve čtvrtek od 9 do 12 hodin. Zkušenosti byly velmi pozitivní. Jako poměrně přesné se ukázaly i naše odhady zájmu – byl právě takový, jaký jsme ještě zvládali uspokojovat, kdyby ještě narostl, termíny dodání by se prodlužovaly.

Od 23. listopadu začalo platit určité zmírnění epidemiologických opatření, ze stupně 5 na stupeň 4. Znamená to, že můžeme otevřít výdajové okénko a vydávat knihy, které si čtenáři objednali. Pro vydávání knih platí naše běžná otevírací doba. V oddělení pro dospělé je to pondělí až pátek 8.30 – 18 hodin. V oddělení pro děti pondělí od 12 do 18, úterý od 12 do 17, středa a čtvrtek od 8.30 do 18 a v pátek od 12 do 17.

Spolu se zavedením výdajového okénka jsme službu donášky knih čtenářům domů ukončili.

V prosinci bude knihovna v provozu do úterý 22. 12. Znovu pak otevřeme v pondělí 4. 1. 2021. Těšíme se na nadcházející vánoční svátky a do dalšího roku se snažíme hledět s optimismem.

V „době koronavirové“ jsou včerejší informace už staré a nemusejí platit. Ve chvíli, kdy se toto vydání Kurýru dostává ke čtenářům, jde o zprávy postihující stav před
14 dny. Omlouváme se tedy, pokud to, co nyní čtete, neplatí úplně přesně.

          Vladimír Levický

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena