Husova knihovna Říčany

2. 5. 2021

Výpůjční hodiny:

Oddělení pro dospělé: pondělí až pátek od 8.30 do 18.00

Oddělení pro děti: pondělí od 12.00 do 18.00, úterý od 12.00 do 17.00, středa a čtvrtek od 8.30 do 18.00, pátek od 12.00 do 17.00

 

Do knihovny lze opět vstoupit

Úmyslně nepíšeme „knihovna je opět otevřena“. Ona vlastně zavřena nebyla. Hlavní funkce knihovny byla i v době koronavirové zachována - bylo možné si půjčovat knihy, i když bylo nutné si je předem objednat a výdej i příjem knih probíhal bezkontaktně. Mnozí si na tento způsob zvykli, někteří jej i preferují. Pro velkou skupinu čtenářů je však nenahraditelný osobní pobyt ve slavnostním prostředí, prohlížení regálů (kde často najdou zajímavou knihu, jejíž zapůjčení ani neplánovali), posezení ve studovně, setkání s dalšími čtenáři či se zaměstnanci knihovny apod. Však se také v knihovnické obci razí trend knihovny jako „komunitního centra“, ve kterém návštěvníci tráví mnoho svého času.               

Na knihovnu jako komunitní centrum si zřejmě ještě nějakou dobu počkáme, využívat studovnu či pořádat hromadné akce v knihovně platná opatření nedovolují. Není však už nezbytně nutné si knihy dopředu objednávat (i když je a bude to samozřejmě stále možné). Můžeme přijít a osobně si vybrat knihu z regálů.

Je přitom nutné dodržet pravidla daná platnými vládními opatřeními. Zejména jde o to, aby návštěvníci nosili respirátory, udržovali mezi sebou rozstupy nejméně 2 m, před vchodem do knihovny aplikovali dezinfekci rukou a uvnitř knihovny se zdržovali jen po nezbytně dlouhou dobu.

 

Již několikrát jsme avizovali plán zprovoznění služby přístupu ke knihám a dalším dokumentům, které již nejsou znovu vydávány (tzv. „díla nedostupná na trhu“). Jde vpravdě o revoluční počin, dlouho se rodící. Může se uskutečnit díky tomu, že na celonárodní úrovni byla dohodnuta tučná finanční kompenzace autorským svazům. Partnery naší knihovny v této záležitosti jsou Národní knihovna ČR a Moravská zemská knihovna v Brně.

Předpokládá se (změny jsou možné), že půjde o knihy vydávané do roku 2000 a periodika vydávaná do roku 2010.  Registrovaní čtenáři naší knihovny by získali přístup do databáze těchto děl, kterých jsou řádově statisíce. Mohli by si je prohlížet a číst z domova (tzv. „vzdálený přístup“). Novější knihy, cca do roku 2007, by pak mohly být přístupné k prezenčnímu prohlížení v knihovně („tzv. „na místě“).

O zapojení do tohoto systému se naše knihovna usilovně snaží už velmi dlouho. Byly chvíle, kdy už jsme téměř propadali zoufalství a beznaději. Přes veškeré úsilí se dlouho nedařilo zprovoznit propojování sítí, bylo nutné jednat s mnoha různými partnery, vše „slaďovat“ apod. Tyto nepředpokládané technické komplikace ani nesmírně složitá právní a administrativní jednání nás však neodradily a nyní je vše hlavní zřejmě vyřešeno. Věříme, že v příštím vydání Kurýru budeme našim čtenářům moci blíže představit, jak tato služba v naší knihovně funguje. Podle našeho názoru se bude jednat o důležitý krok v činnosti knihovny a o významný prvek celé její koncepce do budoucnosti.

Vladimír Levický

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena