Husova knihovna Říčany

5. 7. 2021

Výpůjční hodiny:

Oddělení pro dospělé: Pondělí až pátek od 8.30 do 18.00

Oddělení pro děti: Úterý, středa a čtvrtek od 9.00 do 18.00

 

Čtenáři knihovny získávají online přístup ke statisícům knih

S rozvojem IT techniky vznikla myšlenka uchovávat psané dokumenty a text v digitální podobě. Postupující vývoj nabízí vítanou možnost trvalého uchování velkého množství knih či dalších dokumentů, dokonce v měřítku zahrnujícím v zásadě celou národní literaturu.

V České republice vznikl rozsáhlý projekt Národní digitální knihovna, který v současné době obsahuje statisíce digitalizovaných knih a periodik, vydaných v českých zemích od roku 1612 dosud. Jde o velkou většinu děl u nás vydaných, s výjimkou případů kdy autor digitalizaci nepovolil. Vzniklá databáze sloužila původně studijním a vědeckým účelům. Díky dohodě Ministerstva kultury s autorskými svazy a tučné finanční kompenzaci těmto svazům však byla s drobnými omezeními uvolněna i pro vybrané knihovny, které musely splňovat přísné technické a administrativní podmínky. Po velkém úsilí se i říčanské knihovně podařilo získat přístup do této databáze, kterou mohou nyní využívat naši registrovaní čtenáři.

Na stránkách knihovny je podrobný a přehledný návod, jak se k této službě připojit. Již po kliknutí na http://ndk.cz se zobrazí úvodní strana Národní digitální knihovny, bez přihlášení však umožňuje přístup jen k velmi omezenému počtu veřejně přístupných dokumentů. K plnému využití je nutno se přihlásit pomocí stejných údajů, jakým se čtenáři přihlašují do svého čtenářského konta (např. při objednávání knih).

Dohody s autorskými svazy předpokládaly pro registrované čtenáře volný přístup ke knihám vydaným do roku 2000 a k periodikům vydaným do roku 2010. Zatím je s ohledem na covidovou dobu možno si otevřít i novější knihy.

Zprovoznění této služby považujeme za jednu z nejvýznamnějších událostí v celé historii knihovny.

 

Dětský čtenářský klub

Od září do června 2022 bude v Husově knihovně Říčany na oddělení pro děti opět otevřen Dětský čtenářský klub. Budeme přijímat děti po absolvování první třídy základní školy až do věku 15 let. Podmínkou přijetí do klubu je vlastnit průkazku do knihovny. Klub bude poskytován zdarma. Zapsat se můžete přijít do knihovny na oddělení pro děti na adrese Komenského nám. 1910 v Říčanech. Klub bude probíhat jednou měsíčně v úterý po zavírací době knihovny od 17 do 18 hodin. Budou čtyři skupiny vždy po deseti věkově namíchaných dětech.

 

Další akce v knihovně:

Čtvrtek 5. srpna, 18.00 – Jakub Greschl – Cestování s handicapem aneb nic není nemožné. Americký sen – cesta za mé vlastní hranice. V oddělení pro dospělé, Masarykovo nám. 66

 Unikátní pohled na obrovskou třítýdenní cestu mladého člověka s handicapem – narodil se s dětskou mozkovou obrnou – po západním pobřeží USA. Ukazuje lidem nejen cestu po krásné destinaci, ale především sílu motivace, důležitost vzdělání a také cestu za své vlastní hranice.

Vstup volný

          Vladimír Levický

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena