Husova knihovna Říčany

30. 8. 2021

Výpůjční hodiny:

Oddělení pro dospělé: Pondělí až pátek od 8.30 do 18.00, sobota 8.30 – 12.00

Oddělení pro děti: pondělí od 12.00 do 18.00, úterý od 12.00 do 17.00, středa a čtvrtek od 8.30 do 18.00, pátek od 12.00 do 17.00 a každou první a třetí sobotu v měsíci od 8.30 do 12.00.

 

Pořady v zahradě knihovny:

Úterý 7. září – začátek již v 17.00

Božena Němcová – láska a bolest sestry mé

Komponovaný pořad z výňatků dopisů Boženy Němcové, provázený dvanácti zastaveními u dětství, manželství a rodiny, milostného života, přátelství i strastí jejího krátkého života, naplněného láskou k lidem, k českému národu a vášnivou tvorbou, která nemá v naší literatuře obdoby. Pořad je doprovázen živou hudbou a krásnými českými, moravskými a slovenskými lidovými písněmi.

 

Účinkují:

Režie, příběhy – Marie Neudorflová

Výběr z dopisů – Eva Novotná, Marie Neudorflová

Čtení dopisů – Eva Novotná, Dana Chvalovská

Viola – Robert Střihavka, člen Symfonického orchestru ND

Kytara – Leoš Valigurský

Zpěv – Věra Matulíková, Jaroslava Kopecká, Klára Zezulová, Anna Mánková

Pořad připravila historička Marie Neudorfová a Církev československá husitská v Říčanech ve spolupráci se skupinou Česká duše, za podpory Města Říčany.

Za nepříznivého počasí se akce přesouvá dovnitř do knihovny.

Vstupné 50,- Kč, vstupenky v knihovně – oddělení pro dospělé, v otevíracích hodinách, příp. před představením.

Čtvrtek 23. září, 17.00

Poslední letní den – loučení s létem

Opékání buřtů (špekáčky a občerstvení jsou pro návštěvníky připraveny), nadílka knih zdarma, hudební program - odpolednem provází kapela Blek – flek (country, pop, folk, rock…). Ve spolupráci s restaurací U Labutě.

Konečně snad bude možné opět uspořádat akci, která se při své premiéře v roce 2019 setkala se značným ohlasem…

Skončil program „Covid 19“ Národní digitální knihovny

V minulém vydání Kurýru jsme naše čtenáře informovali o možnosti přístupu k digitalizovaným knihám a periodikům, vydaných u nás od roku 1612. Jde o většinu děl u nás vydaných, s výjimkou případů, kdy autor digitalizaci nepovolil. U novějších knih jsou hlavní překážkou autorská práva. Probíhala jednání Ministerstva kultury s autorskými svazy, výsledkem byla dohoda (samozřejmě s finančními kompenzacemi) uvolnit díla do roku 2007, a to v rámci tzv. programu „Covid 19“. Tento program bohužel skončil 30. 6. 2021. Stále však zbývá možnost přístupu ke knihám vydaným do roku 2000. Jejich databázi mohou využívat naši registrovaní čtenáři. Na stránkách knihovny je podrobný a přehledný návod, jak se k této službě připojit.

 

Úspěšná beseda s handicapovaným
cestovatelem Jakubem Greschlem

Ve čtvrtek 5. srpna navštívil knihovnu cestovatel Jakub Greschl a vyprávěl o své cestě po západním pobřeží USA. Nešlo o běžný cestovatelský pořad. Jakub se narodil s dětskou mozkovou obrnou, ale přes obtíže žije plnohodnotný a zajímavý život. Pořad ukázal nejen cestu po zajímavé destinaci, ale především sílu motivace, důležitost vzdělání a také cestu za své vlastní hranice. Potěšila nás v této době až překvapivě velká divácká účast. To nás přimělo uspořádat s Jakubem další pořad, který je plánován na 18. listopadu. Tématem bude Thajsko.

          Vladimír Levický

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena