Husova knihovna Říčany

3. 10. 2022

Otevírací doba:

Oddělení pro dospělé:  pondělí až pátek od 8.30 do 18.00, sobota od 8.30 do 12.00.

Oddělení pro děti:  pondělí od 12.00 do 18.00, úterý od 12.00 do 17.00, středa a čtvrtek od 8.30 do 18.00, pátek od 12.00 do 17.00 a první a třetí sobotu v měsíci od 8.30 do 12.00.

 

Čtvrtek 20. 10. v 18 hodin, oddělení pro děti

Autorské čtení – Markéta Kajuková

Od snu ke skutečnosti aneb jak vzniká kniha. Beseda a autorské čtení z knihy Dům u jasanu, kterou v prosinci loňského roku pokřtila v naší knihovně herečka Denisa Nesvačilová

 

Ohlédnutí za Malováním na rynku

Po přestávce vynucené koronavirem jsme opět uspořádali tuto tradiční akci, ta letošní byla už dvacátá čtvrtá. Konala se ve středu 13. září. Kvůli dešti musela být přesunuta pod střechu do Kulturního centra Labuť. Děti kreslily obrázky na téma „Namaluj, čím chceš být, až budeš velký“. Obrázky jsme si vystavovali a prohlíželi. Děti moc krásně malovaly a za svůj obrázek dostaly bonbón. Letos na akci přišlo 550 dětí a učitelů.

Děti chtějí být: princeznou, majitelem penzionu, lampářkou, řidičem létajícího balónu, hasičem, veterinářkou, kadeřnicí, fotbalistou, farmářkou, ochráncem přírody, zpěvačkou, soudkyní…

 

Mezinárodní akce, nad kterou převzali záštitu:

Ministerstvo kultury ČR

Velvyslanec Švédského království v ČR Jeho excelence Frederik Jörgensen

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková

Starosta města Říčany David Michalička

Místostarostka města Říčany pro kulturu a školství Hana Špačková

 

Švédsko zajímavé a inspirující, naši lidé ve Švédsku

Úterý 11. 10., 18.00 – Husova knihovna – Masarykovo nám. 66 - zahájení

Promítání filmu „České kořeny ve Švédsku“.

Dokument představuje formou umělecky zpracovaných medailonků několik významných Čechů a Češek, kteří odešli do Švédska před rokem 1989 za svobodou. V této pro českou emigraci málo typické zemi mohli pak uplatnit své schopnosti a talenty bez politických omezení. Uvádí spoluautorka dokumentu Martina Fialková.

Hosté: Blanka Karlsson, Stellan Karlsson (osobnosti z dokumentu), Jiří Králík.

Spojeno s vernisáží připravených výstav – Unesco, České stopy, Od ucha k uchu a Genealogie švédských králů

Vstup volný

 

Středa 12. 10., 18.00 – Husova knihovna – Masarykovo nám. 66

Přednáška a beseda „Komenský a Smetana ve Švédsku“

Výsledky třicetiletého bádání po stopách známých a neznámých Čechů ve švédských archivech: neznámá fakta, nálezy, publikace

Uvádí Blanka Karlsson. Host: Martina Fialková

Vstup volný

Blanka Karlsson - historička, filoložka, slavistka, bohemistka, komenioložka, editorka, výtvarnice a historická šermířka. Obhájila 3 diplomy Mgr, Ph.Dr. a PH. D. na Univerzitě Karlově v Praze, ale od roku 1984 trvale žije a působí ve Švédsku. V roce 1991 obdržela od švédského krále příspěvek z královského fondu na bádání o Komenském a Smetanovi. V letech 1991-2006 doktorandka slavistiky na Univerzitě v Uppsale. V roce 2006 založila ve Švédsku vlastní Vydavatelství Blanka Pragensis Förlag. Bibliografie díla: 92 titulů knih a článků v oborech historie, kulturní dějiny, pedagogika, filologie, bohemistiska, vědecká práce v autografii. Krátký filmový portrét Blanky Karlsson je obsažen v již uvedeném dokumentu České kořeny ve Švédsku.

 

Pátek 14. 10., 20.00 – KC Labuť – 17. listopadu 214

ABBA World revival

Originální provedení repertoáru slavné švédské hudební formace, 100% živá show-produkce deseti hudebníků. ABBA WORLD revival představuje absolutní světovou špičku tohoto hudebního oboru.

 

Středa 19. 10., 19.30 – KC Labuť – 17. listopadu 214

Jaroslav Šonský a Martinů Strings Prague

Významný český houslista žijící od roku 1975 ve Švédsku a nyní střídavě i v Česku, založil v Praze dvanáctičlenný smyčcový orchestr. S ním se představí jako hrající dirigent. Tento koncert zároveň zahajuje novou sezónu Kruhu přátel hudby.

 

Čtvrtek 20. 10., 19.30 – KC Labuť – 17. listopadu 214

Jaroslav Hutka

Známý zpěvák a skladatel, vůdčí osobnost folkového sdružení Šafrán. Po zákazech činnosti v Československu byla alba tohoto sdružení vydávána ve Švédsku. Host: Lubomír Houdek z nakladatelství Galén

 

Středa 26. 10., 20.00 – KC Labuť – 17. listopadu 214

RockSet – World Roxette Tribute

Další švédskou kapelou, která významně promluvila do světové pop music, byla Roxette. Kapela RockSet je mnohými považována za „1“ mezi Roxette tribute kapelami světa.

 

Výstavy:

1. Kulturní dědictví UNESCO – Švédsko (Masarykovo náměstí)

Putovní panelová výstava představí 24 švédských položek historického a kulturního dědictví, zapsaných na seznamy světového dědictví UNESCO – materiální, přírodní, nehmotné kulturní dědictví lidstva a Paměť světa.

2. Česká stopa – švédská (Masarykovo náměstí)

Putovní panelová výstava 48 významných českých a švédských osobností, vzájemné kulturní  a společenské spolupráce, případně s významnými českými či švédskými rodinnými kořeny (např.  Olof Palme, Tuva Novotny,  Ingvar Kamrad,  Rudy Linka, George Riedel,   J. A. Komenský, Bedřich Smetana, Paulína Pořízková, …)

3. Od ucha k uchu – o sdružení Šafrán (Husova knihovna)

Putovní výstava o historii nakladatelství Šafrán, které vzniklo v roce 1972, členy byli Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Vlastimil Třešňák, Petr Lutka, Dáša Voňková, Vladimír Veit, Jan Burian, Jiří Dědeček, Zuzana Homolová atd.

4. Genealogie švédských králů (Husova knihovna)

V rodokmenu je zachyceno také několik desítek předků švédských králů z řad české šlechty. Autorem rodokmenu je Jan Drocár (Česká šlechta).

 Projekt byl realizován s finančním přispěním Středočeského kraje

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena