Husova knihovna Říčany

26. 11. 2022

Otevírací doba:

Do 22. prosince (včetně):

Oddělení pro dospělé:  Pondělí až pátek od 8.30 do 18.00, sobota 8.30 – 12.00

Oddělení pro děti: pondělí od 12.00 do 18.00, úterý od 12.00 do 17.00, středa a čtvrtek od 8.30 do 18.00, pátek od 12.00 do 17.00 a každou první a třetí sobotu v měsíci od 8.30 do 12.00.

 Od 23. prosince do 1. ledna je knihovna uzavřena. Znovu otevře v pondělí 2. ledna, oddělení pro dospělé v 8.30, oddělení pro děti ve 12 hodin.

 

Středa 7. prosince, 18.00: Diskuse a představení knihy Démoni balkánské války

Oddělení pro dospělé, Masarykovo nám. 66 (Teršípův dům). Vstup volný

Hosté:

Vladimír Dzuro  – bývalý vyšetřovatel Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii

Jan Kužník – iniciátor a autor scénáře komiksu

Zdeněk Ležák – autor scénáře komiksu

Jakub Dušek – ilustrátor komiksu

 

 Vladimír Dzuro byl první a po dlouhou dobu jediný Čech, který v úřadu hlavního žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii vyšetřoval válečné zločiny na Balkáně. Podílel se na prvním zatčení válečného zločince od norimberských procesů. Rozkrýval pozadí masakru u Vukovaru na farmě Ovčara. Někdejší pražský kriminalista působil více než devět let v týmu pověřeném vyšetřováním válečných zločinů v bývalé Jugoslávii. Nyní vede kancelář Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN v New Yorku.

Dzurova kniha Vyšetřovatel přináší jeho unikátní svědectví. Na motivy knihy vznikl komiks Démoni balkánské války, který inicioval Jan Kužník. Komiks se snaží přiblížit nesmyslnost samotného válečného konfliktu, zrůdnost etnického násilí a nebezpečí falešných zpráv v médiích i těm čtenářům, kterým dílo Vladimíra Dzura zatím uniklo.

 

 Čtvrtek 8. prosince, 18.00: Proč slavíme Vánoce?

Oddělení pro děti, Komenského nám. 1910. Vstup volný

Srdečně vás zveme na druhé vánoční povídání o tom, proč slavíme Vánoce. Začneme od Adama a Evy. Besedu povedou Anna Sirovátková a Šárka Landkammerová z římskokatolické farnosti Říčany. Neuslyšíte známý vánoční příběh, ale příběh, který stojí za vánočními událostmi. Zváni jsou děti, rodiče, ale jste vítáni i bez dětí. Přijďte s námi opět po roce strávit adventní čas do příjemného prostředí knihovny.

 

 Úterý 13. prosince, 18.00: Lucie Konečná: Psaní je moje vášeň

Oddělení pro dospělé, Masarykovo nám. 66 (Teršípův dům). Vstup volný

Beseda se scenáristkou a spisovatelkou. Exkluzivně vás pozve na nový seriál Jedna rodina, který se začne vysílat v lednu 2023. 

Je autorkou mnoha českých seriálů, kdysi třeba vymyslela Ordinaci v růžové zahradě.  Nyní běží v kinech její film Střídavka. Je autorkou knih Vířivka a Houpačky - ty se brzy dočkají filmového zpracování.

Pokud chcete nahlédnout do zákulisí psaní a natáčení seriálu, přijďte se pobavit. Budete si mimo jiné moci prolistovat scénáře k právě chystanému seriálu Jedna rodina.

 

Středa 14. prosince, 18.00 – Křest knihy Veselo ve Veselíčku

Oddělení pro děti, Komenského nám. 1910. Vstup volný

Srdečně vás zveme na křest nové knížky spisovatelky a ilustrátorky Markéty Kajukové Veselo ve Veselíčku.

Kmotry knížky budou dramatik a divadelní, televizní, filmový a rozhlasový scénárista Petr Kolečko a herečka Denisa Nesvačilová.

 

Zaměstnanci knihovny přejí všem čtenářům krásné Vánoce plné radosti, pohody a hezkých zážitků a pohodový celý rok 2023.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena