Husova knihovna v Říčanech v květnu

12. 4. 2013

Dalším z hostů v říčanské knihovně bude Jan Burian - písničkář, skladatel, spisovatel, básník, publicista, moderátor, cestovatel, glosátor a komentátor žhavé české současnosti i vychladlé minulosti. Je synem českého avantgardního divadelníka E. F. Buriana a herečky a spisovatelky Zuzany Kočové a vnukem operního pěvce Emila Buriana.

Jan Burian - Veřejná knihovna - královna mezi veřejnými domy - 23. května 2013 od 18:30

Jana Buriana zná veřejnost nejvíce jako hudebního autora a interpreta, jehož tvorba má nejblíže k písničkářům a folkařům (např. v minulosti v duu Burian – Dědeček), vzhledem k časté spolupráci s různými umělci však zasahuje do dalších žánrů. Pro knihovnu je zajímavá jeho literární činnost. Od roku 1990 vydal více než deset knih – od sbírek poezie (Hodina duchů (1990), Ženy, muži a jiné básně (2008), vlastních pamětí (Rychle než to zapomenu), souboru fejetonů (Je tu nějaký zavěšený kafe?, Přízrak v nákupním středisku) až po knihy inspirované cestováním a poznáváním cizích kultur. Napsal už i libreto k opeře a v roce 2012 vyšla jeho obsáhlá monografie o otci – Nežádoucí návraty E. F. Buriana.

Jeho programy pro knihovny jsou kombinací mluveného slova, písniček a čtení. Pořad v říčanské knihovně, v oddělení pro dospělé na Masarykově náměstí, se koná ve čtvrtek 23. května a začíná v 18.30.

Noc s Andersenem

Začátkem dubna se v mnoha knihovnách slaví výročí narození slavného dánského pohádkáře H. Ch. Andersena (2. dubna 1805), a to Nocí s Andersenem, zaměřenou na dětské čtenáře. Pro děti bývá připraven zajímavý program, který vrcholí „pohádkovou nocí“ – přespáním v knihovně.

V naší knihovně se touto pohádkovou nocí stala noc z 5. na 6. dubna. Po minulých dvou ročnících, kdy jsme využívali prostor ve školách, jsme se s dětmi vrátili do knihovny a usínali přímo mezi knihami. Ještě předtím jsme ale navštívili Městské muzeum kde jsme si prohlédli výstavu Restart. Po výborné večeři (řízky, šunkové i pizza rohlíky) jsme měli jen chvilku na přípravu a už nás na cestě k rybníku Marvánek čekala výprava za poznáním, kterou si pro nás připravili žáci 7. A. 1. základní školy s paní učitelkou Lenkou Prchalovou.

Lapač zlých snů, jaký si vyráběly některé indiánské kmeny, si zhotovily všechny děti a zavěsily si ho nad své vybrané místo na spaní. Nikoho tedy nemohly trápit zlé sny. A protože tahle noc není jen obyčejnou nocí, ale je nocí kouzelnou, tak se nikomu nechtělo spát a mohli jsme si hrát další hry a povídat si o knížkách, jejich spisovatelích i ilustrátorech. Když jsme se všichni uložili ke spaní, byla právě půlnoc.

V sobotu ráno na děti čekala snídaně (tvarohové, makové a povidlové koláčky) a další hry. Večeři, snídani a vůbec celou bohatou hostinu jsme mohli pro všechny připravit díky říčanskému pekařství Frydrych a mnichovickému řeznictví Stárek, které zdarma dodaly všechno potřebné ve štědrém množství.

Všichni si odnášeli domů svůj průkaz spáče, malou pohádkovou knížku a snad i hezké zážitky. Těšíme se za rok znovu na shledanou!

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena