I.ZŠ Říčany, Masarykovo nám.71

1. 5. 2015

-Lyžák -SPANÍ VE ŠKOLE aneb škola trochu jinak -Zajímavá beseda s pamětníkem -otevírá se ve školním roce 2015/2016 6. třída s rozšířenou výukou matematiky -

LYŽÁK

 28. února 2015 se skoro všichni žáci ze sedmiček ve škole na náměstí v Říčanech připravovali na odjezd do Krkonoš, aby si zalyžovali, nebo se případně naučili lyžovat. Sraz byl v 11:45 před školou, ale stejně většina účastníků výletu už nedočkavě vyhlížela autobus v půl. Jakmile všichni dorazili, už tam byl dost velký dav žáků, kteří  odevzdávali své papíry učitelům. Také kontrolovali svá zavazadla, zda si nic nezapomněli, a přemýšleli, jestli si mají od rodičů vyžádat víc peněz. Všude bylo cítit vzrušení z brzkého odjezdu a slyšet rodičovské hlasy, jak si mezi sebou šeptali, že se těší, až jejich ratolesti konečně odjedou a oni budou mít chvíli klidu jenom pro sebe. Jakmile se objevil předek autobusu, ti nejvšímavější si už připravovali kufry a běželi si je dát do zavazadlového prostoru. Potom bylo vidět, jak děti nastupují do autobusu a do připraveného auta, a přitom jen letmo zamávaly do davu starostlivých rodičů. Cesta rychle uběhla a jakmile se žáci ocitli v Krkonoších v místech, kam už žádná auta nevyjedou, všichni vystoupili, udělali řetěz a mezi sebou si posílali tašky, dokud je nenaložili do kabinek lanovky. Ta vyvezla jak tašky, lyže a přezkáče, tak i lidi. Na horní stanici kabinové lanovky jsme věci vyndali, žáci s učiteli vystoupili a pak se zavazadla naložila na rolbu, která je dovezla až k hotelu, zatímco ostatní museli šlapat pěšky. V hotelu se všichni ubytovali a únavou rovnou zalezli do postelí - je asi jasné, že s nějakou elektronikou, nebo se šli pobavit s ostatními.

Teď počítejte do sedmi…Tak takhle rychle všem uběhl pobyt v Krkonoších. Momentálně už všichni sedíme v autobusu na cestě zpět a mezi sebou si klademe otázky jako: „Těšíš se domů? Máš chuť tady zůstat? Co se ti tady nejvíc líbilo?“ Pak ale někdo přišel s nápadem, že pan ředitel povypráví jeden ze svých tradičních hororů, a tak chvíli všichni napjatě poslouchali a při poslední větě se většina pousmála, ale někteří se zatvářili i trochu vyděšeně. Když se všichni trochu uklidnili, měli odpověď na otázky, které si kladli před hororem. Většina se těšila domů, ale stejně tady chtěli zůstat. A co se jim líbilo nejvíce? Všechno…

 

SPANÍ VE ŠKOLE aneb škola trochu jinak

                Jsme „páťáci“, a proto se naše paní učitelka rozhodla, že s námi bude spát ve škole. Chtěla s námi realizovat projekt „Poznej sám sebe“.  Celkem jsme ve škole spali dvakrát. Poprvé 17.října a podruhé 27.února.

                Při prvním spaní jsme se zabývali svou osobností. Formou různých her jsme poznali jací jsme, jak reagujeme v různých situacích a jak nás vidí ostatní. Zkusili jsme si scénky, jak reagovat lépe, než jak jsme byli zvyklí. Naučili jsme se naslouchat druhým a přijímat kritiku. Teď už víme, že jsme parta kamarádů a že si vždycky dokážeme pomoci. Večerní program byl nácvik sebeobrany.

                Při druhém spaní jsme se zaměřili na to, z čeho máme strach .Téma strach nás děsilo hned od začátku, protože je těžké mluvit o tom, čeho se bojíte. Ale zvládli jsme to na jedničku. Někteří z nás si uvědomili, že se bojíme zbytečně. Povídali jsme si a opět hráli různé hry. Večerní program byly tentokrát improvizační hry, při kterých jsme se opravdu hodně nasmáli.

                Jen by se „spaní ve škole“ mělo jmenovat „nespaní“. Po obou projektech jsme si povídali a někteří z nás to vydrželi až do rána. Tyto akce nás velmi sblížily a jsme rádi, že jsme je absolvovali. Myslíme si, že jsme připraveni odejít na druhý stupeň či na gymnázia, a už víme, že bát se je zbytečné, a také umíme lépe ovládat své vystupování. Už víme, jací jsme, a na všechno, co nás v budoucnu čeká ,se těšíme a určitě se v životě neztratíme.

 

 

Zajímavá beseda s pamětníkem

Ve středu 18. února navštívil naši školu pan Arnošt Schreiber, pamětník holocaustu a 2.světové války. Přijal pozvání na besedu s žáky 9.ročníků, kterou jsme realizovali ve spolupráci s panem Hůrkou z Muzea Říčany. Oběma pánům patří dík za to, že se nám podařilo akci úspěšně zorganizovat. Pan Schreiber dvě hodiny dětem velmi živě a poutavě vyprávěl o svých osobních zážitcích z války a o osudu své židovské rodiny.Žáci jeho vzpomínky vyslechli s velkým zaujetím a někteří následně projevili zájem pátrat po minulosti svých rodinných předků či židovských rodin pocházejících z Říčanska.

 

 

otevírá se ve školním roce

2015/2016

6. třída s rozšířenou výukou matematiky

Písemná přijímací zkouška (zařazovací řízení) se koná ve středu      20. května v 8.10 v budově I. ZŠ, Masarykovo nám. 71 – budova za kostelem. Zkoušky probíhají formou matematického testu. Žáci s vývojovými poruchami učení budou mít prodloužený časový limit (kopii vyšetření odborného lékaře nutno přiložit přímo k přihlášce). Testu se neúčastní žáci, kteří již byli přijati na osmiletá gymnázia a odevzdali tam zápisový lístek. Žáci si přinesou psací a rýsovací potřeby.

Přihlášky s kopií vysvědčení za 1. pololetí  5. ročníku zasílejte na adresu školy do 11.5.2015.

Budou přijímáni pouze žáci, kteří mají jako cizí jazyk angličtinu.

Přihlášku lze vyzvednout v hlavní budově školy nebo stáhnout ze stránek školy (www.zs-ricany.cz).

O zařazení žáka do této třídy rozhoduje ředitel školy na základě výsledků zařazovacího testu, hodnocení v 5. ročníku (vysvědčení) a kapacitních možností školy.

Další informace na tel. čísle 323 602 794.

                                                                          Mgr. Pavel Bednář

                                                                               ředitel školy

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena