I.ZŠ Říčany, Masarykovo nám.71

2. 10. 2015

Vzdělávací program Erasmus, Výukový program „Pilgrims“, Rekonstrukce v I. ZŠ

Vzdělávací program Erasmus

O letních prázdninách se čtyři vyučující anglického jazyka z naší školy zúčastnili jazykového a metodického kurzu ve Velké Británii.

Kurz probíhal na University of Kent poblíž malebného městečka Canterbury na jihovýchodě Anglie.

Dle svého pracovního zařazení učitelé absolvovali šedesátihodinový kurz s metodikou pro první či druhý stupeň ZŠ. V odpoledních a večerních hodinách pak měli možnost navštěvovat také semináře se specifickým zaměřením např. na využití obrázků, předmětů, hudby, pohybu, internetu, improvizace, práce ve dvojicích apod.

Kromě cenných teoretických vědomostí i praktických dovedností, předávaných různými profesory během výuky, byla velmi přínosná i neformální výměna zkušenosti s kolegy z kurzu, kteří vyučují anglický jazyk v různých státech Evropy, Asie a Jižní Ameriky.

 

Volná odpoledne a víkend jsme využili k návštěvám různých pamětihodností, muzeí, či k cyklistickým výletům po okolí. V městečku Canterbury, kde se univerzita nachází, bylo možno navštívit Canterburskou katedrálu, jejíž historie je spjata s mučednickou smrtí arcibiskupa Thomase Becketta a také s literárním dílem Canterburské povídky od Geoffreyho Chaucera.

Po dvoutýdenním pobytu, který byl naplněn skutečně pestrým vzdělávacím programem, jsme se vrátili plny energie a nadějí, že nové poznatky, metody a postupy využijeme ve výuce anglického jazyka v novém školním roce.

autor Jitka Fáberová a Martina Kalná

 

 

Výukový program „Pilgrims“  pro učitele angličtiny jme absolvovaly i my z prvního stupně za stejných podmínek a na stejném místě jako předchozí skupina.

            Cílem kurzu bylo osvojit si nové metody a postupy při výuce angličtiny u nejmenších dětí tak, aby je jazyk „bavil“.

            V prvním týdnu jsme poslouchaly přednášky na různá témata a prohlubovaly si své znalosti a pedagogické dovednosti. Šlo hlavně o správnou mluvu, výslovnost, poslech, čtení, psaní a slovní zásobu.

            V druhém týdnu jsme si mohly na vlastní kůži vyzkoušet jak dané téma probrat (většinou formou her) a jak správně postupovat, když žákům nějaké téma nejde. Užitečné bylo i odhalování vlastních chyb, kterých máme jako nerodilí mluvčí celou řadu – i rady, jak se jich zbavit.

            Celkově lze celý kurz hodnotit velmi kladně. Program byl velice citlivě nastaven a díky pečlivosti a trpělivosti lektorky jsme získaly mnoho nových dovedností a námětů, jak dětem pomáhat zdolat úskalí studia cizího jazyka.

autor Lada Kubásková a Alice Hrbková

 

Rekonstrukce v I. ZŠ

Tak jako v předchozích letech proběhly velké rekonstrukce v období letních prázdnin. V budově U Soudu č. p. 82 na náklady města Říčany proběhla kompletní rekonstrukce školní třídy v přízemí budovy napravo od vstupních dveří. Již mnoho let byla tato třída vlhká a na některých místech se objevovala i plíseň. Podlaha byla vybourána, do hloubky přes půl metru a zaizolována. Byla položena nová krytina a opraveny rozvody. Na závěr byla třída vymalována. Myslím, že teď je třída v perfektním stavu, jen je jí třeba ještě dovybavit novým nábytkem – to zvládneme po novém roce. Mnozí rodiče si právem stěžovali na podmínky v této třídě, díky městu je to za námi.

V hlavní budově č.p. 71 , v budově „U Slunečnice“ i v budově „U Soudu“  proběhla rozsáhlá oprava podlah a výměna krytiny. V hlavní budově se oprava týkala dvou tříd, PC učebny, chodby do kanceláře, kanceláře a ředitelny. V budově „ U Slunečnice“ byly strženy staré koberce v prvních třídách a nahrazeny linem. V budově „ U Soudu“ byla vyměněna krytina v kanceláři. Na opravy byly použity prostředky z rezervního fondu školy.

Jedna z rekonstrukcí, kterou je třeba zmínit proběhla v nástupním prostoru před budovou č.p. 1308 „ U Slunečnice“.  Před budovou bylo málo místa a mezi schody se po dešti vždy vytvořila louže, která všem příchozím ztrpčovala život. Prostor byl předlážděn, rozšířen, opraveny lavičky a dodány další dvě. Keře byly sestříhány a celkově je místo ke shromažďování mnohem přehlednější a důstojnější.

 autor Pavel Bednář

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena