I.ZŠ Říčany, Masarykovo nám.71

30. 10. 2015

Adaptační kurz očima 6.A,B,C; Celostátní kolo Odznaku všestrannosti olympijských vítězů - OVOV, Volby do studentského zastupitelstva

Adaptační kurz očima 6. A, B, C

 

S novým školním rokem k nám přišli noví žáci i učitelé. Protože jsme se neznali, učitelé pro nás připravili adaptační kurz, kde jsme se měli stmelit a seznámit s novými spolužáky.

Adaptační kurz nám začal v úterý ráno 22. 9. a trval do pátku 25. 9. Jeli jsme do rekreačního střediska - Lanového parku Želivka.

Dopoledne jsme přijeli do vesnice kousek od areálu, odkud nám pracovníci rekreačního střediska pomohli se zavazadly, my jsme šli pěšky asi kilometr. Když jsme dorazili na místo, naše třídní učitelky nás rozdělily do chatek, kde jsme bydleli většinou po čtyřech. Každá chatička si vyrobila svůj vlastní erb.

Po obědě jsme se seznámili s našimi instruktory a s programem na příští dny. První den byly pro nás připravené různé seznamovací hry a každá třída si také zábavnou hrou vybrala svoji instruktorku.

Večer jsme nasbírali dřevo na táborák a opékali jsme si buřty. Po táboráku šla 6. A poslouchat pěkné hororové vyprávění paní učitelky Prchalové, které pak pokračovalo i další večery.

Když jsme ráno vylezli z vyhřáté postele, většina z nás šla na rozcvičku a pak jsme pádili na snídani.

Poté jsme se po třídách rozdělili na tři skupiny a dověděli jsme se další program. Instruktoři a učitelé pro nás připravili paintball, lukostřelbu,nízké lanové centrum - lezení po provazech, abychom mohli jít na očekávanou lanovou dráhu, hutututu, síť, kroužek, kde jsme se seznamovali, a další stmelovací aktivity.

Když se setmělo, šli jsme na noční bojovou hru do lesa. Nejlepší úkol byla Pavučina, která byla velice zábavná a také obtížná.

Třetí den nás konečně čekalo vysoké lanové centrum, bumberball, bungee-run a na závěr poslední večer disco-karneval, který byl také fajn.

Poslední den po snídani jsme si sbalili a odjeli autobusem zpět do Říčan.

Adaptační kurz se vydařil a moc se nám líbil. Odjeli jsme s dobrým pocitem stmelení třídy a zjištěním, že máme super spolužáky i třídní učitelky. Chtěli bychom poděkovat našim paním učitelkám Prchalové, Pacovské a Čásenské za skvěle strávené dny.

 

Nikola Chrdlová, Markéta Nádvorníková, Tereza Bočková, Eliška Krsková, Markéta Brodská

 

 

Celostátní kolo Odznaku všestrannosti olympijských vítězů - OVOV

Na konci minulého školního roku Klára Válková, žákyně 6. ročníku, obsadila v soutěži jednotlivců

 2. místo na krajském kole OVOV v Čáslavi.

Svým vysokým bodovým ziskem dosáhla i na účast v celostátním kole, které se konalo druhý zářijový víkend v Praze na stadionu Juliska. Na sportovní klání se celkem sjelo 650 dětí, 200 učitelů a zastoupeno bylo 180 škol ze všech koutů České republiky. Na akci bylo pozvány české olympijské legendy v čele s Věrou Čáslavskou nebo Danou Zátopkovou. S organizací vypomáhala i policie a armáda ČR.

Klára během dvou dnů zvládla 10 sportovních disciplín. Na stupně vítězů ve své kategorii - ročník 2003, kde bylo zastoupeno 60 dívek, sice nedosáhla, ale její výkon a skvělá reprezentace naší školy zasluhuje obrovský obdiv a pochvalu. O tom, že její výkon byl opravdu skvělý, svědčí i přiložená fotografie s olympijskými vítězi Šárkou Kašpárkovou a Robertem Změlíkem, kteří její sportovní  zdatnost velmi chválili.

 

                                                                                                        Zuzana Čásenská

Šárka Kašpárková – bývalá reprezentantka v trojskoku, Klára Válková – nejlepší sportovkyně školy – finále OVOV, Robert Změlík – bývalý reprezentant v desetiboji

 

Volby do studentského zastupitelstva

 

Dne 9. 10. 2015 proběhly v naší škole volby do městského studentského zastupitelstva. To by samo o sobě nebylo nikterak zvláštní – zastupitele do městského studentského parlamentu jsme v minulosti volili již několikrát. To, co bylo na této volbě zcela nové, byl její způsob a organizace. Poprvé jsme totiž spolupracovali s organizací D21 a jejím hlasovacím systémem. Po počátečním vychytání „technických“ much a naladění systému proběhla volba naprosto bez problémů a ve velmi krátkém čase (prakticky během velké přestávky). Celkem hlasovalo 250 dětí druhého stupně naší školy a volit se mohlo ze 16 kandidátů. Každý volič mohl rozdat celkem pět hlasů. Žáci hlasovali na počítači ve své kmenové třídě a svůj hlas verifikovali přiděleným kódem. Výborné bylo, že výsledky voleb nám byly dodány prakticky obratem.  Nový způsob si pochvalovali jak voliči, tak organizátoři. A jak to tedy u nás dopadlo? Do zastupitelstva byli zvoleni: Matěj Horák, Marie Šimuničová, Eliška Šubrtová, Jan Mýl a Barbora Briššová. Přejeme hodně štěstí při jejich práci.

L. Prchalová

 

Dne 30. 9. 2015 získala I. ZŠ Říčany titul Fakultní škola Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze

 

Poděkování klubu Cesta integrace za uspořádání a organizaci turnaje ve stolním fotbale

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena