I.ZŠ Říčany, Masarykovo nám.71

27. 11. 2015

aneb Informace přímo od zdroje

Koncem letošního srpna ministerstvo školství vyhlásilo Výzvu č. 57 Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Touto výzvou byla školám nabídnuta možnost čerpání dotace na podporu výuky cizích jazyků a na rozvoj technických dovedností žáků.

Ředitel naší školy zažádal o poskytnutí této dotace naší škole a ministerstvo školství rozhodlo kladně.

Od začátku října tedy na naší škole začala probíhat ve čtyřech třídách výuka německého a anglického jazyka formou blended learningu.  Jedná se o kombinaci standardní výuky  s výukou prostřednictvím speciálního počítačového programu. V praxi to vypadá tak, že žáci každý týden provádí domácí přípravu prostřednictvím tohoto programu. Dané téma a jazykové jevy pak procvičují společně se svým učitelem v jedné vyučovací hodině v týdnu.

Výhodou této metody je, že žáci slyší řeč rodilých mluvčí a jazyk procvičují formou jim velice blízkou, tzn. prostřednictvím jim tak milých počítačů. Ve škole pak si mohou nabyté vědomosti dále procvičit a případně ujasnit se svým vyučujícím. Po několika týdnech této výuky můžeme konstatovat, že většině žáků se tento způsob učení líbí a baví je.

 

Všem rodičům, žákům a příznivcům školy přejeme vánoční svátky plné lahody.

 

Žáci osmých ročníků se účastní výzvy 57 zaměřené na zdokonalení technických dovedností. V našem případě pracujeme se dřevem, každý si během kurzu vyrobí prstýnek, dřevěný šperk, hrací kostku a vodní mlýnek. Při práci děti používají nářadí zakoupené z peněz na tento projekt. Musím pochválit spolupráci s říčanským muzeem, které nám poskytlo lektorskou podporu. Celou akci jsme mohli realizovat v pěkném prostředí hájovny.

                            Lenka Schickerová

 

Historický fotokvíz – třetí ročník

Již potřetí jsme se konala soutěž pro žáky říčanských základních škol. Historický fotokvíz 2015 byl zahájen v 9:00 v Informačním středisku města Říčany. Školy tak jako minulé roky vyslaly po jednom zástupci z pátého až devátého ročníku. Tentokrát žáci obdrželi mapy města, historické a současné fotografie významných budov ve městě a doplňovací arch. Do archu měli doplnit popisná čísla budov, odpovídající popis budovy, který byl na výběr a fotografii objektu. Vzhledem k tomu, že se budovy nacházely blízko náměstí, ani vzdálenost mezi nimi nebyla bůhvíjaká, první skupina přinesla výsledky už za 80 minut.

Co říci k pořadí? V podstatě nic nového. Už potřetí zvítězili zástupci ZŠ Bezručova, kteří získali z možných 32 bodů 28 a ještě přišli první. Na druhém místě byli žáci I. ZŠ a na třetím žáci ZŠ U Říčanského lesa. Žáci prokázali solidní znalosti z několika oborů.  Akce se vydařila, a to i díky počasí. Děkujeme městu Říčany za finanční dotaci 7000,- Kč, za kterou byly zakoupeny hodnotné knihy pro soutěžící. Takže příště zase u fotokvízu!

                                                                                     Mgr. Pavel Bednář

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena