I.ZŠ Říčany, Masarykovo nám.71

29. 1. 2016

Předvánoční čas na I. ZŠ, - Vánoční turnaj žáků 1.ZŠ Říčany ve florbalu, - Předvánoční alchymistická kuchyně, - Pečení vánočního cukroví

Předvánoční čas na I. ZŠ

Na vánoce se těšil snad každý z nás a děti samozřejmě nejvíce. Příprava na svátky se tak jako každoročně vepsala do akcí pořádaných parlamentem naší školy.

Odpoledne 3.12.2015 jsme se vydali (Mikuláš, několik andělů a mnoho pekelníků) v čele s paní učitelkou Nejedlou na nadílku do DOMU SENIORŮ na Kavčí skále. Pravidelně v tento čas připravujeme pro naše seniory pásmo koled, básniček a taneční vystoupení. Letos jsme s sebou měli dokonce i houslistu, který nás nejen doprovodil při zpěvu koled, ale na konci našeho programu zahrál trochu vážné hudby. Atmosféra byla tak jako každoročně výborná, slavnostní a dojemná. Koledy se s námi snažili zazpívat všichni obyvatelé SENIORU. Po programu na každého z nich pamatoval Mikuláš  drobnými dárky, které andělé a čerti s nadšením mezi seniory rozdali.

Dopoledne 4.12.2015 pak Mikulášská družina zavítala mezi žáky 1. až 4. tříd naší školy. Mikuláš v každé třídě dlouze listoval a četl  v KNIZE HŘÍCHŮ, kde měl zaznamenán každý  prohřešek  dětí za celý rok. A právě tento pátek přišlo zúčtování. Ti vzorní dostali sladkou odměnu,  provinilci se museli častokrát ze spárů čertů vykupovat básničkami, písničkami nebo říkadly.  Do pekla letos čerti nakonec nemuseli odnést nikoho.

Předvánoční období vyvrcholilo 22.12., kdy si každá třída zorganizovala vánoční besídku s ozdobeným stromečkem, ochutnávkou cukroví, programem a samozřejmě i s rozdáváním dárků.

Pak už následoval všeobecný úprk na vánoční prázdniny.

Všem žákům i zaměstnancům školy přejeme co nejúspěšnější rok 2016.

Lenka Prchalová,

koordinátorka parlamentu

 

Vánoční turnaj žáků 1.ZŠ Říčany ve florbalu

Tradičně těsně před odchodem na vánoční svátky se pro dívky a chlapce 2. stupně konají sportovní turnaje - pro dívky turnaj v přehazované a pro chlapce ve florbalu. Tato novější kolektivní hra si získala mezi kluky hodně příznivců a nadšenců.

Soutěž byla rozdělena do dvou kategorií. 6. a 7.ročníky a 8. a 9.ročníky systémem každý s každým.

Před zahájením turnaje byli žáci poučeni o bezpečnosti a o základních pravidlech hry.

21.12. 2015 přesně v 9 hodin byl zahájen první zápas mladších žáků. Chlapci bojovali v rámci pravidel a snažili se dosáhnout vítězství nad soupeřem. Zápasy se pravidelně střídaly a postupem času se začali prosazovat favorité z obou kategorií.

U  mladších žáků se výrazně prosadily 7. ročníky, naproti tomu u starších žáků to byli kluci z 8.B., kteří jasně kralovali nad ostatními.

První tři mužstva v každé kategorii byla odměněna drobnými cenami a diplomy.

Hlavním organizátorem soutěže byl Mgr. Martin Caudr. Na závěr patří poděkování paní správcové Susové a městu Říčany, které ochotně propůjčilo nově zrekonstruovanou sportovní halu.

Mgr. Jan Krásný

 

Předvánoční alchymistická kuchyně

Není každý sportovcem, aby se mohl utkat v mezitřídním klání. Pak se nabízí otázka, jakým způsobem zaujmout tu nesportovní část žáků.

"Chemie řečí alchymie" představila jednoduché chemické pokusy z běžně dostupných látek, které si sami žáci přinesli, pokusy dle návodů provedli, zhodnotili a pochopili. Chemie se představila v lidské podobě bez složitých reakcí a vzorců s využitím jednoduchých pomůcek a postupů.

Žáci viděli model "soptící" sopky i hasicího přístroje, vznášející se vajíčko "usmažené" bez ohně a doma si mihli vyrobit karamelové lízátko. A aby chemie nebyla úplně bez chemie, tak příklad samovznícení v rukách pedagoga byl jistě také zajímavou motivací pro zvídavé žáky.

Musíme jen doufat, že chemie zůstane poutavým předmětem i bez výbuchů a syntéz.

Mgr. Jana Kolková

 

 

Pečení vánočního cukroví

20 žáků sedmých ročníků si vybralo tradiční předvánoční disciplínu - pečení vánočního cukroví.

Čtyři skupinky žáků dostaly za úkol vyrobit dva druhy nepečeného a dva druhy pečeného cukroví. Za zmínku stojí, že víc než polovinu "pekařů" tvořili chlapci, kteří si v konkurenci dívčích družstev vedli velice zkušeně.

Na konci čtyřhodinového pečícího  maratonu předvedli všichni účastníci tácy plné cukroví. Některé kousky byly doslova výstavní a tak chuťově výborné, že získaly obdiv od vedoucích paní učitelek, zkušených pekařek vánočního cukroví.

Odměnu v podobě formiček na pečení si za své pekařské umění nakonec odnesli všichni účastníci. Na většině z nich na konci čtyřhodinového pobytu u válu a rozpálené trouby byla znát únava a vyslovovali tak obdiv maminkám, které v tomto duchu tráví většinu předvánočního období.

Mgr. Zuzana Havlíková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena