I.ZŠ Říčany, Masarykovo nám.71

27. 5. 2016

Basket na naší škole září, Úspěch žáků 9.C v krajském kole vědomostní soutěže, Poznávací zájezd do Itálie, OKRESNÍ KOLO OVOV, Řekni mi, co čteš?, Mineralogická burza

Basket na naší škole září.

Okresní kolo v Brandýse nad Labem jsme odehráli pouze s jednou prohrou, a to se ZŠ Na Výsluní, která se dá popsat jako smolná, pak už jen vítězíme. Postupujeme tedy do krajského kola.

Jedeme trochu s obavami do Benešova. Naše družstvo je složeno především z mladších hráček. Začínáme výhrou ve skupině a pak následuje velký boj o postup ze skupiny se ZŠ Dukelskou z Benešova. Nakonec se rozezní vítězný pokřik při skóre 35:27. Hurá. Boj o pořadí na 1. – 3. místě byl velmi poznamenán únavou družstev, která měla malý počet hráček, např. ZŠ Březové hory z Příbrami celý turnaj odehrála pouze se 6 hráčkami, které se během turnaje ještě zranily. Postupně jsme tedy porazili ZŠ a MŠ Kladno 50:23 a již zmíněnou školu ZŠ Březové hory 43:16. Holky to dokázaly ve složení B. Kopecká, M. Charvátová, A. Alexandrová, E. Hněvsová, M. Nádvorníková, Z. Řeřichová, T. Bočková a S. Kadlecová.

Nezbývá mi než před nimi smeknout.

Lenka Schickerová

 

Úspěch žáků 9.C v krajském kole vědomostní soutěže Eurorebus

V minulém čísle Kurýru jsme vás informovali o úspěších našich žáků v okresním kole zeměpisné olympiády. Vědomosti z oblasti zeměpisu a příbuzných oborů můžou naši žáci také využít i v tradiční vědomostní soutěži Eurorebus, kterou již 22. rokem pořádá Terra Club, o.p.s. Letošního ročníku se zúčastnila třída 9.C, která na základě úspěchu v základním kole dostala možnost vyslat 3 účastníky do kola krajského. Za své zástupce si třída vybrala Marka Otrubu, Deyvida Penkova a Františka Šuráně. ..a výběr se ukázal jako velmi zdařilý. Jmenovaní žáci prokázali v krajském kole soutěže výborné znalosti a v kategorii soutěže školních tříd ZŠ 02 ( tj. kategorie žáků 8. a 9. tříd, tercie a kvarty víceletých gymnázií) v silné konkurenci 50 soutěžních trojic ze Středočeského kraje a hl. města Prahy se umístili na výborném 4. místě. Radost byla o to větší, že se jednalo o nejlepší umístění mezi zúčastněnými základními školami (medailové pozice obsadila družstva z víceletých gymnázií). Tímto umístěním si žáci zároveň vybojovali postup do celostátního kola. Držme jim palce, neboť v tomto kole se již hraje o účast na expedici Eurorebus a další atraktivní ceny.

 

Poznávací zájezd do Itálie

V pátek 6.5.2016 se v podvečer začali sjíždět do Wolkerovy ulice účastníci zájezdu do Říma a Florencie. Vesměs to byli žáci osmých a devátých ročníků z I. ZŠ Říčany, která pro své děti každoročně pořádá výjezd do některé z metropolí Evropy. Těsně po šesté hodině jsme opustili naše město a pokračovali přes Německo a Rakousko do italské Florencie. Do cíle jsme dorazili ráno kolem osmé.

Celou sobotu jsme věnovali poznávání památek Florencie (florentský dóm, historické centrum, slavný Ponte Vecchio přes řeku Arno, katedrála Santa Maria del Fiore, Bazilika Santa Croce, Baptisterium San Giovanni a další) a také nasávání zcela specifické atmosféry tohoto překrásného města. Večer jsme odjeli do lázeňského městečka Cianciano Therme, ve kterém jsme měli objednáno ubytování a večeři. Myslím, že na úžasně srdečnou až rodinnou atmosféru malého hotýlku a nečekané lukulské hody, které pro nás připravili, nikdo z nás nezapomene. Brzy ráno jsme po snídani vyrazili do Říma.

Na neděli byla naplánována převážně antická část italského hlavního města, a tak jsme do odpoledních hodin brouzdali po Foru Romanu a obdivovali důmyslnost stavitelů Kolosea a přilehlých antických chrámů. Odpoledne jsme se chladili u slavné Fontány di Trevi a krásy Říma sledovali z vrcholku jednoho ze sedmi římských pahorků. Noc z neděle na pondělí jsme měli zajištěnu v luxusním hotelu asi 50 km na jih od Říma. Vzhledem k tomu, že celý den pálilo slunce a bylo kolem 30°C, každý z nás nejvíce uvítal sprchu a po ní i dobrou večeři.

V pondělí jsme absolvovali nejprve návštěvu Vatikánu, hlavně jeho monumentální Baziliky sv. Petra na stejnojmenném náměstí. Poté jsme vyrazili kolem Andělského hradu přes řeku Tiberu na skvostné barokní náměstí Navona, v jehož centru stojí Berniniho Fontána čtyř řek. V obchůdcích a restauracích jeho postranních uliček jsme se občerstvili, nakoupili pozornosti domů a vychutnali si atmosféru téměř letního Říma. Ještě před odjezdem jsme pak postranními uličkami dorazili na náměstí Piazza della Rotonda, kde se nachází Pantheon, jedna z nejzachovalejších antických staveb v Římě. Plni dojmů a notně uondáni jsme kolem páté dorazili k autobusu, kde nás čekalo již tradiční „párečkové občerstvení před odjezdem domů“. V půl šesté jsme začali ukrajovat první kilometry k domovu. Do Říčan jsme dorazili v úterý kolem desáté dopoledne.

Když se člověk ohlédne zpátky, musí ocenit výbornou organizaci a přístup naší průvodkyně Blanky, která dokázala okamžitě  reagovat na stávající situace a poskládat program tak, abychom toho viděli a zažili co nejvíce, a to s co nejmenšími frontami turistů. Náš dík patří i oběma řidičům, kteří nás po celý zájezd vozili zcela bezpečně a včas, a to i přes dopravní špičky a opravované úseky silnic a dálnic.

Lenka Prchalová a Zuzana Čásenská

 

OKRESNÍ KOLO OVOV

Dne 3. května proběhlo v ZŠ Bezručova okresní kolo OVOV – Odznak Všestrannosti Olympijských Vítězů.

Závodu se zúčastnilo sedm škol z okresu Praha-východ.

Soutěžilo se v kategorii osmičlenných družstev (4 dívky a 4 chlapci) a v kategorii jednotlivců.

Soutěž byla skvěle organizována týmem učitelů a žáků ZŠ Bezručova. Za uspořádání akce jim patří velký dík.

Družstvo našich závodníků dosáhlo na stupně vítězů a v silné konkurenci získalo 3. místo.

V kategorii jednotlivců jsme obsadili postupová místa do krajského kola.

1.místo – Klára Válková roč. 2003

2.místo – Míša Vlčková roč. 2003

2.místo – Eliška Krsková roč. 2004

3.místo – Anna Alexandrová roč. 2002

2.místo – Vojtěch Bouda roč. 2001

2.místo – Jan Šimunič roč. 2002

Za vzornou reprezentaci a výborné výkony našim žákům děkujeme a přejeme úspěchy na krajském kole v Čáslavi.

 

Řekni mi, co čteš?

V dnešním „digitálním“ světě je čím dál těžší motivovat děti ke čtení knih.

Projekt čtenářských dílen, do kterého jsme se letos zapojili, měl proto za cíl posílit u žáků naší školy vztah ke čtení. Projekt také pomohl rozšířit povědomí o nabídce knih a obohatil školní knihovnu o nové tituly. Díky finančním prostředkům z OP „Vzdělávání pro konkurenceschopnost“ přibylo do knihovny 285 českých a 195 anglických knížek.

Do projektu se zapojily především 2. a 3. ročníky, ve kterých studuje 146 žáků. Výuka probíhala podle vzorových metodik společnosti SCIO nebo podle metodických listů připravených našimi pedagogy. Od listopadu do května jsme si ve 20 čtenářských dílnách vyzkoušeli různé techniky a metody, např. řízené čtení, čtení s otázkami, metodu INSERT, čtení v rolích, myšlenkové mapy, předvídání z klíčových slov, volné psaní, „pětilístek“. Většina dílen přesáhla jednu vyučovací hodinu, často jsme čtení kombinovali s poslechem audioknih, s výtvarnými aktivitami i hraním divadla. Vyzkoušeli jsme dvě česko-anglické dílny a společným tématem propojili čtení v rámci výuky obou jazyků.

Ukázalo se, že čtenářské dílny vyhovují většině žáků více než běžné hodiny čtení. Dětem přinesly větší zážitek z četby a daly jim prostor pro vlastní iniciativu a kreativitu. Chceme je proto rozšířit i do dalších ročníků. Věříme, že na otázku: „Řekni mi, co čteš?“ žáci naší školy nebudou odpovídat: „Nic. Jen maily a esemesky.“

V souvislosti s projektem čtenářských dílen bychom chtěli poděkovat říčanské knihovně. Díky ochotným knihovnicím dostaly naše nové knížky krásné obaly. Děkujeme!

Iva Mašková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena