I.ZŠ Říčany, Masarykovo nám.71

26. 8. 2016

aneb Informace přímo od zdroje

Amatérská mineralogická burza poprvé

Dne 25. 6. 2016 proběhla v budově 1. ZŠ na Masarykově náměstí první mineralogická burza v dějinách školy i města. Nejdříve několik podstatných statistických údajů.

Burzy se účastnilo 45 vystavovatelů z celé republiky. Namátkou několik měst, odkud vystavovatelé přijeli: Praha, Beroun, Jičín, Ústí nad Labem, Čáslav, Strakonice, Trutnov, Roudnice nad Labem. Nejvzdálenějším vystavovatelem byl sběratel z Košic.

Minerály byly položeny na 89 školních lavic. Burzu zhlédlo téměř 300 návštěvníků. K vystavování nerostů byly využity prostory tří školních tříd, chodby a celé tělocvičny v přízemí. Během doprovodného programu v D idaktickém centru geologie Muzea Říčany byly zpracovány řezáním, broušením a leštěním desítky vybraných minerálů a vyrýžovány stovky českých granátů.

A teď k vlastnímu programu. Jednotlivci, skupinky známých, rodiče s dětmi procházeli a se zájmem prohlíželi vystavené exponáty, některé zakoupili. Jindy se prostě vyptávali vystavovatelů na informace ze světa minerálů.

Během úmorného tropického vedra se mnozí návštěvníci schovali pod plachty na školním dvoře a zpracovávali nerosty, jiní jenom se zájmem pozorovali. Když vedro kolem 15.30 vystřídala nefalšovaná bouře doprovázená přívaly vody, návštěvníci se schovali a bedlivě poslouchali komentář Jakuba Halaše.

Na závěr velké poděkování: učitelkám pedagogického sboru za pomoc při organizaci akce, členům geologického kroužku a jejich rodičům za všestrannou pomoc mimo jiné se stěhováním nábytku a pomoc vystavovatelům, žákům osmých a devátých tříd za stěhování lavic a židlí, Václavu Vágnerovi, Milanu Brabcovi, Petru Schnablovi za organizaci a za pomoc při zpracování nerostů, Jakubu Halašovi za komentované prohlídky, Pavlu Hladílkovi za skvělé pohoštění a za to, že hradní stodolu proměnil v zámeckou restauraci, kuchařkám za profesionální obsluhu, všem návštěvníkům za jejich zájem o geologii a příbuzné vědy.

Myslím, že akce se zdařila, pečlivě jsem nashromáždil připomínky k pořadatelům, abychom druhý ročník ještě zlepšili.

V červnu 2017 nashledanou Pavel Bednář, ředitel školy

 

Rekonstrukce v 1. ZŠ Říčany

Málokdo si uvědomuje, že většina rozsáhlejších oprav, investic a rekonstrukcí v základních školách probíhá během letních prázdnin. Nejinak je tomu i na naší škole. S velkým přispěním zřizovatele – 450 000,- Kč, byly vymalovány chodby hlavní budovy. Jenom pro představu, jedná se o 2360 m2 výmalby, v tom přes 500 m2 soklu. Na část výmalby, zednické práce a opravy škola využila 75 000,-Kč z rezervního fondu.

Během prázdnin bylo opraveno hřiště vedle školy, které bylo zničeno při březnové sněhové kalamitě. Zároveň probíhala i oprava částečně shnilé střešní konstrukce hlavní budovy. Na to padlo bezmála 200 000,- Kč z prostředků města. Poslední větší akcí byla rekonstrukce PC pracovny v budově U Soudu, kde bude umístěna kmenová učebna. Tato změna byla vyvolána zájmem veřejnosti o naši školu a rostoucím počtem dětí ve městě. Z bývalé kanceláře byla zbudována knihovna a z provizorní knihovny šatna. Bylo třeba i opravit protékající střechu budovy U Slunečnice. Na posledně jmenovaných opravách se podílelo město i škola celkovými náklady kolem 170 000,- Kč.

Ze všech akcí bych vyzdvihl výmalbu hlavní budovy, myslím, že se povedla, ostatně žáci, učitelé i rodiče to budou moci posoudit 1.září.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena