I.ZŠ Říčany, Masarykovo nám.71

30. 9. 2016

aneb informace přímo od zdroje

Projektový den

14. 6. 2016 proběhl na druhém stupni naší školy projektový den na téma KAREL IV.

Již několik dní před ním se všichni žáci naší školy zapsali podle svých zájmů do některé z těchto pracovních skupin - stavitelé, mincíři a pregéři, zlatníci, tanečníci, návrháři, kuchaři, fraucimor, potomci, alchymisté, kronikáři, genealogové a reportéři.

Každá skupina měla během dopoledne za úkol zjistit co nejvíce informací týkajících se jejich oboru v době Karla IV a vytvořit také praktický výstup – „dar císaři“ (korunovační klenoty, mince, tanec, sladký i slaný pokrm, modely ženských i mužských šatů, model Karlštejna, rodokmen císaře, portréty manželek a potomků Karla IV). Své poznatky skupiny přehledně uspořádaly na „pergameny“ dokumentující jejich snažení a zjištěné skutečnosti. Tyto listiny a své výrobky (či secvičené vystoupení) pak odpoledne týmy předávaly přímo Karlovi IV. při jeho slavnostní korunovaci (v prostorách Říčanského hradu).

Trochu jiné úkoly měla skupina reportérů. Tato skupinka se během celého projektového dne pohybovala mezi jednotlivými týmy a dokumentovala průběh celého projektového dne.

Myslíme si, že během dne si opravdu každý přišel na své – koho příliš nebavilo hledat a zjišťovat informace, ten jistě našel své uplatnění při tvorbě praktického výstupu. Pravdou je, že při slavnostní korunovaci a předávání „darů císaři“, jsme se všichni jako mávnutím kouzelného proutku na císařský dvůr opravdu alespoň na chvilku přenesli.

Reportéři z I. ZŠ Říčany

Nová výmalba interiéru hlavní budovy

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena