I.ZŠ Říčany, Masarykovo nám.71

27. 1. 2017

aneb Informace přímo od zdroje

Předvánoční čas v 1. ZŠ Říčany

Každým rokem s blížícími se Vánocemi je stále těžší přesvědčit žáky o důležitosti zlomků, chemického názvosloví, mluvnických pravidel, a dokonce i o tématu „Christmas“ in English language.

Proto se vyučující snaží žáky motivovat různými akcemi, výlety a dalšími činnostmi, které nejen tato témata rozvíjejí a popularizují.

Jednou z takových akcí jsou již tradiční sportovní turnaje, které probíhají předposlední den před vánočními prázdninami. Tradičními sporty, které v tento den dominují, jsou přehazovaná a florbal. V obou sportech se odehraje více než 50 zápasů mezi jednotlivými třídami

Vánoční turnaj v přehazované byl rozdělen na kategorii mladších dívek (6. – 7. ročník) a starších dívek (8. – 9. ročník). Zúčastnilo se ho rekordních 12 družstev a v naší mini tělocvičně se tísnilo zhruba 70 dívek. Atmosféra turnaje byla úžasná. Fandilo se, hrálo se jako o život a po vyrovnaných soubojích v kategorii mladších dívek zvítězilo družstvo 7.B  a v kategorii starších dívek družstvo 9.C, které prošlo turnajem bez jediné porážky.

Chlapci hráli svůj turnaj v říčanské sportovní hale poprvé s použitím florbalových mantinelů. Kluci letos až do posledního zápasu hráli o vítězství, protože bodový rozdíl mezi družstvy byl minimální. V kategorii starších žáků ( 8. – 9. ročník) vyhrála 9.B a vítězná 7.C v mladší kategorii ztratila pouhé dva body v zápase se 6.C.

 Ale ne všichni žáci mohou reprezentovat své třídy v těchto zápasech. Pro ně byl připraven další zajímavý program. Mohli si vyrobit vánoční ozdoby, upéct cukroví, utkat se ve stolním tenise, nebo se vydat na dobrodružnou cestu za pražskými betlémy.

Všechny tyto aktivity vedou k jedinému cíli, což je utužit školní kolektivy a zároveň podporovat soutěživost a odpovědnost jednotlivých žáků za skupinu. Rozvíjejí manuální zručnost jedince nebo ukazují, že i z mála se dají udělat velké věci. Propojují fantazii s realitou a historii se současností. Tyto dny před Vánocemi jsou milým zpestřením nejen pro žáky, ale i pro učitele.

Když čtete tento článek, je již dávno po Vánocích. Snad vám je alespoň milým připomenutím tohoto jedinečného času.

 

Jana Kolková, Jitka Fáberová, Zuzana Čásenská, Martin Caudr, Zuzana Pacovská

 

Ze zimního života 5.A

Chceme se s vámi podělit o naše zážitky z poslední doby. V loňském roce jsme vyhráli v rámci školy soutěž ve sběru papíru a odměnou nám byly tři tisíce korun. Tak jsme ke svátku svatého Mikuláše vyrazili do Pekla u Hlinska v Čechách a zaplatili jsme si z výhry vstupné i s čertovskou průvodkyní. Zúčastnili jsme se hodiny v čertovské škole, přijal nás sám velký Lucifer, chutnalo nám v čertovské kuchyni, někteří hříšnici byli dokonce převáženi na speciální váze a jeden byl dokonce uvržen do černé díry. Chvílemi v nás byla malinká dušička. Kdybyste viděli ta mučidla. Brrr…

Hned jsme se chtěli všichni polepšit a začali jsme konat dobré skutky. Někteří z nás šli se spolužáky z jiných tříd zahrát a zazpívat do domova důchodců, jiná partička se věnuje osazování geoparku krmítky pro ptáky a jejich pravidelnému doplňování a ještě jiná skupinka zazpívala koledy 23. prosince na náměstí.

Odměnou nám byla návštěva kina – Anděl Páně 2. Byl prostě skvělý.

Hned po prázdninách jsme se sešli při projektovém dnu, kterým jsme zahájili natáčení filmu o tom, jak by to dopadlo, kdyby ze života zmizela čísla. Film bude částečně hraný a částečně animovaný. Natáčeli jsme i večer doma, v sobotu dopoledne u potoka. Moc nás to baví.

Ještě bychom mohli pokračovat ve výčtu našich aktivit, ale to si necháme na jindy.

A nebojte se, na učení jsme nezapomněli.

                                                                                                       Holky, kluci a úča 5.A

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena