I.ZŠ Říčany, Masarykovo nám.71

31. 3. 2017

6. třída s rozšířenou výukou matematiky, Úspěch v zeměpisné olympiádě, Hodina němčiny s příchutí Toblerone, Školní lyžařský kurz

Otevírá ve školním roce 2017/2018

 

6. třídu s rozšířenou výukou matematiky

 

Písemná přijímací zkouška (zařazovací řízení) se koná ve středu 17.  května  2017 v 8.10  v  budově  1. ZŠ, Masarykovo  náměstí  71 (budova za kostelem). Zkoušky probíhají formou matematického testu. Testu se neúčastní žáci, kteří již byli přijati na osmiletá gymnázia a odevzdali tam zápisový lístek. Žáci si přinesou psací a rýsovací potřeby.

Přihlášky s kopií vysvědčení za 1. pololetí pátého ročníku musí být dodány nejpozději  9.5.2017 do 14.00 hodin  do budovy školy.

Budou přijímáni pouze žáci, kteří mají jako cizí jazyk angličtinu.

Přihlášku lze vyzvednout v hlavní budově školy nebo stáhnout ze stránek školy (www.zs-ricany.cz).

O zařazení žáka do této třídy rozhoduje ředitel školy na základě výsledků zařazovacího testu, hodnocení v 5. ročníku (vysvědčení) a kapacitních možností školy. Náhradní termín nevypisujeme.

Další informace na tel. čísle 323 602 794.

 

                                                                          Pavel Bednář

                                                                               ředitel školy

 

Úspěch v zeměpisné olympiádě

 

Na školní kolo zeměpisné olympiády, kterého se zúčastnilo rekordních 60 žáků, navázalo 21. března okresní kolo v Čelákovicích. Tady nás reprezentovali  vždy dva nejúspěšnější řešitelé jednotlivých  kategorií - v kategorii A (6. ročník) Jan Kovář a Ondřej Sojka, v kategorii B (7. ročník) Martin Hraba a Tereza Andresová a v kategorii C ( 8. a 9. ročník) Max Koudelka a Kristýna Hofmanová.

Velkým úspěchem bylo skvělé umístění Ondřeje Sojky, který dokázal svými znalostmi vybojoval 2. místo na okrese a postupuje do krajského kola. Ve stejné kategorii se Jan Kovář umístil na 6. místě a v kategorii B Martin Hraba na 8. místě.

Máme radost, že naši žáci základní školy svými znalostmi a dovednostmi důstojně obstáli v konkurenci studentů z osmiletých gymnázií.

 

Hodina němčiny s příchutí Toblerone

Fondue, Raclett, Röstigraben, Schwyzerdüütsch. Co vše se za těmito pojmy skrývá, se dozvěděli žáci osmého ročníku v jedné z únorových hodin němčiny. Hned po jarních prázdninách je navštívila v rámci projektu Europe meets school švýcarská studentka Magali Michelet, která v té době ukončovala své semestrální studium na Univerzitě Karlově v Praze. S  Magali si osmáci osvěžili své znalosti o Švýcarsku z hodin zeměpisu, tentokrát ale v německém jazyce. Magali je provedla svou rodnou zemí prostřednictvím obrázkové prezentace, během níž měli žáci možnost poznat čtyři švýcarské jazykové regiony s jejich přírodními krásami, městy, kulturou a také typickými jídly. Díky filmovým ukázkám také slyšeli, jak zní rétorománština a Schwyzerdüütsch (neboli švýcarská němčina). V druhé části neobvyklé hodiny NJ si osmáci měli možnost ověřit své znalosti o alpské zemi v soutěžním kvízu, který pro ně Magali připravila. Ve čtyčlenných skupinkách panovala opravdu soutěžní atmosféra, protože cena pro vítěze byla lákavá – švýcarská čokoláda Toblerone! Poté Magali ještě v krátkosti seznámila osmáky prostřednictvím filmové ukázky s nejznámějším švýcarským dílem pro děti, Heidi – děvčátko z hor. Na závěr setkání vyslovila Magali přání, aby jí zazpívali česky nějakou lidovou písničkou. Sama nás překvapila, když začala notovat Čerešničky, čerešničky, čerešně, které jí naučila její maminka, pocházející z Brna. A tak na závěr švýcarského setkání znělo celou třídou Na tú svatú Katarinu a do rytmu se poťukávalo krabičkami Toblerone.

Zuzana Havlíková,

vyučující NJ

 

Školní lyžařský kurz

 

Říká se, že lyžařský kurz je nejlepší ze všech školních výletů. Sedmé třídy se o tom letos přesvědčily.

Všechno začalo v sobotu 25.2. u lípy před školou, kdy jsme se s nadšením loučili se svými rodiči a nastoupili do autobusů směr Krkonoše - Černá hora. Po tříhodinové cestě plné zábavy jsme dorazili na místo - k lanovce do Janských Lázní. I přes zmatečné nakládání věcí do kabinek se na chatu dostalo všechno a všichni. Ubytovali jsme se na pokojích a následovala přednáška o programu a pravidlech výcviku.

Druhý den ráno jsme stihli první lanovku a uhlazený sníh s ranním sluníčkem a mohli jsme začít lyžovat. Dopolední lyžování proběhlo poklidně, rozřazovali jsme se do pěti skupin. Poté jsme se vrátili, dali si dobrý oběd a následoval odpolední klid. Po příjemném odpočinku se odpoledne šlo opět na lyže, nebo dokonce jedno družstvo v úterý a ve čtvrtek na běžky a takto probíhal program i v dalších dnech. Ve středu jsme dopoledne strávili v Janských Lázních, měli jsme odpočinkový den. Každý večer se jednotlivé třídy střídaly v přípravě programu pro ostatní, měli připravené společenské hry a zábavu na celý večer. Před večerkou vyprávěl pan ředitel zájemcům hororové příběhy. Dvakrát byla večer diskotéka, první byla taková rozjezdová, kdy jsme zjistili, jak jsou na tom naši spolužáci s tanečním nadáním, ta druhá ve čtvrtek zase spíš rozlučková.

Mezi nejzajímavější aktivity patřil v závěru našeho pobytu závod v obřím slalomu, v němž skoro všechny stupně vítězů obsadila 7.C.

Všechny dny jsme si užili na sto procent, bohužel čas byl neúprosný a v pátek večer jsme se vraceli zpět za svými rodiči.  Ale říká se, že v nejlepším se má přestat. Dlouhá cesta domů nás vyčerpala, a tak jsme padli do postele únavou.

Děkujeme za skvělý týden spolužákům i učitelům, moc jsme si to užili :-)

Za všechny sedmáky Nikola Chrdlová, Markéta Brodská, Ondra Kožuský, Katka Bajerová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena