Indiánské vítání jara

4. 5. 2024

Jestli jste se v sobotu 6. dubna ocitli v okolí Marvánku, možná jste se divili, proč na břehu stojí dvě týpí a všude pobíhají děti v indiánských šatech. Již druhým rokem tam proběhla akce Indiánské vítání jara, kterou pořádal náš kmen Bobrů.

Kdo jsme? Kmen Bobrů je dětský oddíl, který se inspiruje životem severoamerických indiánů. Patříme pod Ligu lesní moudrosti, což je organizace sdružující nadšence myšlenky woodcraftu. Učíme děti poznávat přírodu a rozumět jí, orientovat se v krajině, rozdělat oheň a vyrobit si tradiční indiánské oblečení a potřeby. Každý týden se potkáváme na schůzkách v Říčanech, kdy spolu hrajeme napínavé hry a poznáváme okolí. Také pracujeme na naší nové klubovně na místě bývalé baráčnické rychty (za radošovickou sokolovnou). O víkendech vyrážíme na výpravy a v létě táboříme ve stylových stanech.

Pro severoamerické indiány byl příchod jara oslavou života a probouzející se přírody. Předvídali čas jarní rovnodennosti podle souhvězdí, aby věděli, kdy se přesunout do míst, kam se po zimě vracela divoká zvěř. Připravili jsme proto program, kde účastníci mohli střílet z luku, poznávat souhvězdí, stromy a jejich plody, rozdělat oheň nebo se projet na koni. V našich dvou týpí si návštěvníci mohli prohlédnout tradiční indiánskou výzdobu a dozvědět se více o naší činnosti. Ti, kteří prošli stezkou se všemi stanovišti úspěšně, se mohli těšit na malou odměnu. Ke konci programu proběhl krátký indiánský obřad s pálením sušených bylin, zpěvem a bubnováním.

Akce se vydařila, téměř letní počasí přilákalo k Marvánku mnoho rodin s dětmi, které si indiánské dopoledne určitě užily.

Děkujeme všem návštěvníkům a dobrovolníkům za skvělou atmosféru a těšíme se na vás zase za rok.

Magdalena Herbenová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena