Informační zpravodaj PID

12. 9. 2019

Číslo 17/2019

Nebojte se mobilní aplikace PID Lítačka

Všechny jízdenky PID pro jednotlivou jízdu pro Prahu a Středočeský kraj už rok snadno zakoupíte v mobilu.

Když byly na počátku léta 2019 osazeny do všech pražských tramvají bezkontaktní terminály, které umožňují si zakoupit trojici základních jízdenek PID, setkalo se to s velkým ohlasem veřejnosti. I média informovala, že Praha konečně umožňuje koupi jízdenek moderním způsobem. Přitom už od srpna 2018 mají všichni Pražané, obyvatelé Středočeského kraje i návštěvníci tohoto regionu možnost si koupit veškerý sortiment jednotlivých jízdenek PID (s platností od 15 minut po 3 dny) v mobilní aplikaci PID Lítačka. Stačí k tomu chytrý mobilní telefon a platební karta (a ani nemusí být bezkontaktní).

Přestože spuštění aplikace PID Lítačka bylo v srpnu 2018 výrazně komunikováno, mnoho cestujících stále tuto možnost nezaregistrovalo. Někteří třeba stále zůstali u SMS jízdenek. Ty ale neplatí ve vlacích a příměstských autobusech a bez české SIM karty je nemohou využít ani turisté. Aplikace PID Lítačka už tato omezení nemá. Může jí využívat Čech i turista, člověk s kontaktní či bezkontaktní platební kartou, ceny jízdenek jsou bez přirážek či poplatků za odeslání SMS a jízdenky platí ve všech prostředcích PID v Praze a na celém území Středočeského kraje.

 

Co hlavně aplikace PID Lítačka umí?

  • Najde vám nejvhodnější spojení a současně nabídne správnou cenu jízdného.
  • Pokud máte dlouhodobý kupón na nějaké pásmo v PID, při vyhledání ceny za jízdu zohlední tento kupón a nabídne již jen potřebnou doplňkovou jízdenku pro kupónem nepokrytá pásma.
  • Nabízí celý sortiment jízdenek PID platných v Praze a Středočeském kraji (jízdenku platnou od 15 minut ve Středočeském kraji až po třídenní jízdenku pro území Prahy).
  • Jízdenky z aplikace nemají žádné omezení platnosti jako SMS jízdenky. Je možné je využít plnohodnotně ve všech prostředcích Pražské integrované dopravy.
  • Aplikaci mohou využít plnohodnotně i zahraniční turisté, neboť je k dispozici i anglická verze.
  • Po uložení vaší platební karty koupíte jízdenku, na kterou jste zvyklí, na dvě kliknutí.
  • Umožňuje nakoupit až 10 jízdenek najednou (vhodné při cestě větší skupiny cestujících).
  • Jízdenky si můžete nakoupit do zásoby a aktivovat je, až když potřebujete.
  • Aktivaci (obdoba označení papírové jízdenky) můžete provést rovnou při koupi jízdenky, nebo si nastavit konkrétní čas, kdy jízdenka začne platit. Třeba dle odjezdu vašeho spoje.
  • Vždy vidíte, jak dlouho vám ještě jízdenka bude platit. Aplikace vás současně upozorní na blížící se konec platnosti vašeho kupónu.
  • V závěru roku 2019 bude pak v aplikaci možné dlouhodobé kupóny i zakoupit a plnohodnotně se jimi i prokazovat.

 

Kde si aplikaci může cestující stáhnout?

Stačí přejít na adresu app.pidlitacka.cz a tam zvolit, jestli si aplikaci chcete stáhnout z Google Play či App Store. K dispozici jsou verze pro obě platformy.

 

    

 Volba zdroje ke stažení               Instalace v Google Play                Odsouhlasení přístupů 

 

Trvalé změny PID v září 2019

Od 16. 9. 2019 bude zřízena nová zastávka Jirny, Kulturní dům mezi zastávkami Jirny a Nehvizdy, škola pro linku 655 obousměrně a pro linku 343 mezi zastávkami Jirny, Zámek a Jirny ve směru Nehvizdy. Zastávka bude v režimu „stálá“.

Dále bude od 16. 9. 2019 linka 393 ve směru z Prahy zastavovat v zastávce Mníšek pod Brdy, závod (hl. sil.) také všemi odpoledními a večerními spoji.

Od 28. 9. 2019 bude ve směru Letňany zřízena nová zastávka Kbelský pivovar mezi zastávkami Kbely a Huntířovská pro linky 185, 209, 302, 375, 376, 378. Zastávka bude v režimu „na znamení“.

 

Změna způsobu odbavení v Lounech od 16. 9. 2019

Od 16. 9. 2019 bude díky osazení označovačů jízdenek možné využívat papírové jízdenky PID pro jednotlivou jízdu bez předchozího označení jinde i ve stanicích a zastávkách – Louny; Louny střed; Louny město na linkách U11, U12, U40.

Nemá-li cestující jízdenku PID pro jednotlivou jízdu z předprodeje, bude ve vlaku PID odbaven dle platného tarifu železničního dopravce.

V osobní pokladně stanice Louny bude i nadále možno zakoupit jízdenky PID pro jednotlivou jízdu s předem zvoleným počátkem platnosti.

Zároveň se ve stanici Louny ruší možnost náhradního označení jízdenek PID pro jednotlivou jízdu průvodčím (vlakvedoucím)!

 

Regionální den PID ve Strančicích 12. 10. 2019

Na sobotu 12. října 2019 připravujeme letošní poslední akci zaměřenou nejen na historickou dopravní techniku. Ve středočeských Strančicích se uskuteční další z oblíbených tzv. Regionálních dnů PID, na který chystáme tradiční nostalgické jízdy autobusy či vlaky do okolí Ladova kraje.

Čekají na Vás zajímavé komentované prohlídky ve hvězdárně v Ondřejově, která tu na kopci Žalov stojí více než sto let a patří k nejdůležitějším vědeckým pracovištím ve svém oboru v Evropě. Milovníci dobrého piva jistě ocení prohlídky Velkopopovického pivovaru, kam budou zajištěny mimořádné jízdy po železniční vlečce ze Strančic. K návštěvě také doporučujeme Památník Josefa Lady v Hrusicích, který návštěvníky seznámí s dílem oblíbeného českého malíře, ilustrátora a spisovatele, autora slavného kocoura Mikeše či ilustrátora dobrého vojáka Švejka.

K vidění i svezení bude nejen československý „erťák“, jehož různé varianty byly vyráběny tehdejším národním podnikem Karosa především v 60. letech minulého století, ale také příměstská verze kloubového Ikarusu či model dálkového meziměstského autobusu Karosa ŠD 11.

Na železnici se objeví tzv. žabotlam, který cestující sveze na hlavní trati z Prahy do Strančic, nebo motorový vůz řady 131 „Hurvínek“, jenž zajistí spojení do Velkých Popovic. Mimořádně bude na den PID prodloužen i jeden obrat vlakové soupravy z Posázavského Pacifiku vedený dieselovou lokomotivou s patrovými velkoprostorovými vozy řady Bmto.

Další podrobnosti k akci připravujeme a brzy je zveřejníme nejen na www.pid.cz, ale také na našich sociálních sítích.

 

Slušná jízda pro pohodlné cestování

Kdo z nás by nechtěl cestovat v klidu, pohodlí a dostal se do svého cíle co nejrychleji a bez starostí. K tomu, aby naše společné cesty veřejnou dopravou probíhaly co nejplynuleji, nejbezpečněji, ale i nejpříjemněji, má přispět osvětová kampaň Slušná jízda, která pomocí deseti ilustrací ukazuje deset největších nešvarů při cestování metrem, tramvajemi i autobusy a radí, jak se těmto nešvarům pokud možno vyhnout.

O tom, jak se správně chovat nejen během cesty v dopravním prostředku, ale i na zastávce, hovoří smluvní přepravní podmínky, které říkají, jaká práva i povinnosti mají cestující, ale i pracovníci dopravce. Tato pravidla nejsou stanovena jen tak pro nic za nic, jejich cílem je udělat soužití cestujících i řidičů co nejpříjemnější a co nejméně konfliktní. Zejména v městské hromadné dopravě se pohybuje velké množství lidí, kteří mají odlišné zvyklosti, potřeby i přání a naším cílem je, aby se cestování tato různorodé skupiny lidí obešlo bez zbytečných konfliktů, zdržení, mačkanic i nepříjemných vzpomínek.

Udělat pro to můžeme něco každý z nás, někdy je to o vzájemné ohleduplnosti, někdy stačí trochu pozornosti k ostatním, anebo si třeba nechat hlasitý telefonát se svým známým na později. Probuďme to lepší v každém z nás, aby se nám cestovalo příjemněji v kteroukoli denní i noční dobu.

 

Ukázky z motivů kampaně Slušná jízda

 

 

 

Váš domácí mazlíček nemusí dělat radost všem spolucestujícím. Proto ho mějte vždy na vodítku a s nasazeným náhubkem. Na tu chvíli to určitě vydrží. Nikdy nevíte, co může pejska vyplašit a jak na to zareaguje.

 

 

 

 

 

Váš plný batoh na zádech ocení jen kapsář. Vašim spolucestujícím můžete naopak uštědřit nepěkný políček. U nohou bude vaše zavazadlo více v bezpečí a ostatní to určitě uvítají. Hlavně si ho ale při výstupu nezapomeňte vzít s sebou.

 

 

 

 

 

Nastupujete s dětským kočárkem, objemnějšími zavazadly nebo jenom potřebujete více času pro nástup? Dejte včas rukou znamení řidiči, aby o vás věděl. Zejména u delších vozidel vás může řidič snadno přehlédnout.

 

 

 

 

Nikdo necestuje rád ve společnosti odpadků, zbytků jídla a vylitého pití. Vozy se uklízejí pouze jednou denně a i vy si chcete sednout do čistého. Proto zkuste vydržet s jídlem a pitím až poté, co vystoupíte. Určitě vám bude chutnat víc.

 

 

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena