Investice roku začala.

1. 9. 2017

Víceúčelový sportovní areál u Říčanského lesa se staví.

Jedna z největších letošních investic říčanské radnice byla zahájena. Za školou u Říčanského lesa na rozloze 1,5 hektaru vzniká víceúčelový sportovní areál. Stavbu víceúčelového areálu, doporučil Generel sportovišt, který si radnice nechala vypracovat. Areál bude využívat nejen škola, ale hlavne široká veřejnost včetně sportovních klubů a organizací. Postupně bude vybudováno fotbalové hřište s umělou trávou, atletický ovál včetně sektoru pro skoky a hody, venkovní tribuna, pumptrack, skatepark, víceúčelové hřište, dětské hřište, workout fitness, parkour a lezecká stěna. Vzniknou i nová parkovací místa. Investice přijde radnici na necelých 46 milionů. Pokud bude úspěšná naše žádost o dotaci z programu MŠMT ČR, uhradit by mohla až 20 milionů. Hotovo by mělo být do konce školního roku 2017/18.

Výstavba moderního sportovního areálu pro širokou veřejnost, sportovní kluby a organizace i žáky přilehlé základní školy odstartovala. Projekt zpracovaný architektonickou kanceláří Pitter Design s.r.o. realizuje akciová spolecnost Porr. K diskusi o podobě areálu byly přizváni zástupci sportovních organizací i školy, aby sportoviště splňovalo požadavky těch, kteří jej budou užívat. Areál základní školy skýtá rozlohu přes 1,5 hektaru. Lokalita na východním okraji Říčan v blízkosti sídliště a Olivovy dětské léčebny tím získá chybějící pestré sportovní vyžití. „Pozemek u školy je pro sportoviště dlouhodobě rezervovaný. To, co vznikne, se myslím bude líbit nejenom dětem, ale i dospělým,“ vysvětluje starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a pokračuje: „Jednáme i s lidmi v přímém okolí. Chápu, že se obávají hluku, zvýšené dopravy. Nicméně budeme se snažit veškeré tyto vlivy snižovat, zvolené technologie jsou myslím odpovědně vybrány. Skatepark nebude z dunivé překližky jako před časem na hřišti Strašínská, půjde o betonovou zapuštěnou stavbu, která bude navíc krytá terénní vlnou a šatnami.“

Předáním staveniště 17. července 2017 odstartovaly přípravné práce. V rámci nich se provedlo ověření průběhu jednotlivých stávajících sítí a jejich vytýčení. Vytýčeny musely být veškeré inženýrské sítě v ploše stavby. Poté byly zahájeny zemní práce. V prostoru určeném pro stavbu došlo k odstranění náletových křovin a stromů do průměru kmene 100 mm.

Ješte letos má být vybudováno fotbalové hřiště s umělým povrchem o rozměrech 60x40 m včetně sezónního zastřešení. Umístěno bude uprostřed atletického oválu v délce 250 m se sektory pro skoky a hody. Kromě klasických sportovních disciplín najdou v areálu vyžití například bikeři. Zábavu při projíždění vln a klopených zatáček bez šlapání pumpováním si užijete na delším 141 m dlouhém okruhu. Prostor pro zdokonalení technických i jízdních dovedností na kole poskytne i kratší 36 m dlouhý uzavřený okruh určený mladším dětem i na odstrkovadlech. Autorem projektu pumptrackových okruhů je jeden z nejvetších odborníků na tyto projekty Michal Severa. Za sebou má již celou řadu úspěšných realizací. Vlny a klopené zatáčky modelované z vrstvené a průběžně hutněné zeminy budou mít povrch z litého asfaltu. Není proto důvod se obávat hluku z této atrakce. Dále v I. etape vznikne i venkovní tribuna, osvětlení hřiště a sklad nářadí. Celý areál bude nově oplocen. Vzhledem k řádění divokých prasat, která poničila původní oplocení, bude pletivo nově nahrazeno svařovanou zahradní sítí o síle drátu 3 mm. Zhotovitel plánuje realizaci této první etapy na pět mesíců.

Další etapy budou následovat v roce příštím. Zastupitelé již schválili závazek do rozpočtu na příští rok. Další etapa bude zahrnovat vybudování víceúčelového hřiště na basketbal, volejbal, malou kopanou. Realizován bude i skatepark, který dlouhodobě v Říčanech chybí. Betonové vany zapuštěné do terénu by měly eliminovat možný hluk, který obvykle tato sportovište provází. Navíc možný hluk odcloní i budova šaten. V plánu jsou i nová parkovací místa a dětské hřiště. V poslední etape bude vybudován parkour, workout fitness, lezecká stěna. Na záver je pamatováno na provedení sadových úprav. Hotovo by mělo být do konce školního roku 2018.

Generel sportovišť zmapoval a nabídl řešení. Chybí vyžití pro starší děti

Již při výstavbě nové školy zde bylo počítáno se sportovním areálem. Tato lokalita dosud nabízela jen velmi omezené sportovní vyžití. Generel sportovišt, který si město nechalo vypracovat odbornou firmou, zde jednoznačně doporučuje víceúčelový areál, který bude využívat nejen škola, ale hlavně široká veřejnost včetně sportovních klubů a organizací. Právě sportovní organizace působící v Říčanech na nedostatek sportovišť dlouhodobě upozorňují. Zejména v zimních měsících se projeví nedostatek krytých sportovišť. Proto bude nově postavené fotbalové hřiště v zimní sezóne zastřešené. Jsme rádi, že v Říčanech působí tolik úspěšných sportovních klubů, které vedou naše děti k lásce ke sportu. Důležité jsou však i sportoviště pro individuální vyžití. V době, kdy není jednoduché děti dostat od elektroniky k pohybu, musí být i nabídka venkovních aktivit dostatečně atraktivní a pestrá. Zvláště nabídka aktivit pro starší děti je v Říčanech dosud naprosto nedostatečná. Na tento fakt upozornil i zmíněný General sportovišť, který najdete na webu města. Skatepark, pumptrackové dráhy pro kola, parkour, workout fitness a lezecká stěna, to jsou aktivity určené především starším dětem.

Naopak síť hřišť pro ty nejmenší je v Říčanech poměrně dostatečná. V okolí sídliště Olivova však adekvátně velké dětské hřiště chybí, a to jak obyvatelům, tak i dětem z družin. Právě pro ně projekt počítá s pestrou škálou herních prvků na dětském hřišti.

Sport je pro svůj celospolečenský přínos podporován i na republikové úrovni. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR v rámci dotačního programu „Podpora materiálně technické základny sportu“ vyhlásilo výzvu, kde žádáme o dotaci. Ta by mohla pokrýt až 20 milionů z celkových nákladů.

„Děkuji za podporu všem zastupitelům, kteří projekt podpořili. Je to hodně peněz. Právě jsem podepsal žádost o dotaci. Třeba uspějeme,“ dokončuje starosta V. Kořen.

I. etapa

ATLETICKÉ HŘIŠTĚ

Ve východní části pozemku bude realizován atletický ovál uprostřed s fotbalovým hřištěm. Atletický ovál v délce 250 m s průměrem oválu 23 m bude mít čtyři dráhy na oválu a šest na rovince. Součástí atletické rovinky bude sektor skoku dalekého, který je umístěn na konci atletické rovinky. Nebude chybět ani sektor pro skok vysoký a vrh koulí. Atletická dráha bude s celoplošným dvouvrstvým, vodopropustným umělým povrchem s extrémně dlouhou životností a minimálními nároky na údržbu. Vedle atletické rovinky bude umístěna venkovní tribuna betonové konstrukce 30x2,55 m. Na části tribunových prvků budou umístěny sedáky vyrobené z plastových prkenných profilů.

KOPANÁ

Uvnitř atletického oválu je umístěno hřiště pro kopanou s povrchem z umělé trávy se vsypem. Hrací plocha hřiště je 60x40 m přičemž celkový rozměr hřiště je 62x47,4 m. Kratší strany jsou opatřeny síťovým záchytným systémem s Al sloupky do výšky 5 m. Možnost využívat fotbalové hřiště i v zimních měsících zajistí sezónní hala. Hřiště bude osvětleno ze čtyř samostatných sklápěcích stožárů výšky 15 metrů, které budou umístěny za obvodem atletické dráhy. Osvětlení bude tvořit 8 ks LED světlometů. Svítidla bude možné ovládat, regulovat a stmívat či osvětlovat pouze půlku hřiště. Osvětlení musí splňovat mnoho náročných kritérií zvláště pak zajistit bezpečnost hráčů, zrakovou pohodu diváků a rovnež minimalizovat rušivé světlo na okolní bytové objekty.

PUMPTRACK

Pumptrac je uzavřený okruh s asfaltovým povrchem určený pro jízdu na kole. Tvoří ho klopené zatáčky a vlny. Do pohybu se zapojuje celé tělo a je to zábavný prostředek pro zlepšení fyzické kondice. Okruhy jsou navrženy pro všechny typy bikeru a typy kol (MTB, BMX, treková i odrážedla). Pumptrack nemá nosnou stavební konstrukci. Jedná se pouze o ukládání, vrstvení a průběžné hutnení zeminy, povrchovou vrstvou je litý asfalt. Vybudován bude velký okruh 15x64 m s délkou dráhy 141 m s osmi klopenkami, zatáčkami a třiceti pěti vlnami. Výška vln 0,4-0,6 m, klopenky do 1,2 m. Malý okruh 16,3x6 m s délkou 36 m má dvě klopenky, zatáčky do jednoho metru a šest vln o výšce 0,4 m. Při sečtení malého a velkého okruhu, které jsou projektovány samostatně, jde o délku 177 m s deseti zatáčkami a čtyřiceti jednou vlnou.

II. etapa

PARKOVIŠTĚ

V druhé etapě bude pro návštěvníky vybudováno parkoviště a zázemí pro sportovce, kde budou šatny včetně sociálního zařízení a sklad.

VÍCEÚČELOVÉ HŘIŠTĚ

Vznikne v severovýchodní části školního pozemku. Hrací plocha s umělým povrchem s elastickou podložkou o rozměru 25x42,5 metrů bude nalajnována pro tři hřiště. V rozlišných barvách vzniknou hřiště pro odbíjenou, dvě hřiště na košíkovou a malou kopanou.

DĚTSKÉ HŘIŠTĚ

Pro ty nejmenší vznikne hřiště s trampolínou, skákacím panákem, lanovou prolézačkou, skluzavkami, pískovištěm a dalšími prvky. Chybět nebudou ani lavičky pro odpočinek.

SKATEPARK

Za víceúčelovým hřištěm vznikne skatepark. Tvoří ho železobetonový skateboardový bazén zapuštený do terénu o hloubce až dva metry. Při návrhu designu byl kladen důraz na funkčnost. Všechny rádiusy a jejich přechody jsou využívány k tzv. ollie – air, při kterém může jezdec provádet další ještě obtížnější triky. Celkový design je podřízen funkčnosti překážek a pohodlnému rozjezdu na jednotlivé překážky. Případný hluk směrem k sídlišti bude eliminovat i budova šaten.

III. etapa

PARKOUR

Hřiště je primárně určeno aktivním parkouristům různé dovednostní úrovně. Trubkové konstrukce nabízejí možnost běžného cvičení a workoutu. Hřiště je navrženo v kontextu dané lokality a materiálově je řešeno tak, aby co nejvěrněji simulovalo skutečné městské prostředí. Stavebnicový systém překážek a prvků obsahuje stěnové a trubkové prvky, které jsou vzájemně kombinovány. Stěnové prvky jsou variabilní celky (bloky) sestavené z modulu v horizontálním a vertikálním směru. Moduly jsou seskládány do horizontálních celků se vzájemným osazením buď přímým, nebo kolmým. Vertikálně jsou stěnové prvky sestaveny z jednoho, dvou a tří modulů. Na moduly jsou připojeny trubkové konstrukce, madla a lišty přes kotevní body. Nosná konstrukce stěnových prvků je z ocelové svařované žárově zinkované konstrukce. Opláštění je z panelu pigmentovaného betonu.

  

WORKOUT FITNESS

Pět fitness stanic nabídne uživatelům komplexní procvičení. Funkční cvičení s využitím vlastní váhy těla venku v přírodě se teší velké oblibě. Soubory cviků popisují tabulky ve třech kategoriích zdatnosti. Cvičení je pro osoby s výškou nad 140 cm. Stanice pro klidové a dynamické protahování, stanice s šikmou tyčí, přitahování a posilování zad, stanice pro dřepy, kliky a cvičení rovnováhy, stanice pro cvičení síly, hbitosti a krokových cvičení.

  

LEZECKÁ STĚNA

Venkovní lezecká stěna bude s vnitřní konstrukcí z ocelových lehcených profilů v žárově zinkované úpravě. Stěna bude opláštěna přesně spásovanými laminátovými panely. Panely by měly co nejvíce připomínat skutečnou skálu. Půdorys lezecké stěny je nepravidelného obdélníkového tvaru rozměru 8,1x3,1 m. Výška stěny je 10,3 m. Lezecká stěna bude obsahovat via ferátu, bulderingovou stěnu a lezecké chyty.

Kateřina Lauerová,

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena