Investujme do naší planety

31. 3. 2023

Přes 50 let se v dubnu slaví Den Země. Obavy, které stály na počátku občanského hnutí za ochranu životního prostředí, jsou dnes stejně aktuální. Místo smutného výčtu environmentálních problémů si však pojďme raději říct, co můžeme udělat pro planetu dnes, tento měsíc, tento rok, každý den svého života.

Začněte: asi každý plus minus ví, co je správné dělat, aby nepřispíval na „špatnou misku vah“, zároveň máme spoustu oprávněných důvodů, proč právě dnes jedeme autem místo MHD, kupujeme borůvky z Peru, místo abychom si rozmrazily ty sebrané v létě v českém lese, jíme steak místo salátu. Zkusme proto v dubnu, v měsíci, kdy se po padesáté čtvrté bude celosvětově slavit Den Země, aspoň jednou udělat něco jinak a ohleduplněji k našemu okolí. Ne každý takovou volbu má, ale pokud ji máte, nechť je duben ten měsíc, kdy se Vaše: „mohl*a bych dnes nechat auto doma a jet vlakem“ stane skutečností.

Zapojte se: měnit svět sám není snadné, ve dvou se to lépe táhne a zapojit se do existujícího společenství nebo se přidat k fungujícímu projektu je nejsnazší cesta k radosti ze sdílené činnosti a dosaženého úspěchu. Den Země, který připadá na 22. dubna, slaví přes miliardu lidí ve více 190 zemích světa. V Česku se slaví od roku 1990 a v Říčanech skoro stejně tak dlouho. Jednou z doprovodných aktivit je Ukliďme Česko, ke které se můžete v Říčanech připojit celý měsíc. Pokud při sbírání odpadků raději běháte, aneb provozujete-li plogging, tak pro vás město od roku 2021 připravuje pytle a koše na odpadky u vybraných vstupů do lesa. Nejsou-li tam, dejte vědět přes aplikaci Říčany v mobilu.

Vytrvejte a nepropadejte skepsi: ať už si myslíte, že to jde s životním prostředím od desíti k pěti, nebo že se naopak důsledky klimatické změny zveličují, v obou případech má smysl chovat se ekologicky – v prvním případě se vám trochu uleví a v tom druhém vás potěší, že investicí do planety (jak vyzývá motto letošního Dne Země) ušetříte svou peněženku.

Soňa Mikešová
Zastupitelka Klidné město

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena