Italský orchestr MABERLINER na návštěvě v Říčanech

30. 9. 2013  

Po návštěvě Komorního orchestru ZUŠ Říčany v Itálii jsme mohli v posledním srpnovém týdnu přivítat naše milé hosty z Toskánska v našem regionu.

Náš společný týden začal v neděli 25. 8. večer, kdy se naše děti, rodiče a učitelé setkali se svými ,,starými“ známými na společné večeři, kterou pro všechny společně připravili.

V pondělí si naši italští kolegové mohli trochu přispat. Poté následovala krátká společná zkouška, která sloužila k oživení si společných skladeb po prázdninách, kdy většinou nástroje v klidu odpočívají ve svých futrálech. Odpoledne navštívili italští kolegové ondřejovskou hvězdárnu. S velkým ohlasem se setkala návštěva velkého dalekohledu, kde v zajímavé akustice a speciálně pro ně vystoupilo Pražské trio basetových rohů se zajímavým repertoárem na neobvyklé nástroje.

V úterý a ve středu, po dopolední zkoušce, byla naplánována návštěva Prahy a Kutné Hory.

Naši italští přátelé přijeli z obou měst nadšení. Středeční program ale ještě nebyl u konce. Italské muzikanty a jejich rodiče čekalo překvapení – pečení buřtů na Marvánku. Večer jsme zakončili společným zpěvem českých a italských hitů.

Čtvrteční den se odehrával celý na zámku Konopiště. V dopoledních hodinách si naši přátelé prohlédli areál zámku, odpoledne muzikanti obsadili celou jižní terasu a odehráli zde pod taktovkou dirigenta Ricarda Cirri a Josefa Brázdy Slavnostní koncert k 60. výročí založení ZUŠ Říčany.

Ačkoli celý týden souvisle pršelo, počasí ten den bylo jako na objednávku – krásné slunné odpoledne. Posluchači koncertu zaplnili veškerý prostor jižní terasy a orchestr sklidil zasloužený potlesk.

Po návratu do Říčan si naše italské přátele rozebraly české rodiny a strávily zbytek dne při společné večeři.

Poslední den návštěvy v našem regionu si nenechali italští hosté ujít návštěvu pivovaru ve Velkých Popovicích s ochutnávkou piva a obědem v českém stylu – svíčková pečeně. Poté následoval poslední společný koncert v Říčanech, v kapli Olivovy dětské léčebny. Koncert to byl opravdu velkolepý. Myslím si, že všichni muzikanti věděli, že se na dlouhou dobu vidí naposled a do společného hraní dali celé srdce. Publikum na konci koncertu aplaudovalo ve stoje a křičelo BRAVO!

Slavnostní večer jsme zakončili společnou recepcí, kterou v Olivovně opět pro všechny připravili naši rodiče a na které jsme předali našim italským kolegům dárky z našeho regionu – společnou fotku z koncertu na Konopišti, svatební koláčky z pekařství pana Frydrycha a pro dospělé ochutnávku našeho zlatavého moku.

V sobotu ráno proběhlo velmi emotivní loučení, myslím že v nejednom oku se zaleskla slza.

 

P.S.

Večer mi přišel e-mail od Rose, manažerky orchestru. Psala mi, jak to bylo u nás skvělé a že určitě uskutečníme ještě další společné koncerty. A naše odpověď? Moc se na ně těšíme!

 

Poděkování těm, kteří nám poskytli pomoc ze své dobré vůle, bez nároku na finanční odměnu:

Marii Krejčové – kastelánce a ředitelce zámku Konopiště a celému jejímu týmu za možnost uspořádat koncert v tak krásném prostředí a za jejich čas při přípravě koncertu.

Pekárně pana Davida Frydrycha za poskytnutí občerstvení pro naše hosty a za tři mísy svatebních koláčků – a to vše bez nároku na honorář.

Pražskému triu basetových rohů za koncert v Ondřejově, opět bez nároku na honorář.

Panu řediteli Pavlu Bednářovi ze ZŠ Masarykovo nám. za poskytnutí prostor tělocvičny ke společným zkouškám.

Týmu z ondřejovské hvězdárny a manželům Tlamichovým za organizaci návštěvy v Ondřejově.

Janě Pátkové za organizaci akce na Marvánku.

Josefu Javorskému a za celotýdenní pomoc s organizací.

Kolegům Petru Sinkulovi, Josefu a Vlastě Brázdovým, Haně Jiráňové, Miroslavě Benešové, Marii Kalašové, Luboši Malému a Lukáši Kořínkovi.

Speciální dík patří mojí zástupkyni Haně Javorské za vnitřní organizaci celé akce. Práce málo viditelná, ale nezbytná. Díky!

Všem rodičům a dětem, kteří se podíleli na úspěšném průběhu italské návštěvy v Říčanech.

 

Iveta Sinkulová

ředitelka ZUŠ Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena