Já čtu tobě, ty čteš mně – II

27. 11. 2023

Podobně jako v loňském školním roce? Ne! Projekt starších žáků zaměřený na ty mladší nemůže být nikdy stejný, pouze nese stejný název. Třída 8. B si během měsíční realizace tohoto projektu vyzkoušela, jaká je komunikační a slohová výchova v praxi. Po krátkém opakování tématu autorských a moderních pohádek či slohového útvaru vypravování obecně začali osmáci tvořit… Ve skupinách a pro konkrétní čtenáře ze 3. B.

Společně zpracovali své nápady, postupovali krok po kroku, rozvíjeli, psali a výtvarně tvořili. K tomu přepisovali texty na počítači, vyhledávali ve svých textech pravopisné chyby, opravovali i nahrazovali. Co více si může učitel přát než pozorovat, jak se žáci učí navzájem?

Smyslem celého projektu bylo připravit kratší moderní pohádku pro danou věkovou skupinu dětí. Osmáci se opravdu nedrželi tradičních lidových motivů a vznikaly tak texty o Sněhurce, která je zachráněna prostřednictvím sociální sítě, o konfliktu pěti bratrů, kteří mezi sebou bojují o poslední jogurt, či příběh o šmoulích pochutinách. Některé pohádky byly zpracovány jako komiks, například snový příběh oblíbeného Spongeboba. Vedle příběhů I včela má své sny, O Koblížkovi, který se nezakutálel či Grangerova cesta do minulosti nemůže zůstat opomenuta také lidová ukrajinská pohádka Slaměný býk Goby.

Své autorské příběhy se osmáci vydali třeťákům přečíst v úterý 24. října. Natrénovali si hlasité čtení, projev s mladším čtenářem a poseděli si na polštářích v útulné třídě. Odměnou jim byly hodnotící vzkazy a také přislíbená návštěva třeťáků v příštích dnech.

Jan Šindelář

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena