Jak bude probíhat zápis do 1. třídy na základních školách v Říčanech?

29. 1. 2016

V mnoha říčanských rodinách vrcholí přípravy na jeden z důležitých okamžiků malého človíčka - budoucího školáka. Tím momentem je zápis do 1. ročníku. Pro letošní rok se budou zápisy konat ve všech říčanských školách v pátek 12. února 2016.

V těchto dnech je již otevřena webová stránka http://skoly.ricany.cz, kde rodiče budoucích prvňáčků najdou veškeré informace o tom, jak zápisy proběhnou. Každý rodič může využít možnost v pohodlí domova zapsat do elektronického systému veškerá potřebná data. Při samotném zápisu se pak po kontrole údajů může už jen plně soustředit

na své dítě na průběh zápisu.

 

Zápis v ZŠ Bezručova

 

V letošním roce opět bojuje město Říčany jako zřizovatel základních škol s nedostatečnou kapacitou. Zastupitelstvo proto schválilo rekonstrukci školní budovy v ulici Sokolská, kde buduje nové 3 kmenové třídy. Z údajů v evidenci obyvatel a z výčtu ulic, které patří do tohoto školského obvodu víme, že největší množství dětí přijde k zápisu do Základní školy Bezručova. Proto tyto velmi potřebné učebny budou po dokončení a kolaudaci předány právě Základní škole Bezručova. Škola až po dokončení rekonstrukce a kolaudaci musí požádat o zvýšení kapacity školy. Tato kolaudace je naplánována na červenec letošního roku.

Z procesního hlediska tedy proběhne podle zákona zápis do 1. ročníku v době, kdy ještě není z časového důvodu navýšena kapacita školy. Jedná se tedy o nesoulad termínů, kdy je ale třeba rozhodnout o přijetí. Ředitel školy přijímá dítě ke vzdělávání podle správního řádu a je nutné rozhodnout o přijetí dítěte do třiceti dnů. V březnu, kdy třicetidenní lhůta uběhne, ještě nebude budova zkolaudována, a tudíž nebude kapacita školy navýšena. Rádi bychom rodiče ujistili, že k dokončení stavby dojde včas a třídy budou sloužit svému účelu. 

 

Rádi bychom zákonným zástupcům budoucích prvňáků dětí poradili, jak v tomto případě optimálně postupovat.

Rodič požádá (připravíme formulář) ředitele školy o přerušení správního řízení do doby navýšení kapacity školy. Tím umožníme řediteli vydat rozhodnutí o přijetí dítěte ihned po splnění všech výše uvedených podmínek.

Rodič tedy obdrží písemný doklad o tomto rozhodnutí v průběhu měsíce srpna. Pokud o přerušení správního řízení rodič nepožádá, bude muset ředitelka školy vydat rozhodnutí o nepřijetí, přičemž

za čtyři měsíce bude muset celý proces zápisu a proběhnout znovu.

 

Možná se ptáte, kterých rodičů se toto opatření bude týkat? Ihned po zápisu (17. 2. 2016) budou všichni zákonní zástupci budoucích prvňáků, kteří se dostavili k zápisu pozváni do budovy školy, kde formou losování bude vybráno, kteří rodiče obdrží rozhodnutí o přijetí hned, do 30. dnů od zápisu, a kteří budou čekat od srpna, a poté také obdrží kladné rozhodnutí. Na této schůzce bude možnost zmíněnou žádost o přerušení správního řízení podat. Více informací o průběhu losování naleznete: http://www.2zsricany.cz/pro-rodice/budouci-prvnaci-zapis

 

Ráda bych všechny rodiče, kterých se tato situace na ZŠ Bezručova bude týkat, ujistila, že město Říčany dělá vše proto, aby byl termín dokončení rekonstrukce budovy dodržen. Prosíme rodiče o pochopení a trpělivost.

 

V ZŠ U Říčanského lesa a v 1.ZŠ na Masarykově náměstí neočekáváme žádné komplikace.

 

Hana Špačková, místostarostka pro oblast školství

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena