Jaké investiční akce nás čekají v roce 2024

1. 3. 2024

V minulém roce 2023 se v Říčanech uskutečnily investiční akce za více než 200 milionů Kč. Povedena byla náročná rekonstrukce budovy MŠ Srdíčko, oprava střechy DPS Senior, oprava fasády staré školy v Jažlovicích. Také byl dokončen pumptrack v Industriálním parku a fontána Na Fialce. Postavili jsme nové chodníky v ulici Květná v Kuří, Za Větrníkem a Říčanská (kde vznikl i nový přechod pro chodce a byl instalován semafor na křížení s Mozartovou). Práce probíhaly v ulicích Bezručova, Domažlická, Březinova, Haškova, Alšova (zde bylo nutné kompletně předělat kanalizaci), Sokolovská, Zahradní, V Doubí, Myslivecká, U lesa, Sovova nebo na parkovišti Na Kavčí skále. Po celý rok 2023 se intenzivně pracovalo na revitalizaci okolí Říčanského potoka v Olšanech (slavnostní otevření chystáme za hezkého počasí). Zahájena byla stavba nové školy na Komenského náměstí. Pracovní tempo nepoleví ani v tomto roce. Kromě nikdy nekončící údržby města chystáme spoustu nových projektů. Nabízíme vám přehled těch největších.

Černokostelecká – kanalizace, vodovod a chodníky
Investorem rozsáhlé rekonstrukce je Ředitelství silnic a dálnic. Město v rámci této akce zrekonstruuje kanalizaci, opraví chodníky a nasvětlí přechody pro chodce. Tato investiční akce vyjde na cca 100 milionů Kč.

Lokalita Ryba – kanalizace, vodovod
Vrcholí několikaleté přípravy této náročné investiční akce. Nyní probíhá veřejná soutěž na zhotovitele a je podaná žádost o dotaci. Tato investiční akce vyjde na cca 30 milionů Kč.

Stezka přes Mlýnský rybník
Mlýnský rybník bude letos na léto upuštěn, aby zde mohla vzniknout stezka (molo) vedoucí po hladině od zahrady pod knihovnou po kraji rybníka až na druhý břeh. Město plánuje technická i přírodní opatření pro zabezpečení co nejčistší vody nejen v Mlýnské rybníku, ale také na Jurečku a Marvánku.

Učebna v botanickém centru u 3. ZŠ
Venkovní učebna v botanickém centru u 3. ZŠ u Říčanského lesa rozšíří možnosti odborné výuky. Stavba již byla zahájena. Tato investiční akce vyjde přes 11 milionů Kč.

Bezručova ulice
Opraven bude úsek mezi ulicemi K Podjezdu a K Nádraží (od „knedlíkárny“ dolů). V rámci rekonstrukce dojde na opravu splaškové i dešťové kanalizace, vodovodu a veřejného osvětlení. Vybudována budou parkovací místa. Již bylo dokončeno výběrové řízení na zhotovitele a začátek stavby je plánován na přelom března a dubna. Tato investiční akce vyjde na 27 milionů Kč.

Verdunská ulice
V rámci rekonstrukce Verdunské dojde k výstavbě nového chodníku a realizace dešťové kanalizace. Nakonec ulice dostane nový asfaltový povrch. Již bylo dokončeno výběrové řízení na zhotovitele a začátek stavby je plánován na konec března. Tato investiční akce vyjde přes 7 milionů Kč. Poslední část ulice u křížení s Olivovou bohužel město opravit nemůže z důvodu nesouhlasu vlastníka pozemku.

Dukelská ulice
Do svého závěru se blíží rekonstrukce části Dukelské ulice od Černokostelecké po ulici Bezručova. V rámci této investiční akce byly vybudovány nové chodníky, parkovací místa, veřejné osvětlení a byla upravena zeleň. Došlo k napojení nemovitostí na vodovodní řad (pokud chybí) a také firma provedla odvodnění komunikace napojením do dešťové kanalizace. Tato investiční akce vyjde na 6,5 milionu Kč.

Víceúčelové hřiště v Kuří
Sportovní hřiště na míčové hry s umělým povrchem vyroste vedle dětského hřiště V roklích. Tato investiční akce vyjde na 1,7 milionu Kč.

Parkoviště nádraží P+R
Žádáme o dotaci z ITI. Soutěžit chceme s projektem pro stavební povolení v režimu design & build. Součástí projektu je úprava povrchu parkovací plochy, komunikace, chodníků, veřejného osvětlení a také nový navigační systém. Přímo u budovy nádraží chystáme i místa K+R, stání pro motorky a boxy na kola.

Chodník Vojkovská ve Strašíně
U frekventované ulice Vojkovská vznikne nový chodník, včetně nového přechodu a veřejného osvětlení. Tato investiční akce vyjde na 1,8 milionů Kč.

Chodník Kolovratská
V plánu je oprava chodníku v Kolovratské v úseku od ulice Podhrázská k Říčanské. Tato investiční akce vyjde na 5 miliony Kč.

Parkoviště Podskalí
V tomto roce bychom chtěli upravit parkovací plochu v ulici Podskalí.  Aktuálně připravujeme soutěž na zhotovitele.

Parkoviště Pod hradem
Opravené parkoviště nabídne cca 90 parkovacích míst. Projekt počítá i se stáním pro motorky a kola, elektro nabíječkami a s úpravou zeleně. Na upravené parkoviště naváže plánovaný nový objekt Cesty integrace. V současní době pracujeme na projektové dokumentaci a na získání dotace. 

 

VODOVOD A KANALIZACE – připravujeme náročné investiční akce na vybudování kanalizace v lokalitě U Dubu, v ulici Jizerská. Nutná je také sanace vodojemu Olivovna I. za cca 11 milionů Kč. V dlouhodobějším horizontu nás čeká zavedení kanalizace v Pacově.

ULICE – kromě výše jmenovaných komunikací chceme letos stihnout opravy těchto komunikací: V Žaludech, Horní, V Chobotě, Bachmačská, Fibichova, Mánesova, Čajkovského, Pivoňková, Pokračovací, Osadní, Pomněnková. Připravujeme projekty ulic Purkyňova, Jizerská, a také studie ulic Olivova, Rýdlova, 17. listopadu a Široká.

CHODNÍKY – letos chceme opravit chodníky například v ulicích Vančurova, Čapkova, Domažlická, Žižkova, Bachmačská či Fibichova, a také stezku podél trati od Smiřických k nádraží.

Venkovní učebna botanické centrumStavba venkovní učebny již byla zahájenaBezručovu ulici opravíme od „knedlíkárny“ dolůVizualizace chystané rekonstrukce P+R u nádražíVizualizace chystané rekonstrukce P+R u nádražíVerdunskou ulici kvůli nesouhlasu vlastníka nemůžeme opravit v celé délcePřipravujeme projekt parkoviště Pod hradem

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena