Jaké jsou priority města?

26. 2. 2016

Když jsme před více než pěti lety usedli na radnici společně s Klidným městem, shodli jsme se, že jednou z hlavních priorit je posílení infrastruktury.

Nebylo to jednoduché, protože peněz nebylo mnoho, ale dařilo se to a daří dál, i když nyní je jich už výrazně více. Obávám se však, zda se nezačíná příliš plýtvat na zbytné projekty či aktivity a některé podstatné unikají.

Na únorovém zastupitelstvu bylo rozděleno 56 mil. Kč. S některými položkami však nemohu souhlasit. Proč 1,5 M na výměnu 5 parkovacích automatů, 1 M za novou zeleň, statisíce na kulturní akce, atd. Můžeme si to už dovolit? Nedáváme i tak dost do zpříjemňování našeho okolí? Kdyby se tyto peníze použily např. 1. etapu výstavby venkovního sportoviště u nové základní školy, nebo přípravu rozšíření čistírny, atp. považoval bych to za vhodnější. Koupě nádražní budovy je v pořádku, jen jsme ji mohli mít dávno a levněji, kdyby byla vůle na straně KM v předešlém období…

Jsem rád, že kolegové nakonec po diskusi schválili alespoň rozšíření Plánu přípravy investic 2016 o položku přípravy rozšíření čistírny. Chápu, že KM může mít pocit, že je nutné dále významně regulovat novou výstavbu, ale plýtvat penězi jiných i svými, jak jsem dříve popisoval v Buldogu výstavbou jímek vedle potrubí, považuji za chybu. Stejně jako uvažované vypsání referenda o její výstavbě. Zamyslel bych se spíš, zda do ní výhledově nenapojit i přidružené obce, atp.

Argument zaplněných silnic pro nutnost regulace výstavby v Říčanech je lichý. Příčinou je i nedůslednost města při vyjadřování se k pořizování územních plánů okolních obcí, které se neúměrně rozrůstají a zatěžují i naši infrastrukturu.

Dobrou zprávou je, že brzy bude na Kraji vyhodnocena Studie řešení dopravní situace na Říčansku, která řeší vymístění dopravy z obcí a významně by měla odlehčit našemu městu. Následovat by měla projektová příprava a snad i realizace na sklonku tohoto dotačního období.

V únoru bude na jednání Zastupitelstva Kraje mj. schválen zásobník projektů pro tento rok, jehož součástí je také pokračování opravy silnice101 na našem území, bude projednán plán odpadového hospodářství do roku 2025, který může zdražit popelnice,atd. Pro omezený prostor na příspěvek se nemohu v tomto čísle více rozepsat.

Miloslav Šmolík

Krajský a říčanský zastupitel, ODS

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena