Jaké téma polepů na autobusové zastávky v Říčanech se vám líbí nejvíc?

2. 10. 2015

V říjnu se můžete těšit na další hlasování v rámci projektu Řídím Říčany. Tentokrát nás zajímá, jakým způsobem vylepšit vzhled autobusových zastávek v Říčanech.

Nyní jsou zastávky často terčem sprejerů a vandalů. Myslíme si, že polepením fotografiemi a zajímavými informacemi by mohly zastávky zůstat nepoškozené a nepočmárané. A navíc se dozvíte něco nového! Předkládáme vám proto 15 různých návrhů včetně možnosti ponechání současné podoby. Vítězem se stane jedno téma, každá zastávka pak bude mít jinou verzi. Přiložené fotografie jsou ilustrativní. Soft hlasování probíhá od 1. října do 31. října 2015 a zapojit se do něj může každý bez ohledu na trvalé bydliště i věk. K dispozici máte 5 plusových a 2 minusové hlasy. Jaký námět se Vám líbí nejvíce?  

1. Partnerská města

Město v rámci Twinning Říčany - partnerství měst spolupracuje se 6 zahraničními městy v Německu, Velké Británii, Francii, Dánsku a Švédsku. Mnoho lidí však ani netuší, o jaká města se jedná. Polepy na zastávkách by mohly být ideálním místem, jak jednotlivá města představit místním občanům i projíždějícím/procházejícím turistům. Každá autobusová zastávka by se věnovala konkrétnímu partnerskému městu a zajímavé informaci, tradici či památce. Chcete poznat města Borken, Grabow, Whitstable, Dainville, Albertslund nebo Mölndal?

 

2. Zajímavá místa a památky v Říčanech

Chcete se dozvědět o vzniku a historii turisticky nejzajímavějších míst našeho města? Pak hlasujte, aby se zastávky polepily fotografiemi říčanských dominant. Říčany se pyšní jednak starobylými památkami, které vybudovali naši dávní předci, ale návštěvníkům nabízí i nově vytvořené, nebo opravené atraktivní lokality. Chcete si přečíst něco o zřícenině hradu, kostelu sv. Petra a Pavla, Mariánském sloupu, staré radnici, Olivově dětské léčebně, rybnících Marvánku, Jurečku, Lázeňské louce či lesoparku na 50. rovnoběžce?

 

3. Sportovní kluby

Říčany jsou městem sportu. Děti se zde od útlého věku věnují všemožným sportovním aktivitám a navštěvují nejrůznější sportovní organizace. Zastávky by tak mohly být prostorem, který seznámí veřejnost s nabídkou a aktivitami sportovních klubů v Říčanech. Jestliže si přejete, aby zastávky zdobily místní ragbisté, fotbalisté, florbalisté, basketbalisté, tenisté, tanečníci, šachisté, rybáři a mnoho dalších klubů, pak neváhejte dát hlas tomuto návrhu.

 

4. Historické fotografie Říčan

Milujete historii? Chcete se dozvědět o minulosti našeho města? Líbí se vám staré fotografie? Autobusové zastávky jsou ideální výstavní plochou, kde si připomenout zapomenutá místa a události. Na historických fotografiích si prohlédnete i běžný život občanů či proměny zdejší krajiny.

 

5. Zahraniční místa na 50. rovnoběžce

50. rovnoběžka je místem, které spojuje Říčany s městy jako Krakov, Charkov či Winnipeg. Prochází zajímavými místy: jadernou střelnicí Kurčatov, startovací dráhou frankfurtského letiště nebo sopečným ostrovem Paramušir. Rovnoběžka přechází mohutné řeky Amur, Irtyš, Volha či Rýn. Překonává Atlantský i Tichý oceán. S nejzajímavějšími místy seznamuje unikátní infostezka v lesoparku na 50. rovnoběžce blízko koupaliště Jureček. Přivítali byste na zastávkách informace o dalších podobných místech?

 

6. Filmy natočené v Říčanech

Město ležící nedaleko Prahy je oblíbenou natáčecí lokalitou pro autory známých českých filmů a seriálů. Naposledy se říčanské gymnázium a pár rodinných domů objevily ve filmu Vybíjená. Budova školy se vyskytla i ve filmu Občanský průkaz a v dnes již kultovním televizním seriálu Vyprávěj. A tím to nekončí! Natáčely se zde filmy i před mnoha lety. Legendární scény tak můžou být znázorněny na zastávkách a zpříjemnit cestujícím čekání na autobus. Líbí se vám tento nápad?

 

7. Osobnosti města

Chcete poznat osudy lidí, které slavily ve své profesi významné úspěchy a k Říčanům je pojil nebo pojí blízký vztah? Město si oblíbilo ke své tvůrčí práci mnoho herců a filmových režisérů. Svůj život zde prožil známý režisér Četnických humoresek či Dobrodružství kriminalistiky Antonín Moskalyk, herec Radoslav Brzobohatý nebo zde tvořil svá díla scénárista Ota Hofman. U koupaliště Jureček se zase často rekreovali hvězdy filmu 30. let Oldřich Nový či herečka Adina Mandlová.

 

8. Obrázky Ladova kraje

Malíř Josef Lada zanechal díky svým obrazům nesmazatelnou stopu v regionu Říčanska. Autor známého kocoura Mikeše a dalších mluvících zvířátek, vodníků, víl a také výtvarného ztvárnění Haškova dobrého vojáka Švejka, čerpal svou inspiraci z kraje kolem rodných Hrusic po celý život. Malebná kopcovitá krajina plná lesů, luk, pastvin a rybníků je často vyobrazena na jeho obrazech, a to v každém ročním období. Přejete si ladovské motivy na říčanské zastávky?

 

9. Turistické tipy Říčanska

V regionu Říčanska je možné najít mnoho pozoruhodných míst, památek a kulturních skvostů. Turisticky lákavé jsou určitě zámky v Průhonicích s překrásným parkem, Berchtold v Kunicích nebo Štiřín. Fanoušky vesmíru a fyziky určitě nadchne hvězdárna v Ondřejově. Milovníky piva si naproti tomu získá vyhlášený pivovar ve Velkých Popovicích. A ty, kteří dávají přednost přírodě, jistě potěší Voděradské bučiny nebo krajina Posázaví. Chcete polepit zastávky tipy na výlety do okolí?

 

10. Přírodovědné fenomény v Říčanech

Mnozí z vás určitě nevědí, že v Říčanech a okolí rostou jedinečné typy rostlin a žijí unikátní druhy živočichů. Jde například o střevli potoční – drobnou a krásnou rybku čistých potoků. Nevyskytuje se běžně ve všech vodách, u nás ji můžeme najít v Rokytce. Ještě více vzácný je výskyt kosatce sibiřského. Vytrvalá bylina z čeledi kosatcovitých roste v Evropě, mírných oblastech Asie a roztroušeně i v České republice. V Říčanech každý rok kvete na jedné vlhké louce za městem. Máte zájem dozvědět se víc?

 

11. Kampaň na podporu MHD, cyklodopravy a pěších

Zastávky patří mezi nejvhodnější prostory, jak upozornit na problémy, které Říčany trápí. Tím je bezpochyby tíživá dopravní situace. V ranních i odpoledních hodinách se hlavní dopravní tahy ve městě mění ve stojící kolony aut. Město chce tak prostřednictvím informační kampaně podpořit autobusovou dopravu, jízdu na kole nebo chůzi pěšky. Inspiraci si bere v mnoha městech v zahraničí, například v Dánsku nebo Holandsku. Chcete se dozvědět, jak může město dopravní situaci řešit?

 

12. Říčanští živnostníci

Stěny autobusových zastávek by mohly krášlit také tváře místních živnostníků, kteří podporují městské akce. Je mnoho říčanských podnikatelů, kteří se aktivně zapojují do městských aktivit a finančně sponzorují nebo dlouhodobě organizačně napomáhají pořádání kulturních nebo společenských akcí města. A vedení města chce živnostníky a podnikatele v Říčanech podporovat. Podporujete myšlenku, aby živnostníci představili veřejnosti na plochách zastávek svou činnost a práci?

 

13. Mapa s orientačními body

Říčany jsou moderním městem, které nabízí stále více turistických atrakcí. Přijíždí sem turisté, návštěvníci kulturních akcí, ale také občané z okolních obcí třeba jen vyřídit záležitosti na úřadě. Pokud Říčany neznají a nemají s sebou či neovládají gps navigaci, často nevědí, jakým směrem se například na Masarykovo náměstí, vlakové nádraží nebo na městský úřad vydat. Mapy s orientačními body přímo na autobusových zastávkách by tak lidem mohly pomoci se ve městě lépe vyznat. Kvitujete tento nápad?

 

14. Kreativní znázornění městského znaku

Zastávky nemusí být pouze místem k informování veřejnosti. Mohou vylepšovat obraz Říčan hlavně po estetické stránce. Zajímavé znázornění by si zasloužil například městský znak, který je základním symbolem města. Designér by tak mohl popustit uzdu své fantazie a každou zastávku odlišně kreativně zpracovat. Zastávky by se tak staly nevšední venkovní expozicí.

 

15. Současná podoba zastávky

Všechny náměty, které vám předkládáme k hlasování, mají za cíl vylepšit prostředí autobusových zastávek a zároveň občany zajímavou či vtipnou formou o něčem informovat či zaujmout. Ale třeba jsou mezi vámi i ti, kteří žádné změny nechtějí. Jestliže se vám tedy zastávky líbí v současné podobě a nechcete je ničím oblepovat, pak hlasujte pro tento návrh.

 

 

Co je Řídím Říčany

Jedná se o projekt, který město Říčany odstartovalo v květnu 2015. Cílem akce je zapojit veřejnost do rozhodování a získat její názor na různé aktivity města. Hlasování je postavené na unikátním hlasovacím algoritmu využívající efektu více hlasů - plusových i minusových.

 

Každý měsíc probíhá jedno „soft“ hlasování, kterého se může zúčastnit každý. A jednou za dva měsíce se uskuteční tzv. „hard“ hlasování pouze pro říčanské občany ve věku 15+. Pro tento typ volby je potřeba se registrovat prostřednictvím formulářů. Stačí si stáhnout formulář na www.ridimricany.cz, vyplnit požadované údaje a nechat je ověřit na jednom z kontaktních míst - podatelny MěÚ, infocentrum na Masarykově nám., infocentrum v rondelu, KC Labuť, DPS Senior, centrum Na Fialce, Muzeum Říčany.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena