Jaro u říčanských rybářů

29. 5. 2023

V jarních měsících měli rybáři spoustu práce. Ihned v březnu proběhly výlovy rybníků v areálu sádek na Marvánku, ze kterých byla vysazena rybí obsádka do sportovních revírů „Jureček“ a „Mlýnský“ pro širokou rybářskou veřejnost. Jednalo se o pestrou násadu ryb, jako je například kapr, amur, lín, candát atd.

Další práce probíhaly při úklidu říčanských rybníků a jejich okolí: prořezem náletových dřevin, úklidem a sběrem odpadků po zimních měsících. Zajímavostí bylo vylovení utopeného divočáka z koupaliště Jureček.

Po domluvě s oddělením technické správy města jsme uklidili a vyčistili vodoteč „Smrkovka“, kde nám město poskytlo pytle na odpad, rukavice a zajistilo bezplatné odvezení odpadu do sběrného dvora, za což patří městu velké poděkování.

Nemalé problémy nám rybářům způsobuje každé jaro nemoc ryb tzv. „jarní virémie“, proto se můžete občas setkat na chovných i sportovních rybnících s uhynulou rybou. Snažíme se je při pravidelných kontrolách vodních ploch likvidovat. Tato nemoc zmizí s oteplováním vody v nádržích.

Dále se můžete setkávat na „Mlejňáku“ a „Jurečku“ se členy rybářské stráže, kteří ve spolupráci s městskou policií dohlížejí na dodržování pravidel rybolovu a také na chování veřejnosti u vody a v přírodě. Tato spolupráce funguje na velmi dobré úrovni a přispívá k ochraně životního prostředí.

Opět se rozeběhl rybářský kroužek pro naše školní děti, které po sychravých měsících strávených teorií mohou konečně využít nabytých znalostí a zpříjemnit si chvíle u vody.

Naše organizace má 650 členů, je třeba všem zajistit povolení k lovu ryb, tudíž od zimních měsíců až do pozdního jara probíhal prodej rybářských povolenek v klubovně místní organizace na Marvánku. Pro zajímavost bylo proškoleno 35 nových zájemců, kteří se stali rybáři.

Koncem jara a začátkem léta budou dále probíhat brigády v okolí říčanských rybníků na úklid a sečení trávy, ale o tom zase třeba příště.

 

S rybářským pozdravem
Petrův zdar

Pavel Novák
předseda MO Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena