Jaro v Naději pro čtyři packy

27. 3. 2015

Začátek jara znamená zrození nového života a i proto ho všichni máme tak rádi. Symbolem jara jsou mimo jiné roztomilá mláďátka, která nám vykouzlí úsměv na tváři. Jinak tomu je bohužel u pracovníků hlavně kočičích útulků, kteří už koncem zimy přijímají do péče zvýšené množství bezprizorních koťátek.

Tato situace je o to smutnější, že v dnešní době je veterinární medicína na vysoké úrovni a kastrace koček a kocourů, které zamezí nechtěnému množení kočičí populace, jsou již rutinní záležitostí a ve valné většině případů nepředstavují pro zvířata větší zátěž, a přesto jsou někteří majitelé koček stále lhostejní k osudu narozených koťat a kočky kastrovat nenechávají.

Kastrace koček je dnes u nechovných zvířat považována za samozřejmost. Kromě zamezení nechtěnému množení koček má i další výhody. Kočky i kocouři po kastraci mají menší sklon k toulání a potyčkám s jinými kočkami, čímž se snižuje riziko nakažení např. tzv. kočičí leukémií (FIV), která se přenáší slinami. Dále samozřejmě klesá riziko zranění při pohybu mimo domov. To platí zejména u kocourů, kteří mají tendenci se mezi sebou prát. Kočky zase mohou být oslabeny a vyčerpány častými březostmi a porody. I kočky chované doma trpí frustrací a vyčerpáním z opakovaných říjí. U kocourů chovaných v bytě může kastrace vyřešit dominantní agresivní chování a problémy se značkováním. Je poctivé říci, že po kastraci se mohou vyskytnout i pooperační komplikace, ale nebývají časté. Je tedy třeba mít po operaci kočku pod dohledem a případné problémy ihned konzultovat s veterinářem. Dlouhodobou komplikací může být přibývání na váze, avšak rozumný majitel tento sklon snadno vyřeší přiměřeným přísunem potravy.

I u psů je dnes kastrace poměrně běžnou záležitostí, která brání nechtěnému nakrytí a navíc je prevencí různých zdravotních potíží, jako je falešná březost, nádory mléčné žlázy, cukrovka, zánět dělohy a další hormonálně podmíněná onemocnění. U psů – samců může pomoci vyřešit problémy s dominantní agresivitou. Nutno podotknout, že pokud je pes útočný ze strachu, zůstane agresivní i nadále. Nežádoucím důsledkem kromě pooperačních komplikací a sklonu k nadváze může být pokastrační inkontinence, která se v malé míře vyskytuje zvláště u fen velkých plemen, avšak jde o záležitost řešitelnou léky.

V Naději pro čtyři packy, jako v mnoha jiných zvířecích útulcích, jsou všechna zvířata ve vhodném věku a přiměřeném zdravotním stavu kastrována, zejména aby se předešlo jejich dalšímu množení, neboť i přes veškerou dobrou vůli nových majitelů může někdy dojít k nehodě či nedopatření, kdy zvířátko uteče a může dojít k nechtěnému nakrytí. Protože valná většina svěřenců jsou kříženci, kterých se rodí hodně a zájem o ně je nižší než o atraktivní čistokrevná plemena, je takto zajištěno, že alespoň zvířata, která prošla útulkem, nepřivedou na svět další nechtěné duše. Pokud jde o čistokrevné psy, zde je kastrace pojistkou, že zvířata s neznámou genetickou výbavou nebudou použita k množení potenciálně nemocných štěňat na výdělek.

 

Nový domov nyní hledají například:

 

Míša

pes, kříženec středního vzrůstu, asi 9kg, narozen asi 2005, kastrovaný, čipovaný

Míša je milý pejsek přijatý z jiného útulku, kam se dostal po odebrání ze špatných podmínek, kde živořil se smečkou psů. Čím déle poznává lidi z jejich dobré stránky, tím je z něho stále veselejší společník. K lidem přistupuje pozitivně, rád se nechá hladit a baští pamlsky z ruky. Přesto je vzhledem k podmínkám, ve kterých žil, k němu nutno přistupovat s jistou opatrností a pro něho nepříjemnou manipulaci je dobré provádět s náhubkem. Má rád dlouhé procházky, je velmi vitální a vytrvalý. Na vodítku chodí hezky, netahá. S druhými pejsky je kamarád, nevyvolává zbytečné konflikty, a neubližuje ani kočičkám. Doma je hodný a čistotný, o samotě nedemoluje a neštěká.

 

Jeroným

starší kocourek, kastrovaný

Jeroným byl přijat z veteriny, kam se dostal v dosti zbědovaném stavu. Je to velmi milý, mírný a kamarádský kocourek, vděčný za pozornost a pohlazení. Je nebojácný, vhodný i do rušnějšího rodinného prostředí. Je čistotný, vhodný tedy i do bytu. Je zvyklý na druhé kočičky, neubližuje jim a má je rád, ani pejsci mu nedělají problém. 

 

Lucinka

kočička, střední věk, kastrovaná

Lucinka je moc hodná, milá a mazlivá kočička, která se dostala do útulku spolu s dalšími třemi kamarády od staré paní, která už o kočky nemohla dále pečovat. Je na ní vidět, jak se měla krásně. Je čistotná, vhodná tedy do i do bytu, a je zvyklá na druhé kočičky, ani pejsci jí nedělají problém.

 

Johanka

kočička, narozena asi 2010, kastrovaná

Johanka k nám byla přijata s dalšími kočičkami z objektu, kde jim hrozilo nebezpečí. Je zpočátku opatrná a bojácnější, ale pokud jí člověk dá čas, je z ní milá a příjemná společnice. Člověka, kterého má ráda, vítá třením se o věci a tulením. Je nenáročná a velmi vděčná. Je čistotná a zvyklá na druhé kočičky, ani pejsci jí nedělají problém.

 

Ze zvířátek uvedených v minulých článcích našly domov kočičky Marcelka a Penízek a fenka Terezka. Kočičky Celine, Vlastička a Jůlinka na nové páníčky stále čekají.

Kompletní nabídku zvířat k osvojení také najdete na stránkách www.nadeje-pro-ctyri-packy.estranky.cz .

 

Naděje pro čtyři packy, o. s.

Čtyřkoly, okr. Benešov, 257 22

tel. 608 277 306

e-mail: nadejeproctyripacky@seznam.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena