Je aikido sport?

31. 12. 2014

Řekl bych, že z určitého úhlu pohledu jsou např. šachy víc sport než aikido, protože hrajete-li šachy, je cílem porazit soupeře. V aikidu není soupeření ani předvádění se, tedy ani vítěze ani poraženého.

Aikido je cesta pochopení. Způsob výuky a cvičení technik vede k tomu, aby pro nás technika byla nástrojem poznávání této cesty.

Propojit srdce: někdo rozumí mým citům a city té osoby zasáhnou zase mne – potom se to stane – aiki – harmonie.

Při technikách aikido a jejich cvičení, pokud se na to opravdu soustředíme s čistou, ničím nezkalenou myslí, se to určitě jednoho dne stane. Propojí se tělo a mysl nejen na individuální úrovni, ale i na úrovni univerzální, a dojde tak ke sjednocení – jóga – jednota individuálního s univerzálním. V každém okamžiku (tady a teď) vnímání pocitů partnera (oponenta) a reakce na ně je pravým základem spolupráce. Pak dojde k souladu – aiki. Aikido je tedy vhodné pro každého v každém věku a jeho zdravotní a sociální aspekty jsou mnohem významnější, než se na první pohled zdá.

Aikido cvičíme každé úterý nebo čtvrtek i s předškolními dětmi. Zvykají si na práci v kolektivu a získávají správné morální a etické návyky a také se zbavují strachu a získávají větší sebejistotu.

V novém roce a druhém pololetí školního roku očekáváme jako každoročně příliv nových žáků, dětí i dospělých. Využijte toho a přijďte si to také vyzkoušet. Mimochodem, první cvičení je zcela nezávazné a zdarma.
Pokud by měl někdo zájem o další informace, může se podívat na www.aikidoricany.cz, kde jsou krátká prezentační videa, napsat e-mail na pida.aikido@seznam.cz nebo si zavolat na tel.: 603 841 852.

Přejeme vám zdraví, štěstí, spokojený a úspěšný život.

Miroslav Skala, Dojo Říčany

 

Rozvrh hodin dojo Říčany:


Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena

8.15–9.35

16.00–17.20

17.30–18.50

19.15–21.00

21.00–21.30

16.00–17.00

17.45–19.05

19.30

Pondělí

JÓGA
pro pokročilé

AIKIDO 
pro školáky

TCHAI TI 
pro každého

AIKIDO

Úterý

JÓGA
pro každého

Píďata

AIKIDO 
pro školák

AIKIDO

Středa

JÓGA
pro pokročilé

AIKIDO pro školáky

JÓGA
pro každého

TCHAI TI

Čtvrtek

JÓGA
pro každého

Píďata

AIKIDO 
pro školáky

AIKIDO

AIKIDO zbraně

Pátek

JÓGA
pro pokročilé

JÓGA
pro každého