Je naše legislativa špatná?

1. 5. 2015

Tak se v duchu v prvém okamžiku zeptá člověk, který čte článek pí zastupitelky A. Páral v dubnovém čísle našeho Kurýru v sekci „Informace z radnice“.

Tolik chyb přece nemůže zákon v práci městských zastupitelstev povolovat, jak pí zastupitelka situaci popisuje. Prý zákon nepřikazuje městu sdělovat občanům, jak vybírat odborníky do městských komisí, „a proto vše zůstane pěkně pod pokličkou“ a v našich Říčanech „jen zveřejňovat pouze to, co se hodí“. Jejich (Hnutí ANO) „návrh na transparentní chování radnice tvrdě narazil“. Tolik problémů se zákonem, a u nás v Říčanech?

Po další klidnější úvaze však člověk začne rozvažovat. Ano, jsou to pěkně silná slova. Ale odpovídají opravdu skutečnosti? Co se to vlastně stalo? Pátrám, nalézám.

Vedení našich Říčan, které tak rádo promyšleně a vynalézavě komunikuje se svými obyvateli, nevynechalo ani možnost kontaktu prostřednictvím tzv. Komisí, nevolených, městem jmenovaných (hlavně poradních a diskusních) skupinek v některých oborech činností města (viz. výzva zájemců v Kurýru koncem minulého či začátkem letošního roku). Výběr členů těchto komisí jistě nebyl lehký, jako není lehká ani práce v nich. Radní museli hodně přemýšlet, kdo zná to, co město právě letos bude řešit, kdo má nejpotřebnější zkušenosti atd.

Ano, nikdo přesný popis ani pokyny nevydal, bylo to ponecháno na jejich znalosti situace a jejich úvaze. Proč? Teď chvilku klidného shrnutí:

Legislativa naší země stanovuje normy našeho života, včetně chodu státu, úřadů atd., leckde jsou velmi propracované. A zároveň jsou některé soukromé činnosti i části (či spíše částečky) činnostmi veřejnými, které stanovuje stát a hlídá je jen ve zcela obecných obrysech – aby nebyly protizákonné apod. A takto je to nejen u nás, ale je to podobné i v ostatní novodobé demokratické Evropě.

Jak tedy tyto zákonem „nezlegalizované“ úkoly má město řešit? Výborně to vystihla naše zkušená místostarostka pí Hana Špačková, že se rozhodovala „dle svých znalostí a zkušeností“.

Tak na to žádné předpisy nejsou a těžko by mohly být i zprávy, ty by s e tom podávaly těžko. Jak třeba vysvětlovat nezařazenému adeptovi, že existuje XY, který má zkušeností víc, je chytřejší, vzdělanější atp. To by budilo pěkné rozpory! Takže to uloženo není – a je to dobře.

Ale naše nová paní zastupitelka Páral, která zřejmě městskou práci ještě moc nezná a do problémů místních řešení nemocenských pozic v komisích apod. narazila, se na naše město zlobí.

Možná chce i plnit volební sliby. Ale vybrala si tu obtížnou oblast. Říčany jsou velice otevřené město, ke svým obyvatelům se chovají velice starostlivě. Je tu ale oblast, která se zvládá těžko. A pí zastupitelka A. Páral a její skupina nám v předvolebních informacích sdělovala, že – cituji: „Můžeme získat více peněz pro město díky podpoře ze strany odborníků a politiků z hnutí ANO na celorepublikové i evropské úrovni.“

Víte, jak bychom vás za plnění tohoto předvolebního slibu měli rádi? A jak by i vaši pozici posílila zpráva v některém z příštích Kurýrů, že se vám to (a třeba i v jaké výši atd.) podařilo. K takovémuto plnění volebních slibů držíme palce a předem děkujeme.

Helena Matoušková, obyvatelka Říčan

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena