Je pěkné zažívat, že město vzkvétá

30. 5. 2021

Názor - V. Valenta

 

Skutečně vnímám souvislý posun kvality žití ve městě, spousty nových projektů a řešení. Ono možná nemusí každému vše vyhovovat, ale u mě jasně převažují pozitiva. Hlavním příkladem je řešení cyklostezky v okolí Říčan, kdy se člověk nebojí jet na kole s dětmi do okolní přírody, mimo hlavní tahy automobilové dopravy. Neumím si ani představit, kolik procesních kroků muselo být uděláno, schváleno, když někdo navrhne právě cyklostezku Kolovraty – Mnichovice, za mě „klobouk dolů“. Dříve nebylo prakticky možné jet na kole směr Kolovraty, už jen přejet přípojku „101“. Geniální řešení podjezdu místo původního potoka právě pod touto komunikací zaslouží uznání. Zpřístupnila se příroda už podél Říčanského potoka od Mlýnského rybníka a dále na Kolovraty, kde jsou pak další okruhy. I na opačnou stranu na Světice je to dobře řešeno. Velmi rád vidím, že běží další projekty včetně výstavby mateřské školy, a snad se rozjede sportovní hala u gymnázia a nová budova školy.

Není překvapením, že nejpalčivějším tématem je hustá automobilová doprava v Říčanech. Jak už bylo psáno, Říčany mají sice umírněný rozvoj počtu obyvatel, ale okolní vesnice jsou 2× až 3× větší než dříve. A ti lidé do Říčan buď jedou, nebo projíždí. I když byly publikovány studie vytíženosti hlavních tahů, podle mého názoru je do budoucna nutné připravovat návrhy obchvatů na okrajích města, bez kterých již se neobejdeme. Nejjednodušší obchvat na realizaci je Solná stezka, neboli propojit „101“ u hřbitova a výpadovku na Světice. Část Světic s tím nějak moc nesouhlasila, ale to že jsou nyní 3× větší nějak pozapomněli. Tady bych byl výrazně pro připravovat s krajem řešení (případně bez kraje). Ale i Tehovská spojka má význam odvést průtah Černokostelecké a případně uvažovat o tunelu od Olivovny dále k Pacovu a pak napojení na pražský okruh. Ano, možná se někdo lekne, tunel? V Rakousku poměrně běžné řešení obchvatů i menších vesnic. Jistě nákladné řešení, ale pokud má člověk vizi, studii a možnost žádat evropské fondy, proč nezkoušet i projekty na delší časový horizont. A věřím, že u plánovaného pražského okruhu „511“ se brzy začne se stavbou, což by mělo výrazně pomoci v dopravě i v Říčanech.    

Když jdu po Říčanech, vidím hodně pozitivních věcí. A tomu, kdo je nevidí, doporučuji sundat na chvíli tmavé brýle. A to je hodně projektů před námi. Myslím, že to ocenili i voliči v posledních volbách do zastupitelstva. Znáte nějaké město v ČR nad 10 tis. obyvatel, kde má jedno hnutí přes 50 % zastupitelů? A navíc ještě udělá koalici. Já ne.

Vratislav Valenta

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena