Jedna z největších investičních akcí „Rekonstrukce ulice Olivova“ je dokončena

1. 9. 2017

Hlavní tah spojující Masarykovo náměstí se základní školou, sídlištěm a stejnojmennou dětskou léčebnou je opět průjezdný.

Rekonstrukce byla ukončena s tříměsíčním předstihem. Komunikace Olivova je rozšířená na 6,5 metrů a cesta do školy bude díky novému chodníku a osvětlení bezpečnější. Přiléhající pozemky byly zatravněny a od podzimu budou silnici znovu lemovat nové stromy a keře. Cílem rekonstrukce bylo i oddělit dešťovou vodu od jednotné kanalizace a tím odlehčit čističce odpadních vod. Realizace akce v ulici Olivova od Jasmínové po železnicní trať stála město celkem 26,8 mil. korun.

„Rekonstrukce Olivovy ulice byl jeden z největších a také nejsložitějších projektů města. Desítky vlastníků, složité hydrogeologické podmínky a ješte složitější financování,“ popisuje stavbu starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Město, které se teprve nyní dostává z vysokého zadlužení, by rozhodně nemělo peníze na rekonstrukci v průběhu jednoho roku, a proto jsme stavbu rozdělili do etap. Museli jsme překonat i vážné problémy, třeba když se při kopání kanalizace nečekaně objevila skála.“

Rekonstrukce této další části frekventované komunikace trvala od září minulého roku do letošního července a zahrnovala dvě etapy. Naplánována byla až do letošního října. Zhotoviteli, společnosti Porr a.s., se podařilo hotovou stavbu předat o tři měsíce dříve. První etapa, která začala v září minulého roku, řešila odvodnění komunikace. To znamenalo vybudovat dešťovou kanalizaci od vyústění do toku Smrkovka po ulici Jasmínová a provizorní úpravu povrchu v kraji vozovky. V ulici Roklanská byla realizována část splaškové kanalizace, úprava povrchu komunikace včetně vybudování chodníku. Druhá etapa, která začala na jaře tohoto roku, řešila vybudování splaškové kanalizace a vodovodního řadu. Dokončena byla i dešťová kanalizace a na závěr přišlo rozšírení vozovky včetně nového asfaltu, vybudování jednostranného chodníku a doplnění veřejného osvětlení.

Rozsáhlý a stavebně komplikovaný projekt řešil i hospodaření s vodou

Financně náročný projekt rešil nejen povrch komunikace a budování chodníku s osvětlením. Rozsáhlý a stavebně komplikovaný byl i z důvodu řešení inženýrských sítí a výskytu skalního masívu v nepravidelných vlnách téměř v celé délce rekonstruovaného úseku. Jednotná kanalizace, která přetěžuje čisticku odpadních vod, tvoří zhruba 80 % kanalizace ve měste. Díky oddělení dešťové vody od jednotné kanalizace došlo k odlehčení čisticky a stavba přispěla k lepšímu hospodaření s dešťovou a odpadní vodou. Odkanalizováním této ulice a zokruhováním vodovodních řadů došlo ke zlepšení tlakových pásem v Říčanech. Hlavním úkolem bylo vyřešení dešťových vod, které zaplavovaly i železniční přejezd. V I. etapě se dešťové vody řešily vsakem a přepadem do příkopu, protože byl veřejný prostor dostatečně široký. Ve II. etapě jsou dešťové vody řešeny dešťovou kanalizací a trubní retencí podél trati v ul. Roklanská, které jsou zaústěny až do toku Smrkovka.

Bezpečnější cesta do školy

Právě dokončená rekonstrukce navazovala na investice z let předešlých. Radnice začala havarijní stav úzké a rozbité vozovky rešit hned od roku 2010, po postavení nové školy. Často zde docházelo k nebezpečným situacím jak pro pěší, tak i auta. Část od ulice Verdunské po križovatku Jasmínová x Šípková byla realizována v letech 2013-2015. Stála celkem 16,6 mil. korun, z cehož spoluúčast Fondu pro regionální rozvoj (ROP) činila 8,6 mil. Kč. Nově dokončená část od Jasmínové po železnicní trať je zcela hrazena z rozpočtu města a vyšla na 26,8 mil. korun.

Nový a původní stav komunikace

Nově dokončená část komunikace ulice Olivova

Nově rekonstruovaný úsek od ulice Jasmínová po trať ČD se rozšíril na 6,5 metru. Doplněno bylo veřejné osvětlení včetně nasvícení přechodu pro chodce v blízkosti křižovatky Jasmínová x Šípková. Vybudování jednostranného chodníku přispěje k větší bezpečnosti na pěší trase od náměstí směrem ke škole, kterou navštěvuje na 630 dětí. Aby nová širší komunikace nesváděla řidiče k rychlé jízde, bude právě z důvodu bezpečnosti v ulici Olivova umístěno úsekové měření. To má prokazatelně preventivní vliv na chování řidičů a dodržování stanovené rychlosti. Po opravě a rozšírení komunikace po roce 2015 je rychlost projíždějících aut často předmětem stížností. Namátkové hlídky městské policie tak nahradí technika sledující dopravu 24 hodin denně. Radnice neočekává, že by tento úsek vzhledem k četnosti průjezdů, byl ziskový. Od měření rychlosti si slibuje ukázněnější řidiče a tím větší bezpečnost pro pěší i cyklisty.

Třešně a švestky budou opět lemovat silnici

Rozsah stavby si bohužel vyžádal i pokácení třešnové aleje, která lemovala původní komunikaci. Prozatím byly zatravněny přilehlé pozemky a na podzim nebo na jaře je v plánu vysadit nové stromy a keře podél nového úseku. Tešit se tak můžete nejen na jedlé třešně, ale i švestky.

„Vím, že hodně lidí diskutovalo na internetu o kácení třešnové aleje. Stromů mne bylo také moc líto, nechceme lidem brát jejich vztah k rodnému městu, jejich zažitý obraz města,“ vysvětluje starosta a pokračuje: „Alej bude na podzim obnovena. Naštěstí třešne a švestky rostou poměrně rychle. Takže časem se tvář Olivovy ulice určitě přiblíží tomu, co si lidé pamatují.“

 

Kateřina Lauerová,

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena