Ještě jedna reakce na radary

29. 1. 2016

pan Radek Novotný, odpověď pan Vladimír Kořen

Vážený pane starosto, vážení spoluobčané,

před nedávnem mě v prosincovém Kurýru zaujal příspěvek pana Marka na téma instalace radarů a měření rychlosti v naší obci. Nerad bych se pouštěl do diskuse na téma porušování pravidel, tady se asi všichni shodneme na potřebě jejich dodržování, ale rád bych otevřel téma smysluplnosti aktuálních dopravních opatření. Je opravdu nutné umisťovat kamery na přehledná a bezpečná místa na širokých komunikacích, jako je např. Říčanská, a ne tam, kde hrozí reálné nebezpečí? Pevně věřím, že našemu zastupitelstvu nejde jen o snadný způsob plnění obecní pokladny a šikanu "taťky" pospíchajícího vyzvednout dítko ze školy za překročení rychlosti o 10km za hodinu, ale především o bezpečí nás, občanů Říčan. Proto bych přivítal otevřenou diskusi naší radnice s občany s cílem vyslechnout různé názory a především společně vytipovat nebezpečná místa, na která by následně směřovala vhodná bezpečnostní opatření. Jako příklad mohu uvést okolí nové školky Zahrádka, kde především v ranních hodinách panuje dopravní chaos, a kde jsem bohužel za poslední období nezahlédl jediného dopravního policistu, o kamerách ani nemluvě. Rovněž by stála za úvahu osvěta na téma přednosti zprava, kdy bohužel toto základní pravidlo nezná, nebo možná ignoruje, značná část řidičů.

Pane starosto rád bych znal Váš osobní názor na zmíněnou problematiku a proto věřím, že si najdete osobně čas na odpověď a nenecháte ji na někom z dopravního odboru, který si ji zjednoduší formou citace vyhlášek.

Předem děkuji, s pozdravem Radek Novotný

 

Děkuji za Váš podnět a reaguji stručně. Stanovení míst pro úsekové měření nezávisí na vůli starosty. Vybrali jsme místa, kde po nás veřejnost aktivně požadovala zklidnění dopravy (petice ul. Široká, časté stížnosti obyvatel v ulici Smiřických, petice obyvatel z oblasti Na Vysoké – úsek 101 apod.). Tyto úseky pak posuzovali majitelé komunikací – ŘSD, Středočeský kraj a město Říčany. Následně se ke stanovení úsekového měření vyjadřovali zastupitelé města na veřejném zasedání, silniční správní úřady a také Policie ČR. Město podepsalo pětiletý kontrakt s dodavatelem systému. Před spuštěním úsekového měření jsme říčanské obyvatele informovali o všech úsecích v Říčanském kurýru, na webu a v masových médiích. Úsekové měření není možné zavádět tam, kde není dostatečný provoz – kolem 3000 aut denně. Celý systém pak není efektivní. Nyní projednáváme další rozšíření míst úsekového měření – především s vedením obcí, které spadají pod naší působnost (od Kamenice po Kostelec nad Černými lesy). V Říčanech prověřujeme zavedení úsekového měření na Rooseveltově ulici, Olivově ulici a také na silnici 101 kupříkladu v Pacově. Vaše podněty jsou tedy vítány, nicméně po dobu dalších čtyř let nelze očekávat změnu úseků, které již pracují.

Vladimír Kořen

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena