Ještě jednou o referendu

26. 8. 2016

Názor Zdeněk Hraba, radní

Referendum v Říčanech bude. Navzdory mediální masáži, přesvědčující o tom, že o důležitých otázkách města nebo státu nemají rozhodovat neuvědomělí občané, ale jen vládnoucí údajné elity.

Referendum v Říčanech bude. Navzdory tomu, že říčanská ODS a říčanské ANO hlasovali v zastupitelstvu výslovně proti tomu, aby si říčaňáci mohli vybrat mezi dobře vybaveným městem s počtem obyvatel úměrným své rozloze a městem přelidněným, plným aut, s nedostatkem škol, školek a sportovních ploch a s neopravenými chodníky a vozovkami.

Referendum v Říčanech bude. Jsem rád, že k vypsání referenda v říjnu 2016 došlo. Jistě, nemusí to nutně znamenat, že se referenda zúčastní potřebných alespoň 35% oprávněných voličů. Nemusí to samozřejmě ani znamenat, že pro omezení počtu obyvatel města na 20 tisíc do roku 2030 bude hlasovat alespoň 25% všech voličů.

Referendum v Říčanech bude. Hlavní význam této zprávy je, že všichni voliči dostávají příležitost reálně ovlivnit život svůj i život svých nejbližších na příštích čtrnáct let. Může se jistě stát, že pro zablokování rozšíření města nebude dostatečný počet hlasů. Ale každý, kdo bude hlasovat pro (tedy vhodí lístek se zaškrtnutým „ano“), si bude moct říct, udělal jsem maximum pro to, abych pořád nestál ve městě s autem v zácpě, abych se netřásl, jestli se mi dostane dítě nebo vnouče do školy, do školky, abych si měl kam jít zasportovat, ale holt nás tehdy bylo málo.

Referendum v Říčanech bude.  Přeji Říčanům, aby nás hlasovalo hodně. Přijďte ke krajským volbám, hlasujte v referendu a tam zaškrtněte „ano“.

 Zdeněk Hraba, radní

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena