Jezdíme s podporou pro zdravější ovzduší

29. 3. 2018

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo výzvu na podporu nákupu vozů s alternativními pohony cílenou na kraje, obce a jejich příspěvkové organizace. Jejím cílem je snížení negativních vlivů dopravy, zejména emisí a hluku, na zdraví obyvatel a životní prostředí.

Radnice podala dvě žádosti o dotaci právě do této výzvy při obměně části svého vozového parku. Ten v současnosti čítá přibližně 20 vozů, z nichž většina je za hranicí životnosti. Říčany chtějí jít v tomto směru příkladem a zavádění inovativních technologií podporovat.

Městské policii byl pořízen vůz ŠKODA Octavia combi s pohonem CNG, jako náhrada za sešrotované vozidlo. Dotace na tento vůz činila 50 000 Kč. Vůz Volkswagen Passat je plug-in hybrid kombinující běžný spalovací motor s elektromotorem a dokáže ujet kolem 50 kilometrů čistě na elektřinu. Nižší spotřeba a hlavně snížení emisí byly spolu s dotací 200 tisíc korun i výraznou slevou od výrobce rozhodující při volbě vozu. Náklady na pořízení tohoto vozu po odečtení dotace představovaly zhruba 700 tisíc korun. Jako manažerský vůz jej využívá především starosta města. Uživatel městu hradí nejen spotřebu pohonných hmot u případných soukromých jízd, ale také amortizaci vozu.

Kvůli vysoké poptávce po dotaci otevřelo MŽP v letošním roce výzvu další. Slibuje si od ní rozhýbání poptávky, která následně přispěje rovněž k rychlejšímu rozvoji dobíjecí a plnicí infrastruktury a také k rozvoji nových technologií. Snahou ministerstva je, aby instituce veřejné správy pořizovaly část vozidel s alternativním pohonem povinně.

Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí  www.sfzp.cz a www.mzp.cz

Kateřina Lauerová
Tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena