Jsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci?

26. 2. 2016

Když jsme byli v koalici s KM na radnici, tak jsme kritizovali záměr, že vedení radnice může reagovat na kritický článek hned v tom samém čísle Kurýru. To, co jsme kritizovali a čeho jsme se obávali, že ne všichni budou mít stejný/rovný přístup do Kurýru, se nyní potvrdilo.

Pan starosta reagoval na článek mého kolegy Míly Šmolíka. Začátek článku pana starosty vyzněl tak, že KM je jediné, které brání rozkrádání. Čtyři roky jsme spolu seděli ve vedení radnice a rozhodně jsme přispěli k transparentnímu zadávání zakázek. To, co jsme kritizovali je, že ne vždy je možné jít v zakázce na nejnižší cenu. Na to teď konečně přišli i ve vládě a budou novelizovat zákon o zadávání veřejných zakázek.

Dále pak pan starosta uvedl, cituji: „ODS však chce, abychom oslovením vybírali i nespecialisty třeba stavební firmy na dláždění chodníků“. Na jeho nepřesnou/lživou informaci jsme ale neměli již možnost reagovat. V diskusi na ZmŘ od nás zaznělo, že oslovením by se mohly vybírat i stavební firmy na speciální práce, jako je třeba pokládka dlažby z malých kostek, která je na náměstí. To, že je dobrých dlaždičů málo a že to každá firma neumí, je fakt. Ulice Štefánikova ke gymnáziu se pro nekvalitní práci překládala třikrát. A na to, že ne každá firma umí i zámkovou dlažbu, máme v Říčanech také důkaz. Chodník v Olivově ulici, který se pokládal v roce 2014, již také vykazuje známky nekvalitní práce. Firma dala sice nejnižší nabídku, ale na reklamace nyní vůbec nereaguje.

A vrátím se ještě jednou na začátek svého článku. Způsob, jakým se reakce na články v Kurýru praktikují, zvýhodňuje vedení města a neumožňuje férovou diskusi opozice a občanů směrem k radnici. Je to popření nejen rovné diskuse, ale i základní slušnosti.

Karla Egidová

zastupitelka, ODS

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena