Jsou fotbalové tribuny vizitkou Klidného města?

31. 3. 2017

Doufám, že budou! Stejně jako jiná sportoviště!

Přečetl jsem si článek, který rozhodila opozice do schránek našeho města. Tvrdí se v něm, že Klidné město zanedbává tribuny říčanského fotbalového klubu, protože starosta nemá synka fotbalistu. Je to jinak.

S opravou fotbalových tribun přišlo Klidné město ve svém volebním programu v roce 2014 (viz výřez z programu).

Investice se dostala do seznamu projektů  a v roce 2015 jsem podepsal požadavkový list na zpracování investičního záměru (viz požadavkový list záměru).

Při jeho přípravě se ale ukázala důležitá až absurdní fakta. Tribuna postavená asi v akci Z za socialismu nikdy nebyla zkolaudovaná a úředně tedy neexistuje. Jde o černou stavbu, kterou vlastně nejde legálně opravovat ani užívat. Legalizaci navíc bránil územní plán. S tím jsme se vypořádali a teď je potřeba rozeběhnout práce na přípravě investice samotné. Na tribunu se určitě nezapomnělo. Vím, že mnoho dětí fotbal miluje a jejich tatínci se hodně snaží. A městu naší velikosti by slušela třeba Česká fotbalová liga, kde hrají Jirny, Zápy nebo Dobrovice. Bohužel fotbalová tribuna zůstává prázdná a není to jen jejím stavem. Z logiky věci jsme dali v začátku důraz na jiné sportovní projekty – od vyhořelých ragbyových šaten přes sportovní areál s nafukovací halou v Pacově po velké sportoviště 3. ZŠ U Říčanského lesa. Máme k přípravě investic poctivý přístup. Třeba hřiště u lesa. ODS mluví o provizoriu, takhle vypadal předložený materiál a propočet stavebních nákladů s domluvenou firmou, vlastně jediná konkrétní věc (viz ručně psaný propočet stavebních nákladů ODS).

Když investiční technici firmu přivedli na místo, abychom si potvrdili kalkulaci. Řekli něco ve smyslu: „Aha tady to vypadá takhle, no to provizorium vyjde na 300 tisíc možná i víc.“ A odešli.

Opravdový důkladný projekt jsme si s týmem na radnici odpracovali a teď vám můžeme nabídnout ukázku toho, co vznikne (viz obrázek situačního plánu sportoviště).

Tato verze situačního plánu je zatím pracovní a budou provedeny změny. Stavba bude uvedena do užívání po etapách.

Pokud vše dobře dopadne, letos o prázdninách se bude stavět. A na podzim se projektanti pustí i do fotbalové tribuny. Až bude opravená, tak uslyšíme, jak to někteří jedním článkem všechno zařídili.

Vladimír Kořen, starosta

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena