Jureček odbahněn a začne se napouštět.

29. 3. 2018

Na podzim minulého roku byl Jureček vypuštěn a do jara 2018 probíhaly práce spojené s odstraněním sedimentu z celé plochy rybničního dna. Dále probíhaly práce na zpevnění břehů, vytvoření průcezné hrázky a vybudování spodní výpusti pro snadnější manipulaci s výpustným zařízením. Do konce dubna by měly být ukončeny práce a po kolaudaci se začne rybník napouštět, což by mělo trvat zhruba týden. Rybník je rybářským revírem a po napuštění se do něj opět vrátí i rybí obsádka v původním složení. Odbahnění Jurečku stálo 4 103 192 Kč včetně DPH a hrazeno bylo plně z rozpočtu města. Naposledy byl Jureček odbahňován v únoru 2007. To však byl odtěžen sediment pouze z přední části rybníku. Od té doby byl Jureček vypuštěn ještě dvakrát z důvodu zimnění.

 

Severní strana rybníku, od restaurace Jureček po nátok, byla opevněna pohozem z lomového kamene. Stabilizoval se tak poškozený břeh. O stejném zpevnění se uvažuje i v úseku u 50 rovnoběžky.

 

Odtěženo bylo zhruba 5500 kubíků rybničního sedimentu, který se usazoval po dobu deseti let. Nejvíce bahna však přinesly povodně.

 

Průcezná hrázka z lomového kamene vznikla na nátoku do rybníku. Zde se zachytí splaveniny z horního toku Rokytky. Hrázka vytvoří přirozené oddělení rybníku od litorálního pásma. V pásmu budou vysazeny okrasné vodní rostliny jako lekníny a stulíky. Vysazen bude i rákos, jehož kořenový systém funguje jako čistírna vody.

 

Pohled od nátoku do rybníku.

 

Foto a text Kateřina Lauerová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena