K obnovení parkovacího systému dojde až od 1. dubna

2. 2. 2023

Již nyní si můžete pořídit parkovací kartu

V únoru dojde k odkrytí dopravního značení, které upravuje parkování ve vymezené oblasti Říčan. K obnovení parkovacího systému dojde až od 1. dubna 2023, aby řidiči měli dostatek času si na správné parkování opět zvyknout. Od 1. února bude také možné zakoupit si zvýhodněné parkovací karty. Pro všechny občany s trvalým pobytem na celém území města Říčan platí jedna cena 100 Kč/rok. Systém nerozlišuje, zda žijete v centru u nádraží nebo v okrajové části.

 

Pouze jedna zóna

Zjednodušený systém zahrnuje pouze jednu zónu (je téměř shodná s původní oblastí) a dva tarify – R1 a R2 (mapu najdete na www.parkujdobre.cz).

 

Prodej parkovacích karet (parkovacího oprávnění) je spuštěn od 1. února 2023

Pokud již parkovací kartu máte, nemusíte se o nic starat, její platnost se automaticky prodlouží o dobu, kdy byl parkovací systém pozastaven. Držitelé karet obdrželi e-mail se zprávou, do kdy je parkovací oprávnění platné.

Jestliže kartu nemáte a chcete si ji pořídit, můžete tak učinit od 1. února v Czech pointu na Masarykově náměstí 83 (Stará radnice) nebo jednoduše on-line na www.parkujdobre.cz

Pořízení karty je dobrovolné. Pokud usoudíte, že ji nevyužijete, nemusíte si ji kupovat.

 

Jak jednoduše získat parkovací kartu (parkovací oprávnění)?

A. Elektronicky on-line

1. Na adrese www.parkujdobre.cz klikněte na políčko chci kartu.

2. Budete přesměrováni na internetový obchod, ve kterém vás registrací nové karty jednoduše provedeme.

3. K registraci budete potřebovat: občanský průkaz a malý TP vozidla (naskenované), platební kartu, případně další dokumenty podle druhu vámi požadovaného parkovacího oprávnění.

B. Osobně na Czechpointu

1. Na adrese Masarykovo náměstí 83/1 (přízemí Staré radnice).

2. Zde se vás ujmou proškolení zaměstnanci a celý proces registrace s vámi krok za krokem projdou.

3. S sebou si prosím vezměte: občanský průkaz, platební kartu nebo hotovost, malý TP vozidla, které registrujete, případně další dokumenty dle požadovaného parkovacího oprávnění.

 

V případě, že se k vystavení parkovacího oprávnění nemůže dostavit žadatel (osoba, která splňuje dané podmínky), může pověřit jinou osobu, která předloží veškeré potřebné doklady a plnou moc žadatele (plná moc nemusí být úředně ověřená)

 

ZÁKLADNÍ INFORMACE O ŘÍČANSKÉ VIRTUÁLNÍ PARKOVACÍ KARTĚ

  • Parkovací karta má jen virtuální podobu. Nikdy ji neztratíte jako jiné kartičky.
  • Parkovací kartou si nekupujete vyhrazené parkovací místo pro konkrétní vozidlo.
  • Při posuzování přidělení parkovacího oprávnění je rozhodujícím kritériem trvalé bydliště žadatele, případně místo sídla společnosti či živnostníka nebo vlastnické právo k nemovitosti.
  • Evidence karet je elektronická na základě registrační značky (RZ) vozidla.
  • Pokud má žadatel vozidlo na leasing nebo úvěr, před-kládá k žádosti o parkovací kartu příslušnou leasingo-vou či úvěrovou smlouvu.
  • V případě služebního vozu poskytnutého zaměstnavatelem předkládá žadatel vyplněný formulář Potvrzení o příjmu ze závislé činnosti.
  • Kartu s roční platností můžete kdykoliv zrušit v přípa-dě odstěhování či prodeje vozidla.
  • Kartu můžete dočasně převést na jinou RZ z důvodu nehody, či opravy vozidla (náhradní vůz).

 

NA CO SE PTÁTE?

Kdo je rezident?

Fyzická osoba s trvalým pobytem na celém území města Říčany. Rezidentovi může být vydáno parkovací oprávnění, pokud:

a) je vlastníkem vozidla

b) užívá vozidlo na základě leasingové nebo úvěrové smlouvy

c) má vozidlo pronajato/vypůjčeno

d) má vozidlo svěřeno k soukromému užívání zaměst-navatelem

 

Kdo je abonent?

Abonent je právnická nebo fyzická osoba, která nemá trvalé bydliště v Říčanech, ale má sídlo nebo provozovnu ve městě Říčany (platí i pro Voděrádky, Pacov, Kuří, Strašín, Jažlovice). Kartu si lze pořídit pouze na vozidlo, které je provozováno za účelem podnikání. Abonentem je i fyzická osoba, která nemá trvalé bydliště v Říčanech, ale vlastní zde nemovitosti.

 

Máme v rodině dvě auta. Platí pro nás zvýšená cena za druhé auto?

Každé auto může být napsáno na některého z členů rodiny (i na dospělého potomka). Podmínkou je pouze trvalý pobyt v Říčanech. Vůz mezi sebou nemusíte přehlašovat! Stačí pouze doložit, že patří členu vaší rodiny.

 

Jaké doklady si mám připravit?

V každém případě občanský průkaz a technický průkaz (stačí malý). Dále si připravte další dokumenty podle požadovaného parkovacího oprávnění:

a) potvrzení o příjmu ze závislé činnosti (u firemního auta)

b) čestné prohlášení o příbuzenském vztahu (pokud žadatel není majitelem auta, platí pro přímé příbuzné/registrované partnery)

c) čestné prohlášení o vlastnictví vozidla ve společném jmění manželů (pokud jeden z manželů není majitelem auta)

d) Výpis ze živnostenského rejstříku s platnými údaji (dokládající sídlo právnické či fyzické podnikající osoby – stačí výpis z internetu).

 

Detailní informace a postup při vydávání parkovacích oprávnění naleznete v metodice na internetových stránkách: www. parkujdobre.cz. Jaké doklady budete potřebovat vám také rádi poradíme na infolince: 722 983 983 nebo na CzechPointu na Masarykově nám. 83

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena