Kameny zmizelých 2023

30. 4. 2023

Minulost nám není lhostejná

Letos na jaře si v Říčanech opět připomeneme zdejší oběti holocaustu. Kameny zmizelých, neboli Stolpersteiny, uložíme v úterý 16. května v Domažlické ulici před domem číslo 16, ve kterém do svého nástupu do transportu žila rodina Saudkova.

Vilém Saudek (1892–1942) pocházel z rodiny s pěti syny. O dva roky mladší bratr Gustav se stal otcem dvojčat Karla a Jana Saudkových. Malíře a komiksového kreslíře Káju a fotografa Jana zná široká česká veřejnost a jejich díla pronikla i do světa. Vilém byl dvakrát ženatý. S první manželkou Růženou, rozenou Šeflovou, měl dceru Martu, provdanou Řehákovou. Obě válku přežily. S druhou ženou Markétou (1900–1942) žili v Říčanech a narodila se jim dcera Dorotka (1934–1942). Jejich poslední cesta z Domažlické ulice (tehdy Tauserovy) vedla přes transport Bg 12. září 1942 z Prahy do Terezína (Vilém pod transportním číslem 589, Markéta s číslem 590 a Dorotka jako transportní číslo 591). Odtud odjeli jen o několik dní později transportem Bn do Malého Trostince – nacistického vyhlazovacího tábora u stejnojmenné vsi asi dvanáct kilometrů jihovýchodně od běloruského Minsku. Tam 22. září 1942 všichni tři zahynuli. Přesný čas uložení kamenů zmizelých pro Viléma, Markétu a Dorotku dolaďujeme s jejich příbuznými. 

Jak je již tradicí, bude uložení kamenů spojeno s kulturním programem. V rámci pietního aktu od 9.30 hodin vystoupí pěvecký sbor ZUŠ NaLaděno se svým hebrejským repertoárem. V koncertním sále Staré radnice můžete od 10.15 hodin zhlédnout příběh vynikající houslistky Almy Rosé, která koncertovala na pódiích největších koncertních sálů Evropy. Kvůli svému židovskému původu byla v roce 1943 internována do Osvětimi, kde se stala dirigentkou ženského táborového orchestru. Roli Almy ztvárnila divadelní a televizní herečka Sarah Hlaváčová. V představení zazní skladby F. Kreislera, J. Strausse, A. Dvořáka, F. Schuberta, J. Brahmse a G. Pucciniho v podání Dámského smyčcového kvarteta. Vstup je volný. Vstupenky si můžete rezervovat v městském informačním centru nebo emailem vstupenkyalma@ricany.cz

První kameny zmizelých jsme v našem městě pokládali na podzim 2017 s jejich autorem Gunterem Demnigem, od té doby se kameny postupně objevily na jižní, východní a severní straně náměstí, v Lázeňské ulici a na Cestě svobody. Dohromady jich letos bude už třiadvacet. K připomenutí obyvatel, které nacistické zákony označily jako Židy a postupně je zbavovaly občanských práv, slouží také infostánek na Masarykově náměstí. Ve více než stoleté dřevěné trafice si můžete prohlédnout fotografie a pustit si tematická videa.

Věra Likešová za přispění Renaty Skalošové  

První kameny zmizelých v Říčanech položil Gunter Demnig v roce 2017<BR>Foto: Rudolf Flachs

Přílohy:

plakat kameny zmizelých.pdf (168 kB)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena