Kameny zmizelých 2024: Odkaz šoa – vzdělávání žáků a pedagogů Říčany

1. 3. 2024

Také v letošním roce město Říčany pokračuje v tradici ukládání tzv. stolpersteinů neboli kamenů zmizelých. Projekt realizovaný společně s 1., 2. a 3. základní školou Říčany, Gymnáziem Říčany a ve spolupráci s Muzeem Říčany bude věnovaný vzdělávání pedagogů a žáků druhého stupně a studentů sekundy a kvarty o odkazu šoa. Synonymem k hebrejskému שׁוֹאָה‎ = zlo, nespravedlnost je holocaust, výraz pro hromadné vyvraždění asi 6 milionů Židů nacisty.

Projekt jsme zahájili v pátek 26. ledna zapálením svíček u stolpersteinů na Masarykově náměstí k uctění památky našich zmizelých spoluobčanů v rámci Mezinárodního dne památky holocaustu.

První aktivitou byl workshop pro pedagogy zapojených škol Jak učit o holocaustu a jeho přesahu do současnosti pod vedením Mgr. Zuzany Pavlovské, Ph.D., vedoucí Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze, a jejího kolegy Mgr. Jana Šteffla.

Během workshopu pracovníci Židovského muzea předali pedagogům informace, jaké moderní interaktivní pomůcky a materiály lze využít při výuce o holocaustu, jak pohlížet na aktuální projevy rasové nesnášenlivosti, a představili nabídku vzdělávacích programů Židovského muzea pro školy.

Paní učitelka Iva Červenková ze 3. ZŠ k workshopu uvedla: „Ve čtvrtek 8. 2. 2024 jsme se sešli společně s pedagogy několika říčanských škol v konferenčním centru Oáza. Seznámili jsme se s programy Stereotypy a Reflexe, které nabízí Židovské muzeum pro žáky základních a středních škol. Některé části programů jsme si mohli vyzkoušet osobně. Lektorka nás prostřednictvím aktivity z programu Reflexe (vytvořeného ve spolupráci s Muzeem války v Londýně) vedla s využitím interaktivních pomůcek, fotografií a osobních příběhů k hledání odpovědí na otázku: ,Lze jednoznačně definovat viníky a zachránce?‘ Získané informace a prožitky aktivit přinesly mnoho dalších otázek a podnětů k přemýšlení: co jsou stereotypy?, mohou být nebezpečné, nebo k pobavení?, s jakými stereotypy se setkávají žáci?,  jak učit o holocaustu bez přeživších?, práce se zdroji, genocida“ Pedagogové ocenili oba přednášející, kteří dokázali svým výkladem zaujmout a vtáhnout do děje.

Druhá aktivita projektu je vzdělávání žáků a studentů zapojených říčanských škol podle jejich výběru. Všechny školy si zvolily návštěvu Památníku Terezín, který připomíná oběti rasové a politické perzekuce v letech nacistické okupace a pečuje o místa spojená s utrpením a smrtí desetitisíců obětí. Dalšími vzdělávacími cíli jsou programy Hanin kufřík a Badatel z nabídky Židovského muzea v Praze. Studenti gymnázia se chystají na prohlídkový okruh židovského muzea a na besedu s jednou z posledních přeživších Michaelou Vidlákovou, jejíž rodina přežila v terezínském ghettu válku.

Své zážitky a dojmy žáci 1. a 2. ZŠ přenesou do kreseb a obrazů v rámci výtvarné dílny na téma holocaust. Čtenářskou kavárnu na stejné téma si zorganizují žáci se svými pedagogy v 1. a 3. ZŠ. Projekt počítá s tím, že výstupy z posledních aktivit budou žáci sdílet se svými spolužáky a rodiči, například formou výstavy ve škole.

V úterý 21. května dopoledne proběhne pietní akt k uctění říčanských obětí holocaustu spojený s uložením kamenů zmizelých na Cestě svobody členům rodiny Krausovy – Arnoštovi a Žofii – a Anně Poljačenkové. Těšíme se na vystoupení mladých umělců ze Základní umělecké školy Říčany, které už tradičně vzpomínkový akt doprovodí. Po loňském velkém ohlasu studentů i pedagogů pietní akt ukončí divadelní monodrama Alma Rosé, příběh vynikající houslistky Almy Rosé, která koncertovala na pódiích největších evropských koncertních sálů. Kvůli židovskému původu byla v roce 1943 internována v Osvětimi, kde se stala dirigentkou ženského táborového orchestru. Roli Almy ztvárnila divadelní a televizní herečka Sarah Hlaváčová. V představení zazní skladby F. Kreislera, J. Strausse, A. Dvořáka, F. Schuberta, J. Brahmse a G. Pucciniho v podání Dámského smyčcového kvarteta.

Projekt je financován z rozpočtu města Říčany za podpory finančního příspěvku Nadačního fondu obětem holocaustu. Uvedení divadelního představení Alma Rosé podpořila firma Zoeller, s. r. o. Všem moc děkujeme.

Věra Likešová, vedoucí projektu, ve spolupráci s Renatou Skalošovou, Muzeum Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena