Kamiony v Říčanech nechtějí!

29. 1. 2016

Rozhodli o tom občané města v hlasování Řídím Říčany

Obyvatelé Říčan poslali v rámci hlasování o problémech města radnici jasný vzkaz. Nejvíce je trápí projíždějící nákladní auta s hmotností nad 12 tun. Ruší okolí nadměrným hlukem, ničí silnice, zhoršují životního prostředí a ohrožují bezpečnost na silnicích. Lidé chtějí také zajistit bezpečné cesty do škol a vyřešit chátrající budovu bývalého kina. O svůj názor se podělilo 608 lidí, kteří rozdělili celkem 2362 plusových a 829 minusových hlasů.

Omezit průjezd kamionů městem Říčany si přeje 447 obyvatel. Pouze šesti hlasujícím náklaďáky na říčanských ulicích nevadí. Město Říčany jsou tranzitním místem, kterým projíždí velké množství vysokotonážních aut. Výsledkem je nadměrný hluk, poškozené komunikace, horší stav životního prostředí, dopravní zácpy a ohrožení bezpečnosti.

Pod zátěží "tiráků" trpí především hlavní říčanské tahy - ulice Černokostelecká, Říčanská, 17. listopadu a Široká. „Chtěl bych předložit na únorovém jednání zastupitelstva usnesení, kterým bychom požadovali úplný zákaz tranzitu kamionů po dálničním přivaděči k Říčanům a dál směrem do Pacova. Je to středočeská silnice, mám předběžnou podporu Krajského úřadu a podle stávající legislativy je to možné,“ komentuje výsledky místostarosta Zděněk Hraba /Klidné město/. 

Vedení města nyní zvažuje kupříkladu zavedení nízko emisní zóny. Odklon kamionové dopravy z Říčan by do budoucna měla vyřešit plánovaná dostavba silničního okruhu kolem Prahy.

Eliminovat nebezpečí u škol a vyřešit budovu kina

Hlasující považují za problematickou i dopravu před říčanskými školami. Zajistit bezpečné cesty do škol požaduje 275 lidí. Rodiče mají strach o své dětí, které se na cestě do školy často nevyhnou přechodům po frekventovaných silnicích nebo komunikacím bez chodníku. Navíc okolí škol v ranních i odpoledních hodinách trápí velké kolony aut, kde hrozí nebezpečí nehod.

Do školy je možné chodit pěšky nebo přijet na kole či koloběžce. „Takové formy dopravy chceme určitě podpořit například formou vyhrazených průhů či zón pouze pro kola a pěší. Také hledáme možnosti, jak zamezit nebezpečným dopravním situacím. Na červeně označených přechodech zesílí dozor městská policie. Jednáme i o parkovacích zónách, snížení rychlosti na 30 km/h či omezení vjezdu ke školám,“ říká starosta města Vladimír Kořen /Klidné město/. Ulehčit dopravním zácpám by mohly i školní autobusy, které by děti do školy svážely.

Na třetím místě skončil s 217 hlasy problém spojený s nevyužívanou budovou kina na Komenského náměstí. Chátrající kino přestalo fungovat v roce 2006 a doposud se nenašlo vhodné využití. V případě získání dotace je jedním z řešení komplexní přestavba na spolkový dům. Projekt zahrnuje knihovnu, studentský klub, kavárnu, zázemí pro sociální práci, mateřské centrum nebo občanský klub, prostor pro setkání seniorů či pro školní výuku. Nízkoenergetická dvoupodlažní budova v přírodním stylu počítá s hřištěm a zatravněnou plochou na střeše.

Ještě více lidí než nefungující objekt kina chce vyřešit oblast bývalé věznice. Nevzhledná konstrukce plánované věznice však nevadí 50 lidem z celkových 252 hlasujících. Nejednoznačně dopadly projekty vybudování relaxační zóny a podpory sociálního bydlení. Městské lázně a byty pro sociálně slabé mají v Říčanech téměř rovnocenný podíl příznivců i odpůrců. Na poslední příčky občané odsunuly záměry zastřešení hřiště s umělou trávou u ragbyového stadionu a zpřístupnění radniční věže, které získaly shodně 55 kladných a 160 minusových bodů. 

Ženy vs. muži, mladí vs. staří. Jak se liší výsledky?

Rozdílné preference můžeme pozorovat u mužů a žen. Na prvních dvou místech se shodují. Na třetí místo ale ženy posunuly budovu kina, muži chtějí naopak vyřešit spíše areál bývalé věznice. Ženy touží také více relaxovat, po celkovém součtu daly oddychové zóně 24 hlasů (+83, -59). Kdežto u mužů výrazně převládal negativní postoj a projekt u nich skončil s -9 hlasy (+63, -72). 

Zajímavá data přinesly i výsledky různých věkových kategorií, které se značně liší. Je pravdou, že občané starších 20 let považují za největší problém kamionovou dopravu. Výjimku tvoří nejmladší respondenti. Teenageři dali nejvíce hlasů kinu a úspěch u nich sklidily i říčanské lázně. U dvacátníků a šedesátníků se mezi třemi největšími problémy objevila oblast Mlýnského rybníka. A třicátníci (nejspíš rodiče malých dětí) preferují nejen bezpečnější cesty do škol, ale stojí i o výstavbu nové školy. 

V pořadí již sedmé hlasování Řídím Říčany probíhalo od 1. listopadu 2015 do 6. ledna letošního roku a vycházelo ze seznamu, který sestavila veřejnost spolu s úředníky a vedením radnice v rámci akce 10P - Desatero problémů. Do ankety se zapojilo 608 obyvatel s trvalým pobytem v Říčanech starších 15 let. Pro vítěznou možnost hlasovalo 75 % voličů.

Pořadí

Problém

Počet minusových hlasů

Počet plusových hlasů

Celkem

1.

Omezení tranzitu kamionů (ul. Široká, 17. Listopadu, Říčanská a Černokostelecká)

-6

+453

447

2.

Bezpečné cesty do škol

-10

+275

265

3.

Vyřešit budovu kina - spolkový dům

-24

+241

217

4.

Vyřešit oblast bývalé věznice

-50

+252

202

5.

Rekonstrukce budov 1. ZŠ a výstavba nové budovy školy na Komenského náměstí

-17

+214

197

6.

Zlepšit okolí Mlýnského rybníka

-20

+181

161

7.

Zlepšit pořádek a vzhled u stanovišť separovaného odpadu

-23

+142

119

8.

Zajistit asistenty pedagogů na školách a finančně je zajistit

-38

+120

82

9.

Zlepšit podporu sociálního podnikání

-39

+58

19

10.

Zavést separované nádoby na kovy apod.

-76

+93

17

11.

Vybudovat oddychovou relaxační zónu na okraji města (říčanské lázně)

-132

+147

15

12.

Podpora sociálního bydlení

-74

+76

2

13.-14.

Zastřešit malé hřiště s umělým povrchem u ragbyového stadionu (např. nafukovací halou)

-160

+55

-105

Zpřístupnění radniční věže

-160

+55

-105

 

Věk

1. místo

2. místo

3. místo

15-20

Vyřešit budovu kina

Omezení tranzitu kamionů

Vybudovat relaxační zónu

21-30

Omezení tranzitu kamionů

Zlepšit okolí Mlýnského rybníka

Vyřešit budovu kina

31-40

Omezení tranzitu kamionů

Bezpečné cesty do škol

Výstavba budovy základní školy

41-50

Omezení tranzitu kamionů

Bezpečné cesty do škol

Vyřešit budovu kina

51-60

Omezení tranzitu kamionů

Vyřešit budovu kina

Vyřešit oblast bývalé věznice

61-70

Omezení tranzitu kamionů

Vyřešit oblast bývalé věznice

Zlepšit okolí Mlýnského rybníka

71-90

Omezení tranzitu kamionů

Bezpečné cesty do škol

Vyřešit budovu kina

Adéla Ambrožová,

 tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena