Když už U LESA, tak proč ne EKO?!

20. 8. 2013

Program Ekoškola je mezinárodní vzdělávací program, jehož hlavním cílem je, aby žáci snižovali ekologický dopad školy a svého jednání na životní prostředí a zlepšili prostředí ve škole a jejím okolí.

Vzdělávací program je určen pro základní a střední školy. Žáci a učitelé spolu aktivně spolupracují. Postup práce je určen 7 kroky, které školu a její Ekotým provedou celým programem a zaručí naplnění kriterií pro získání mezinárodního ocenění. Tématům Ekoškoly se školy věnují ve výuce, v rámci projektových dnů a týdnů nebo tematických dnů. U každého tématu může škola realizovat množství praktických činností ve škole či v jejím okolí. Nemusí se vždy jednat o finančně náročné opatření, stačí začít něčím malým, například zavírat kohoutek s vodou či zbytečně nesvítit.

 

Dne 21. 5. 2013 na naší škole proběhl EKOLOGICKÝ AUDIT, jehož cílem bylo zjistit, jak Ekotým fungující při škole naplňuje jednotlivá kritéria určená pro dosažení titulu Ekoškola. Výsledný verdikt byl očekáván s velkou nedočkavostí. Následně však práce všech byla oceněna a titul Ekoškola je NÁŠ. Slavnostní předání se konalo v Senátu parlamentu, což dodalo celé záležitosti jistou důležitost a nezapomenutelnost pro všechny zúčastněné. Platnost titulu Ekoškola je vždy dva roky. Doufejme, že i nadále udržíme krok a titul za dva roky obhájíme.

Program Ekoškola neprobíhá pouze v České republice, ale také v dalších 52 zemích světa a celosvětově se ho účastní přes 25.000 škol. Jeho mezinárodním koordinátorem je nezisková organizace FEE (Foundation for Environmental Education).

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena