Klánovice aneb CESTA TAM A ZASE ZPÁTKY

12. 12. 2013

Vydejte se 18. ledna na třetí ročník pochodu z Klánovic

KČT PRAHA – KARLOV – oddíl TurBan

  

Vás zve na 3. ročník pochodu

 

KLÁNOVICE aneb CESTA TAM A ZASE ZPÁTKY

 

Sobota 18.1.2014

 

 

START:   ŽST Klánovice, restaurace Smolík

                38 km od 9.00 – 10.00 hod.,   7, 10, 18 km od 10.00 – 12.00 hod.

 

CÍL:         ŽST Klánovice, restaurace Smolík

               12.00 – 20.00 hod.

 

Trasy:     7,5 km, 10 km, 18 km, 38 km

               pěší, pro rodiny s dětmi včetně kočárků

             

               7,5 km – Klánovice – Újezd na Lesy - Klánovice

               10 km – Šestajovice – Jirny - Klánovice

               18 km – Horní Počernice – Xaverov - Klánovice

               38 km – Škvorec – Pacov – Královice – Běchovice - Klánovice

 

 

Na tomto pochodu se sbírají víčka pro Kristýnku.

 

Pochod patří do cyklu Prahou turistickou a IVV. PZP 43

 

Pořadatel: www.kct-praha-karlov-turban.webnode.cz

                 mail: kctturistickabanda@email.cz              

                 M.Kravčíková – kravcikm@centrum.cz                 

                                                   739 147 514

 

 

Klánovice aneb cesta tam a zase zpátky

 

Vážení přátelé procházek a pochodů, tentokrát vás chceme pozvat na 3. ročník pochodu na okraj Prahy do Klánovic, kam se snadno dostanete vlakem z Masarykova náměstí. Spoj jezdí každou půlhodinu a platí v něm jízdenka pražské MHD. Osadu Klánovice založil Václav Klán v roce 1878, původně písař soudu ve Zbraslavi a později obchodník s nemovitostmi. Dnes patří pod městkou část Prahy 9. Leží na východní hranici Prahy. Zastavěná plocha Klánovic je na východě a západě ohraničena největší souvislou lesní plochou na území Prahy – přírodními rezervacemi Klánovický les a Cyrilov, jež dohromady tvoří přírodní park Klánovice – Čihadla. Jižní hranici tvoří rychlíková železniční trať.

 Pochod pro vás připravil turistický oddíl KČT Turistická Banda TurBan na sobotu 18.1.2014.  Tradičně je start hned u nádraží v restauraci Smolík, kde je rovněž i cíl v rozmezí  12.00 hod až 20.00 hod, takže máte dost času na klidnou procházku včetně zastavování se a kochání se a fotografování. Cestou i v cíli se pak můžete občerstvit. Na letošním ročníku si můžete vybrat hned ze čtyř pro vás připravených tras. Start nejdelší trasy 38 km je od 9.00 hod do 10.00 hod, ostatní trasy od 10.00 hod do 12.00 hod. Je jen na vás, jakou trasu si vyberete.

Také jaká bude účast, je na vás a my jsme napnutí. Na 1. ročník přišlo 224 turistů, na 2. ročník 182, kolik turistů přijde na 3. ročník?

Jako každý rok, i tentokrát máme připravenou trasu  pro rodiče a děti či dětské oddíly. Vloni jsme nejkratší trasu 7 km vedli velkou měrou po nové netradiční naučné stezce Lesní galerie. Z informačních tabulí se dověděli mnoho zajímavého o životě zvířecích obyvatel. Obrázky namalovaly děti Masarykovy ZŠ v Újezdě nad Lesy, básničkami je doplnila Lucie Černá. Aby měli všichni o zábavu postaráno, tak cestou mohli luštit křížovku. Odpovědi na otázky do ní našli právě na tabulích. Naplnili jsme tak trochu heslo – škola hrou. V cíli je pak čekala sladká odměna a barevný pohled stezky. Luštění mělo velice kladnou odezvu, proto i letos na vás čeká překvapení.

Nejdelší trasa vede po červené turistické značce do Škvorce, kde si můžete mimo krásné návsi s budovami starých statků prohlédnout zvenčí opravovaný barokní Starý zámek. Albrecht z Valdštejna ho prodal Lichtenštejnům, kteří zůstali jeho majiteli až do 20.stol.. V obci Třebohostice zase půjdete kolem památné zvoničky z r. 1841. Kdo nevíte, kde je a co to je záporno, tak ne této trase to zjistíte. Dále projdete zajímavou obcí Babice, na jejímž okraji v lese uvidíte památník z r.1947 připomínající pobyt vojáků Rudé armády pod vedením generála Jeremenka. Na návsi je pak další památník padlým a stará zvonička. Obec vznikla asi ve 13.stol., dnes zde bydlí okolo 270 obyvatel a počítá se zde s rozsáhlou výstavbou. Dále půjdete rozsáhlými lesy, až dojdete do Říčan a do Pacova, kde uvidíte další zvoničku a můžete vzdát hold mohutné památné lípě. Dalšími zajímavými místy budou např. Královice se zbytky tvrze, Koloděje s barokním zámkem z poč. 18. stol..

Trasa 18 km vás povede také zajímavými a krásnými místy v okolí Klánovic. Klánovickými ulicemi, kde uvidíte nad svými hlavami čarověník a dále památný dub, dojdete do Horních Počernic, kde půjdete mimo jiného kolem architektonicky zajímavého památníku obětem 2.sv.v., dále areálem zámku Chvaly, v jehož pokladně dostanete kontrolní razítko do popisu. Dále projdete kolem dalšího památného dubu, kolem dvou rybníků, kolem zvoničky a Xaverovským lesem po modré až na rozcestí Nové Dvory s bývalou hájovnou, odsud to už máte asi 3 km do cíle. Více vám neprozradíme.

Ještě vám zbývá si vybrat z trasy 10 km, která vás povede přes Klánovice do Šestajovic, kde si můžete prohlédnout svíčkárnu, v obci Jirny projdete kolem památné lípy a pomalu se budete stáčet zpět do Klánovic, v nichž poznáte další zajímavá místa. A zase vám více neprozradíme.

Více se dozvíte, jestliže se přijdete projít. Na startu obdržíte popisy trasy, podle níž půjdete, překvapení, razítko startu. Kdo chcete, můžete si s sebou vzít i mapu okolí Prahy – východ. V cíli pak za svoji snahu a poctivě ušlé kilometry dostanete diplom, razítka, odměnu a děti něco navíc. Neméně důležitý je i váš pocit, že jste udělali něco pro své zdraví. Pochod patří do cyklu Prahou turistickou. Ten z vás, který chce zjistit více, tak se může podívat na stránky oddílu: www.kct-praha-karlov-turban.webnode.cz. Těšíme se na vás. Zdrávi došli!

 

Marta Kravčíková

Klub českých turistů Praha – Karlov, oddíl TurBan

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena