Klub šachistů Říčany, 1925

30. 1. 2014

Říčany ve Spojených arabských emirátech

 

Přes 1800 šachistů a šachistek ze 121 států celého světa se sjelo na nejprestižnější

šachovou akci – Mistrovství světa mládeže v šachu, které proběhlo ve dnech 17.–29. prosince 2013 v Al Ain ve Spojených arabských emirátech. Destinace byla velmi zajímavá. MS mládeže se zde hrálo poprvé a z pohledu turistického se jednalo rovněž o velmi exotický kraj.

Al Ain se nachází přes 100 km od známých měst Dubaj a Abu Dhabí, které v rámci doprovodného programu navštívilo mnoho účastníků turnaje včetně svých doprovodů.

Hrálo se v nádherných sálech obrovského universitního komplexu. Materiálová vyspělost organizátorů byla obrovská. Všechny partie se odehrály na on-line šachovnicích, takže jsme mohli sledovat partie z tepla domova a představovat si teplo místního podnebí.

Česká výprava byla letos opravdu velmi početná. Do Arábie se vypravilo celkem 12 nominovaných hráčů, 11 extra hráčů a 28 doprovodných osob včetně trenérů. Nominace Extra hráče je podmíněna schválením příslušného národního šachového svazu, a to se podařilo získat i pro hráčku Klubu šachistů Říčany 1925 Annu Zlámanou.

Hrálo se v kategoriích U8–U18 švýcarským systémem na 11 kol, podle pravidel FIDE: 90 minut na 40 tahů + 30 minut do konce partie s přídavkem 30 sekund za tah.

Nejúspěšnějším hráčem české výpravy se stal Daniel Kožúšek, který v kategorii H14 obsadil

krásné 12. místo (7,5/11), stejného bodového výsledku pak ještě dosáhli Marek Matyáš

hrající stejnou kategorii (22. místo) a Thai Dai Van Nguyen, který v kategorii H12 vybojoval 16. místo. Stejného umístění dosáhla i Natálie Kaňáková v D14 (7 bodů) a skvěle zahrála i Jana Maříková, která obsadila 20. místo v kategorii D18 (6,5 bodu). Pravidelní čtenáři Kurýru ví, že Jana byla hostující hráčkou našeho velmi úspěšného družstva žen z MČR .

Anička Zlámaná hrála v kategorii do 14 let. Uhrála 3,5 bodu a jistě to pro ni byla obrovská zkušenost.

Největšího úspěchu dosáhli hráči a hráčky z Indie, kteří vybojovali 3 zlaté, 2 stříbrné a 3 bronzové medaile. Za nimi pak Čína, která si odvezla 3 zlaté a Ruská federace zlato, stříbro a 3 bronzové medaile.

 

Táňa Zlámaná

 

 

Sál v RC Labuť zaplněn

KŠ Říčany 1925 uspořádal šesté kolo Regionální žákovské ligy v předvánočním čase 21. 12. 2013. Sál i předsálí se zaplnilo 104 dětmi z 13 míst našeho regionu. Domácí měli jasnou převahu, když nastoupilo do turnaje 43 dětí. RŽL, jak ji ve zkratce říkáme, se vždy rozdělí dle výkonnosti na 3 skupiny, a tak se rozděluje 6 sad medailí či diplomů. Z našich dětí získali pomyslné medaile ve skupině B – Jan Heger (2), Šimon Přichystal (3), ve skupině C – Petr Müller (1), Václav Bartoš (3) a Barbora Jiroušková (2).

Bezproblémový průběh zajištovali naši členové v čele s Marií Jirouškovou, která díky sponzorským darům přichystala i krásné vánoční ceny.

 

 

 Jaroslav Říha

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena